Den nya hälsofrukten som alla snackar om

Jackfruit är särskilt rik på C-vitamin.

Foto: Getty

1 av 5: Jackfruit är särskilt rik på C-vitamin.


Det fibriga fruktköttet liknar animaliskt protein i konsistensen. Därför är omogen jackfruit ett bra alternativ till kött eller kyckling.

Foto: Getty

2 av 5: Det fibriga fruktköttet liknar animaliskt protein i konsistensen. Därför är omogen jackfruit ett bra alternativ till kött eller kyckling.

Johanna Ljunggren är rawfoodkock och driver bloggen Detox Life.

3 av 5: Johanna Ljunggren är rawfoodkock och driver bloggen Detox Life.

Jackfruiten väger mellan 4 och 45 kilo.

Foto: Getty

4 av 5: Jackfruiten väger mellan 4 och 45 kilo.

Foto: Getty

5 av 5

Jackfruit är den nya nyttiga "mirakelråvaran" som passar utmärkt som vegetariskt alternativ till kött.

Den kan användas både som grönsak och frukt.

– Eller torka och ät istället för smågodis, tipsar rawfoodkocken Johanna Ljunggren.

Andra har också läst

Särskilt ny är den förstås inte, eftersom den växer vilt i regnskogarna i södra Asien – och har odlats och använts till matlagning i århundraden. Men i Sverige, Europa och USA har jackfruit, eller jackfrukt som man också kan säga, blivit en fluga först de senaste åren, inte minst bland vegetarianer och veganer.

Eftersom det fibriga fruktköttet liknar animaliskt protein i konsistensen är omogen jackfruit ett bra alternativ till kött eller kyckling. Efter någon timmes kokning utvecklar den en smak som påminner om fläskrätten pulled pork.

– I grunden är smaken en korsning av banan och ananas, vilket gör att den passar bra i starka currygrytor eller chili. Jag har gjort chili och lagt in den som en vegansk variant på klassisk midsommarsill. Det fungerade jättebra, både smaken och texturen höll måttet i bägge rätterna, säger rawfoodkocken Johanna Ljunggren, som driver bloggen Detox Life.

– Det är fruktköttet som de flesta vill åt, men varje fruktdel har dessutom en liten kärna i sig, som man kan torka och använda istället för bönor och linser i grytor. Kärnorna kan vara lite kluriga att få ut, men smörj händerna med kokosolja eller gnid lite citron på frukten så går det lättare. 

Johanna Ljunggren.

LÄS OCKSÅ: Trendspaning 2017: Så äter, dricker och tränar vi

LÄS OCKSÅ: Vad är oumph som alla snackar om just nu? 

Jackfruit – både näringsrikt och gott som godis

Jackfruiten, som kan väga mellan 4 och 45 kilo och har en gulgrön och taggig yta, är särskilt rik på C-vitamin. De (ibland) hundratals kärnorna innehåller dessutom bra stärkelse och protein, samt mineraler som järn, kalcium och kalium. Frukten är alltså mycket näringsrik, vilket gör den extra åtråvärd som veganskt eller vegetariskt matalternativ. Och inte bara lämpar den sig för middag eller lunch: i sin mogna form går jackfruit utmärkt att käka direkt, alternativt använda i desserter, marmelader och chutneys.

– Eller torka och ät istället för smågodis, tipsar Johanna Ljunggren.

Hon köper ofta jackfruit på bit, eftersom en hel frukt kan vara väl stor och kosta runt 500-600 kronor. I Sverige går den att hitta färsk i ekologiska eller välsorterade livsmedelsbutiker, alternativt på burk i asiatiska mataffärer.

LÄS OCKSÅ: Poke bowls – nya trendiga hälsomaten 

LÄS OCKSÅ: Vad är overnight oats som alla snackar om? 

LÄS OCKSÅ: Dukkah – nyttiga kryddblandningen alla pratar om 

VARNING!

Jackfruktens arom beskrivs ofta som "lite speciell" och på vissa hotell i Thailand lär den till med vara förbjuden på grund av att den luktar så illa...

Recept: Vegetarisk chili på jackfruit

Ingredienser:

Cirka 250 gram jackfruit

1 gul lök

1 tsk kakaosmör

1 tsk rapsolja eller annan olja

1 msk tamarind

2 Medjool-dadlar

1/2 msk rökt paprikapulver

1/2 msk chiliflakes

1 morot

1/2 röd paprika

2 kvistar mynta

1 dillkvist

Gör så här:

1. Ta fram alla råvaror och en järnpanna.

2. Mandolina löken tunt och hacka upp jackfruiten i små bitar.

3. Hacka moroten och skär paprikan.

4. Värm pannan och lägg i kryddorna först. Rör runt tills oljorna kommit ut och tillsätt sedan kakaosmör och olja.

5. Lägg i löken och stek tills den smält ihop med kryddorna. Tillsätt jackfruit, morotsbitar, tamarind och dadlar.

6. Låt allt puttra under lock i cirka 15 minuter. Rör om då och då.

7. Hacka upp örterna.

8. Servera gärna chilin till en sallad med vattenmelon och annat grönt. Lägg upp allt på en tallrik och dressa med mynta och dill.

 

Recept och foto: Johanna Ljunggren på bloggen Detox Life.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här