Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 24 aug 2015 06:07

Hur håller du ditt barn friskt i influensatider?

<span><strong>Hur gör du för att skydda dig mot influensa? Marie Cerny, 59, apotekstekniker, Borlänge:</strong><br>&quot;Smitta tror jag inte man kommer ifrån. Handsprit är väl alltid bra men mer handlar det om att den som är förkyld tänker sig för och till exempel nyser i armvecket&quot;.</span>

Hur gör du för att skydda dig mot influensa? Marie Cerny, 59, apotekstekniker, Borlänge:
"Smitta tror jag inte man kommer ifrån. Handsprit är väl alltid bra men mer handlar det om att den som är förkyld tänker sig för och till exempel nyser i armvecket".

1/6

Foto: Henrik Hansson

<span><strong>Sofie Moe 33, tandhygienist, Stockholm: </strong>Stella 9 månader -Jag har lite bacillskräck. Jag är noga med att barnen tvättar händerna och så älskar jag klorin, säger Sofie och skrattar. -Sen är det viktigt med mat och sömn. Både jag och barnen äter extra d-vitamin, tillägger hon</span>

Sofie Moe 33, tandhygienist, Stockholm: Stella 9 månader -Jag har lite bacillskräck. Jag är noga med att barnen tvättar händerna och så älskar jag klorin, säger Sofie och skrattar. -Sen är det viktigt med mat och sömn. Både jag och barnen äter extra d-vitamin, tillägger hon

2/6

Foto: Henrik Hansson

<span><strong>Anna Östlund, 48, informations-ansvarig, Borlänge:</strong><br>&quot;Jag gör inget annat än jag alltid gör. Jag äter sunt, sover och tränar. Dottern är sällan sjuk, hon äter och sover bra hon med&quot;.</span>

Anna Östlund, 48, informations-ansvarig, Borlänge:
"Jag gör inget annat än jag alltid gör. Jag äter sunt, sover och tränar. Dottern är sällan sjuk, hon äter och sover bra hon med".

3/6

Foto: Henrik Hansson

<span><strong>Yohana Tesfagiorgis, 22, barnskötare, Borlänge:</strong><br>&quot;Barnen använder pappershanddukar och sedan tvättar vi händerna ofta. Personalen använder handsprit. Vi tror att vara ute och få frisk luft påverkar. Vi uppmanar barnen att nysa i armvecket.&quot;</span>

Yohana Tesfagiorgis, 22, barnskötare, Borlänge:
"Barnen använder pappershanddukar och sedan tvättar vi händerna ofta. Personalen använder handsprit. Vi tror att vara ute och få frisk luft påverkar. Vi uppmanar barnen att nysa i armvecket."

4/6

Foto: Henrik Hansson

<span><strong>Per Nyberg, 42, veterinär, Falun, med Majken, 4, och Kalle, 2 år:</strong><br>&quot;Vi är ute mycket och tvättar händerna ofta. Kalle har ändå blivit förkyld efter bara en vecka på förskola&quot;, säger Per.</span>

Per Nyberg, 42, veterinär, Falun, med Majken, 4, och Kalle, 2 år:
"Vi är ute mycket och tvättar händerna ofta. Kalle har ändå blivit förkyld efter bara en vecka på förskola", säger Per.

5/6

Foto: Henrik Hansson

<span>Mikael Nilsson, överläkare på infektionskliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad.</span>

Mikael Nilsson, överläkare på infektionskliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad.

6/6

Foto: PRIVAT

Skolstart och jobbstart är lika med influensa och förkylning.

– Den ökade kontakten mellan människor ökar risken för smittspridning, säger Mikael Nilsson, överläkare på infektionskliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad.

Förkylningen och influensan – så här års då vi går från ett semesterliv till vardagens lunk kommer den, oinbjuden.

"Kontaktsmittorna ökar"

För när sommarhimlen lyst färdigt umgås vi allt tätare inomhus på jobb och i skolor.

– Då ökar kontaktsmittorna och droppsmittorna, säger Mikael Nilsson.

Exempel på droppsmittor är när folk nyser rakt ut och kontaktsmittor är när virus och bakterier sprids genom beröring, exempelvis via handslag.

Enligt honom finns det inga genvägar i form av huskurer för att undvika förkylningar.

– Nej, det som gäller är att vara noga med hygienen. Tvätta händerna noga med tvål och vatten, särskilt innan måltider och efter toalettbesök. Använd handsprit som ett komplement, säger han.

Enligt honom är det viktigare att använda tvål och vatten än att enbart använda handsprit.

– Vissa virus överlever handsprit, säger Mikael Nilsson.

Den som redan har hunnit bli smittad behöver visa hänsyn mot arbets- och klasskamrater genom en god handhygien och att nysa och hosta i armvecket.

"Läker spontant"

– Alla vanliga luftvägsvirus läker spontant. Ät bra, vila och drick mycket - särskilt vid feber. Har man feber är det bra att sjukskriva sig, men om man bara snorar och hostar kan man jobba och gå i skola. Men då är det naturligtvis viktigt med hygienen, säger Mikael Nilsson.

Läkarbedömning kan behövas i vissa fall, berättar han. Exempelvis vid så kallat dubbelinsjuknande, det vill säga om man har varit förkyld med feber, har blivit feberfri och återigen får feber. Andra symtom kan vara feber i kombination med svårigheter att andas.

Hur gör du själv för att hålla dig frisk?

– Jag är noga med handhygienen och försöker motionera för att hålla mig i form, säger han.