Pernilla Månsson Colt, aktuell med ”Mästerskaparna” i SVT.
Pernilla Månsson Colt, aktuell med ”Mästerskaparna” i SVT. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

”Jag vet inte vad jag skulle vara utan dem”

Dagliga promenader i gryningen är programledaren Pernilla Månsson Colts rutin året runt. I stressiga perioder blir sömnen en avgörande nyckel för att orka.

Återhämtar sig gör hon bland vindruvor och blommor på rottingsoffan i växthuset hemma på tomten. Helst med en bra bok i handen.

10 snabba frågor med Pernilla Månsson Colt

1. Vem skulle spela huvudrollen i filmen om ditt liv?

– Juliette Binoche. Hon är så otroligt snygg, bra och moderlig. Jag tror att vi är ungefär jämngamla så det vore fint. När det kommer till film är jag otroligt mycket allätare men de senaste åren har jag tyvärr tittat väldigt mycket på ”Marvel”-filmer. Det beror på att jag inte får välja själv utan tittar med min tolvårige son som är helt besatt. Jag har sett alla de här filmerna uppifrån och ner. När jag får välja själv ser jag gärna vad som helst utom ”Marvel”.

LÄS OCKSÅ: Bornebusch: ”Vi har fortfarande kul ihop” 

2. Vilken är din största utmaning just nu?

– Att få 24 timmar om dygnet att kännas som 26. Det finns lugna perioder och det finns stressiga perioder. Just nu är jag inne i en stressig period så kommande en och en halv månad känns dygnets timmar för få. Vi håller på att spela in ett trädgårdsprogram samtidigt som jag åker ut med ”Antikrundan” som producent. Det är så himla kul men en rätt stor skuta att rodda. I de här perioderna blir jag i alla fall lite mindre otrevlig nu än vad jag var för några år sedan. Jag tycker mig ha blivit duktigare på att stänga av. Jag kan fortfarande känna att jag får tunnel- seende, hjärnan är vad hjärnan är. Man kan försöka diskutera med sig själv, men stress är ändå stress. I de här perioderna försöker jag att lägga mig före halv tio på kvällarna, men då går jag också upp vid fem för att hinna promenera en timme. Det är en året runt-rutin jag har. Sömnen har blivit så viktig. Förr var det aldrig något problem.

Pernilla Månsson Colt

Ålder: 52. 

Gör: Programledare och producent.

Bor: Villa i Klagshamn i Skåne.

Familj: Maken Stellan, 55. Sönerna Gabriel, 22, och Noel, 12, samt bonusbarnen Leopold, 28, och Linnea, 26.

Aktuell: Med ”Mästerskaparna” på SVT som har premiär 29 oktober.

3. Vilken är din bästa egenskap?

– Att jag är positiv och optimistisk. Det ger mig ork när det är tufft. Jag har en man som ibland ser lite mer bekymmersamt på saker och ting, men då har jag ett mantra som säger ”det är inget problem, det är bara logistik”. Så försöker jag tänka, lösningsorienterat. Det här ska nog fan gå. Jag tror den här egenskapen finns i min grundpersonlig- het. Jag är född positiv men jag tror också att det är någonting man kan träna på. 

4. Vart går din drömresa?

– Egentligen vart som helst så länge jag får resa med min familj. Just nu skulle jag väldigt gärna vilja åka tillbaka till Vietnam. Min bonusdotter bor i Ho Chi Minh och är tillsammans med en kille som är halvvietnames. De driver en takrestaurang tillsammans. Det var så kul när vi var där eftersom han visade oss en sida av Vietnam som jag aldrig hade fått se om jag kommit dit som vanlig turist.

5. Vad är det bästa med hösten?

– Att man får börja ta på sig lite kläder igen. Jag tycker att skor är svårt på sommaren eftersom jag gillar boots och stövlar. Och jag gillar halsdukar. Jag älskar sommaren också men jag har inga problem när det börjar blåsa och regna. Det är lite gosigt att få tända stearinljus.

6. När grät du senast?

– När jag såg visningen av ” Vår tid är nu” på SVT:s pressträff och även när jag såg förhandsvisningen av ”Helt ärligt”. Människor sitter ner mitt emot varandra och ställer den där frågan som man aldrig tidigare vågat. Till sin mamma eller sin bror exempelvis. Jag är enormt blödig och det är superhärligt. Man blir inte avtrubbad med åren, tvärtom! Det räcker med att du berättar om ett bröllop för mig så gråter jag.

7. Vad är avkoppling för dig?

– Det är att komma hem och sitta i mitt växthus med en bok och bara läsa. I somras läste jag många deckare och just nu är jag mitt emellan böcker. I mitt växthus odlar jag tomater, vindruvor och mycket blommor. Där har jag också en väldigt stor rottingsoffa som man ligger bra i. Det absolut bästa med det här växthuset är soffan och vindruvorna. De är så goda nu. Luften där inne är så härlig.

LÄS OCKSÅ: Peter Jihde: ”Min fru är det bästa man kan få” 

8. Vilken är din bästa matupplevelse?

– När vi var i Vietnam åt vi en helt fantastisk måltid. Vi satt i mitten av en gatukorsning på plaststolar omgivna av vietnameser. Hade jag och min man kommit dit hade vi gått till restaurangen längre bort. Men min bonusdotters pojkvän sa att det var här vi skulle äta och det var den absolut bästa maten jag ätit i hela mitt liv. Rätt efter rätt efter rätt var helt fantastisk. Grillade fiskar, underbara skaldjur. Små snäckor som jag knappt visste vad jag åt. Vietnamesiskt kaffe däremot. Det drack jag en dag och sedan inte mer.

9. När är du riktigt pinsam?

– Det är jag väl en gång om dagen. Jag märker det aldrig själv men min son som är tolv kan berätta om tusen tillfällen. Det är väl när jag tar lite för mycket plats. Att jag är på tv är min yngsta son ganska okej med än så länge. Min 22-åring tycker nog det är jobbigare. Mina söner har ingenting annat att relatera till eftersom jag har jobbat med tv så länge. Vi bor inte heller i Stockholm utan i en liten ort i Skåne. Där vet folk vem jag är men det är inte så himla märkvärdigt, vilket är väldigt skönt.

10. Vad är det bästa med att vara mamma?

– Oj! Jag vet inte vad jag skulle vara utan dem. De där två är det bästa jag har gjort i hela mitt liv. Nu när jag själv är 50 plus är jag tvungen att hänga med. Jag kan inte bara sätta mig ner och vara medelålders och härlig. Jag måste försöka vara en bra och engagerad mamma som är lite yngre. Det gör att jag till exempel hänger med på ”Marvel”- filmerna.

– Det bästa med att vara mamma är att de gör mig till en bättre version av mig själv. Den största skillnaden i att få barn när man är 30 och 40 är att man faktiskt blir äldre och tröttare. Det är nackdelen. Fördelen är att jag var coolare andra gången. Jag var så uppstressad när jag fick mitt första barn. Allt var så stort och läskigt. Det gick över med nummer två.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!