Du kan känna dig trött om du har kaliumbrist
Du kan känna dig trött om du har kaliumbrist Foto: Shutterstock

Hur vet jag om jag har kaliumbrist?

Många omkring mig pratar om kalium, vad är det? Hur ska man veta om man har kaliumbrist? Och framför allt: Vad ska jag äta för att få i mig kalium – bananer?

Dietisten Sofia Antonsson svarar

Kalium är ett mineral som behövs för kroppens nerv- och muskelfunktion samt för att reglera blodtrycket. Att ha brist på kalium är väldigt ovanligt men kan uppstå vid långvarig diarré, kräkningar eller vid användande av vätskedrivande läkemedel (diuretika). 

LÄS OCKSÅ: 7 tydliga tecken på att du har brist på kalium

Det stämmer att det finns mycket kalium i banan, men det finns även kalium i många andra livsmedel. Lite högre halter finns i potatis, kött, frukt och grönsaker. Torkad frukt innehåller mer kalium än färsk men med en balanserad kost får de allra flesta av oss i sig tillräckligt. Det är enkelt att mäta kalium i blodet så om du är orolig kan du gå till din läkare och be om ett test.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande