Kaffe eller te? Nu behöver du inte välja
Kaffe eller te till frukosten?
Espresso eller rooibos efter lunchen?
Nu kan du få det bästa av bägge världar - i nya drycken cascara.
Perfekt för alla velpellar.
Måste du svepa en stark kopp kaffe för att överhuvudtaget komma i gång på morgonen? Eller är du en sådan som gärna läser tidningen med en hel kanna Earl Grey bredvid dig?
Vissa är rabiata kaffemänniskor, medan andra är orubbliga teentusiaster. Och en tredje sort hoppar otroget mellan bägge drycker.
Men nu finns ett nytt alternativ som gör det möjligt att få det bästa av bägge världar i en och samma kopp. Nämligen brygden cascara, vars spanska namn kan översättas till "skal".
LÄS OCKSÅ: Vi testar 18 nya hälsodrycker
Cascara görs av fruktkött
Cascara görs av fruktköttet från kaffeträdets röda, körsbärsliknande bär. Hittills har de gått till spillo i den vanliga kaffetillverkningen, eftersom man bara använder dess kärnor, eller kaffebönor.
Men under en kaffeprovning för några år sedan fick den amerikanska kaffeproducenten Aida Battelle en idé när hon lade märke till den söta, fruktiga doften från de kasserade bären. Hur skulle det smaka om man lät dem ligga i varmt vatten?
Jättegott skulle det visa sig - och så var den nya trendbrygden född. På många fik i USA är den numera det perfekta valet för gäster som inte vet om de är mest sugna på java eller den kinesiska nationaldrycken.
– Det är inte te, det är 100 procent kaffe. Men det smakar som örtte, säger kaféägaren Megan Wood till nyhetssajten NPR.
Nu försöker man komma överens om vilket som är det bästa tillredningssättet: ska man dricka cascaran varm eller kall – ska man använda en fransk kaffepress eller tefilter? Vissa föredrar att låta de torkade bären flyta fritt i vattnet medan man sippar.
Återstår att se när hajpen är ett faktum i Sverige. Kanske nästa fluga efter kombucha och matcha?
LÄS OCKSÅ: 5 skäl att dricka hälsodrycken kombucha