Huvudvärk av rödvin? Här är förklaringen
Huvudvärk efter att du druckit rödvin?
Det beror i många fall på baksmälla.
Men man kan också vara känslig mot vissa av de ämnen, som tanniner, som ingår i just röda viner.
De flesta som dricker vin har nog upplevt att man kan drabbas av huvudvärk dagen efter. Kanske har man hällt i sig för mycket, men ibland räcker det med ett par glas för att en mer eller mindre påträngande smärta ska infinna sig morgonen därpå.
I första hand är det själva alkoholen som orsakar huvudvärken eller migränen, men även andra ämnen kan ställa till med problem. Varför det är vanligare att få ont i huvudet av rödvin, eftersom det innehåller mer histamin och tanniner än vitt vin.
– Alkoholen är den största boven, så om man har lätt för att få huvudvärk ska man kanske inte dricka så mycket vin alls. Men sedan innehåller rödviner som är gjorda av druvor med tjockt skal lite mer oxidanter, som vissa personer kan reagera på, säger Expressens vinexpert Gunilla Hultgren Karell till Hälsoliv.
LÄS OCKSÅ: Ont i huvudet? Expertens bästa råd för lindring
Rödvin - skilj på kraftfulla och mjuka viner
Exempel på sådana är kraftfulla rödviner som cabernet sauvignon och syrah. På Systembolaget beskrivs de ofta som "fylliga", "mustiga" eller "strama".
Motsatsen är "lätta" och "mjuka" rödviner, till exempel beaujolais nouveau, som är gjord av druvan gamay.
– Överhuvudtaget är viner av beujolais-typ är att föredra om man är känslig. De som brukar reagera på de kraftfullare vinerna brukar inte uppleva att man får samma huvudvärk av de lättare alternativen, säger Gunilla Hultgren Karell.
SÅ SKYDDAR DU DIG MOT RÖDVINSHUVUDVÄRKEN
Enligt Ulla Edberg, seniorrådgivare vid Livemedelsverket, är det framför allt histamininnehållet som angetts som förklaring till att en del får ont i huvudet av rött vin.
– Vissa personer har svårare att bryta ner histaminet än andra, vilket kan ge symptom som huvudvärk, säger hon.
Vanliga ämnen i rödvin du kan få huvudvärk av
Alkohol
Den vanligaste orsaken till olika reaktioner när det gäller vin. Alkoholen, eller de ämnen som bildas när den bryts ner, kan utlösa huvudvärk och migrän.
Histamin
Känsliga personer kan reagera med migränanfall när kroppen tar upp histaminet. Histamin finns i nästan alla viner, men röda viner som har lagrats länge på fat innehåller extra mycket.
Tanniner
Kan framkalla migränattacker. Mängden tanniner är störst i blå druvor, varför röda viner är mer troliga att orsaka svår huvudvärk.
Källa: Systembolaget.
NATURVIN - HANDPLOCKADE DRUVOR OCH ETT MINIMUM AV TILLSATSER
Naturviner produceras från lågavkastande vingårdar, i små kvantiteter, ofta handplockade och ekologiskt odlade druvor.
Att tillsätta socker (chaptilisering), vinsyra eller industriellt framtagen jäst är inte acceptabelt hos flertalet producenter. Mikrooxidation (syresättning av vinet för att mjuka upp det) anses inte acceptabelt av flertalet producenter, och inte heller att avlägsna vatten och eller alkohol för att öka på koncentrationen (så kallad omvänd osmos).
Att tillsätta svavel anser flertalet producenter vara tillåtet, men oftast bara vid buteljeringen och då helst så lite som möjligt.
Källa: Systembolaget.se