<p>Anette Norberg är tillbaka efter bröstcancern, som hon länge höll hemlig för alla utom de närmaste. <br></p>
1 av 3: <p>Anette Norberg är tillbaka efter bröstcancern, som hon länge höll hemlig för alla utom de närmaste. <br></p> Foto: Cornelia Nordström
<p>Anette med sin särbo Kenneth Bergman.<br></p>
2 av 3: <p>Anette med sin särbo Kenneth Bergman.<br></p> Foto: Christoffer Hjalmarsson
<p>Anette under en tävling, två år före cancerbeskedet.<br></p>
3 av 3: <p>Anette under en tävling, två år före cancerbeskedet.<br></p> Foto: Jesper Dall

"Jag såg ut att må bra – men gjorde inte det"

OS-medaljören har gjort sitt livs match – och den var inte smärtfri. Beskedet om bröstcancer kom för två år sedan. Nu är hon frisk. På vägen förverkligade Anette Norberg två drömmar.

– Det var något jag skulle gjort för länge sedan.

Lite över två år har gått sedan OS-medaljören Anette Norberg, 48, "dök ner i källaren" som hon säger. Den normalt kontrollerade Anette tappade helt fotfästet och hon glömmer aldrig skräcken den där dagen i juni 2013, veckan före midsommar. Det var en söndagsmorgon och hon kände en knöl i bröstet.

Det visade sig vara bröstcancer. En chock så klart.

I dag är Anette frisk och färdigbehandlad. Även om hon inte gillar ordet "friskförklarad":

- Jag vet inte riktigt vad det är, det kan ju hända vad som helst. Antingen är jag frisk eller så är jag sjuk. Men nu är jag frisk, säger hon med ett leende.

Och nyligen blev hon ambassadör för den ideella CancerRehabFonden.

Som ständigt minne är ena bröstet borta, men håret har vuxit ut till axellångt, peruken är satt på hyllan och tiden med cancern vill hon lägga bakom sig. Men valde ändå att tacka ja till att bli ambassadör och hjälpa andra med sina erfarenheter.

- Det är lätt att det sätter sig i huvudet. Det finns så klart alltid en rädsla för återfall men det är viktigt att mentalt komma tillbaka till ett normalt liv, och där finns fonden till för rehab.

- Sjukvården har inga sådana må-braresurser. Man går på efterkontroller, that's it, menar hon.

LÄS OCKSÅ: Martina Haag: "Det är bra att vara lite avundsjuk"

Anette har tagit två OS-guld. Här jublar hon efter finalsegern i Kanada 2010. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Bröt ihop i korridoren

Efter den där söndagen i juni skulle det bli en lång resa för Anette och hennes familj. Från att ha kastat sig i väg samma morgon med särbon Kenneth till Södersjukhuset i Stockholm, för att återvända hem med en remiss, lugnande och sömntabletter, kom beskedet samma vecka. Anette som normalt har övat upp en mental styrka som elitidrottare bröt ihop i sjukhuskorridoren. Hon orkade inte ta in mer. Ovissheten om vad som väntade var det värsta. Läkaren var barmhärtig och lät inte Anette vänta någon vecka på svar. Han sa som det var där och då, att man befarade det värsta.

Nu väntade cellgifter, operation och strålbehandling närmsta halvåret.

- Det var ju bara panik. Som tur var var barnen inte hemma så jag fick den veckan för mig själv utan att de såg hur jag mådde. Sen berättade jag.

Men hon berättade inte för alla rakt av. Det fick bli familjen, de närmsta arbetskamraterna och lagkamraterna från curlingteamet.

- Det var ju mycket för att jag är en offentlig person. Jag ville försöka leva så normalt som möjligt och inte få en massa frågor. Jag ville liksom inte heller behöva säga till någon att "det där vill jag inte prata om".

När det värsta lagt sig valde hon att berätta öppet, men först då, ett år senare.

Behandlingen satte i gång ganska snart och Anette var sjukskriven till september. Sen fick det vara nog, tyckte hon:

- Första tiden mådde jag ju inte bra och tyckte allt var meningslöst. Men sen klarade jag mig ganska bra rent fysiskt. Jag hade en bra fysisk nivå att utgå från. Men cancern tog upp hela mitt liv. Till slut ville jag inte gå där hemma och bara ha det i huvudet. Så då började jag jobba halvtid.

LÄS OCKSÅ: Sanna Nielsen: "Jag var tvungen att släppa på alla måsten"

Anette Norberg lämnade jobbet på Folksam - och flyttade från Nacka till Ekerö, där hon har utsikt över sjön och grannens hästar. Foto: Cornelia Nordström

Tog hjälp av livscoach

Samtidigt trivdes hon inte på jobbet. Och hade inte gjort det en tid. Hon ville heller inte bo inne i centrala Nacka som hon gjorde då. Nu började hon tänka annorlunda kring livet och vad som var viktigt. Och hon tog inte bara ett beslut, utan två till slut.

- Jag tänkte mer på att det här vill jag göra, det här vill jag inte göra. Trivs jag bra på jobbet? Nej, det gör jag inte. Bor jag bra? Nej, jag trivs mer när jag är på sommarstugan på landet. Jag ville ha tystnaden och lugn och ro. Även om jag har många bollar i luften ville jag ha lugn när jag kommer hem.

Under tiden tankarna malde hade hon stor hjälp av sin livscoach sedan tidigare. Det var där hon hämtade mycket stöd.

- Även om familjen är ett stort stöd kan man inte ta allt med dem. Och det visade sig att min coach också haft cancer, vilket jag inte haft en aning om. Så hon förstod precis.

Vid årsskiftet hade Anette börjat jobba heltid ett tag. Alla förstod eller visste fortfarande inte att hon var sjuk, fast hon snart var mitt uppe i strålbehandlingen, håret var ersatt av peruk och hon hade gått ner i vikt.

- Det var så märkligt eller lustigt på nåt vis. Det var så många som sa till mig att jag var så fin i håret och att jag såg ut att må så bra då. Fast jag inte alls gjorde det.

- Fast att förlora håret eller ta bort bröstet var inget som jag tyckte var så farligt. Det där är så olika. Men för mig var det inte så. Det var mest ovissheten. Jag som är så van vid att ha kontroll och planera.

Samtidigt gjorde hon också en del offentliga uppträdanden som prisutdelningar, var sportkommentator i tv, fast där fick hon säga till i sminket att det var en peruk hon hade "det hade de ju sett såklart", och hon spelade SM i curling. SM genomförde hon med att få strålbehandling och tävling samma dag, utan att någon annan än de närmsta fortfarande visste.

LÄS OCKSÅ: Kristin Kaspersen: "Jag har haft en skev bild av mat"

Anette öser på i tv-programmet "Dansfeber". Hon har även varit med i "Let's dance". Foto: Sven Lindwall

Bytte liv

Två dagar efter sista strålbehandlingen åkte hon till Sotji för att vara sport- kommentator.

Då hade hon också tagit beslutet att prata med sin chef. Hon ville inte vara kvar på jobbet på Folksam där hon inte trivdes.

I dag har hon nytt jobb som konsult hos Pricewater Cooper, och stormtrivs, säger hon.

Hon har dessutom lämnat Nacka för landet på Ekerö. Med sjöutsikt, grannens hästar och bonden som plöjer:

- Framför allt är det tyst. Det är sådana saker som förändrats. Det hade jag kanske gjort annars också, men nu tog jag tag i det.

Anette Norberg

Ålder: 49 i november.

Familj: Särbo med Kenneth, barnen Therese, 18, och Tobias, 25.

Bor: Ekerö utanför Stockholm.

Gör: Curlingstjärna som lagt av på elitnivå. Två OS guld, tre VM-guld, sju EM-guld. Arbetar som försäkringskonsult. Medverkat i "Let's dance", "Mästarnas mästare", deltog i "Rosa kokboken" 2014.

Aktuell: Som ambassadör för ideella CancerRehabFonden.

www.cancerrehabfonden.se.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!