Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Rosacea kan vara olika svår. Allt från en diffus rodnad till blossande röd hy och inflammerade porer.Rosacea kan vara olika svår. Allt från en diffus rodnad till blossande röd hy och inflammerade porer.Rosacea kan vara olika svår. Allt från en diffus rodnad till blossande röd hy och inflammerade porer.
Rosacea kan vara olika svår. Allt från en diffus rodnad till blossande röd hy och inflammerade porer. Foto: Shutterstock

Allt om rosacea: Symtom, diagnos och behandling

Inflammerad hud och varfyllda blåsor.

Hudsjukdomen rosacea påminner mycket om klassisk akne och brukar felaktigt kallas vuxenakne – men det finns viktiga skillnader.

Här kan du läsa mer om vanliga symtom och hur du kan lindra dem.

Runt tio procent av alla skandinaver tros ha rosacea, en kronisk inflammation i blodkärlen i ansiktet. För en del kommer problemen i skov och för andra är besvären konstanta. Det finns olika stadier av rosacea, och ju tidigare man börjar behandla desto bättre.

LÄS OCKSÅ: Akne och knottror runt munnen - det kan vara perioral dermatit 

Symtom på rosacea

Hudåkomman ger sig till känna som rodnad och inflammerade knottror i ansiktet. Det är lätt att missta rosacea för akne, särskilt om rosacean yttrar sig som knottror och varblåsor. Men medan finnar uppstår när talgkörtlarnas mynningar täpps till av talg och hudrester uppstår rosacea utan att talgkörtlarna täppts till.

Det är vanligt att huden i ansiktet känns varm och sticker.

Därför är det ovanligt att personer med rosacea har pormaskar. Medan akne kan förekomma på andra delar av kroppen är rosacean koncentrerad till ansiktet, det vill säga näsa, panna, haka och kinder.

Skillnad mellan akne och rosacea

Fakta från Netdoktor om rosacea:

Både akne och rosacea innehåller inflammerade knottror som ömmar och är rodnade, ibland med varblåsor.

Rosacea saknar de pormaskar som oftast finns vid akne.

I första hand drabbas de centrala delarna av ansiktet vid rosacea (panna, näsa, kinder och haka) medan akne brukar finnas i hela ansiktet och ofta även på bröst och rygg.

Rosacea förekommer nästan undantagslöst från 20–30-årsåldern, medan akne är vanligast under tonåren.

Rosacea visar sig till en början som en diffus rodnad och utvecklar med tiden en mängd små röda och ytliga blodkärl, som kan ge rosiga kinder och röd näsa.

Källa: Netdoktor är Sveriges ledande hälsoportal. Mer än 100 framstående läkare och andra medicinska experter skriver och uppdaterar faktainnehållet på Netdoktor.se

Med tiden bildas ofta ytliga blodkärl, kapillärer, som gör att kinder och näsa blir permanent rosiga. Tillväxten av talgkörtlar på näsan kan också öka och orsaka rinofyma, ett tillstånd då näsan sväller och blir grövre. Detta är vanligare hos män än hos kvinnor. 

Vissa personer med rosacea kan också få problem med ögoninflammationer, det vill säga ögonrosacea.

LÄS OCKSÅ: Akne i vuxen ålder? Första hjälpen mot dina finnar

Varför får man rosacea?

Rosacea utbryter oftast när personen är mellan 20 och 30 år. Vad som orsakar rosacea är i dagsläget inte klarlagt. Man har kunnat se att det är något vanligare hos kvinnor och att personer i norra Europa, med ljus hy, drabbas i större utsträckning.

Man vet också att det finns vissa situationer och livsmedel som kan trigga inflammationerna och förvärra tillståndet. Dessa faktorer är följande:

Solljus

Stress

Kryddstark mat

Varma drycker

Starka krämer

Kemiska peelingar

Alkohol

LÄS OCKSÅ: Psoriasis - här är allt du behöver veta 

Kan man bli av med rosacea?

Rosacea är en kronisk sjukdom och det finns ingen bot mot den. Däremot finns det sätt att lindra och tillfälligt bli av med besvären.

Genom att påbörja behandling så tidigt som möjligt minskar risken för att sjukdomen förvärras.

LÄS OCKSÅ: Pormaskar? Så blir du av med dem

Kräm är en vanlig behandling

Den finns ett antal läkemedel som kan användas vid rosacea. De vanligaste är gelér och krämer med antiinflammatoriska egenskaper, som exempelvis Rosex och Rosazol, som innehåller det aktiva ämnet metronidazol. De är receptfria, men du bör inte använda dem om du inte fått konstaterat av läkare att du har rosacea.

Det finns även receptbelagda krämer som kan lindra. Om dessa inte hjälper kan läkaren skriva ut antibiotika, tetracykliner, som du tar tills rosacean läkt ut.

Många upplever rodnaden och de ytliga blodkärlen som störande. För att få bukt med dessa besvär har laserkirurgi visat sig vara effektivt.