Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nagelförändringar, som vita fläckar, kan ha en lång rad orsaker.
Nagelförändringar, som vita fläckar, kan ha en lång rad orsaker.
Nagelförändringar, som vita fläckar, kan ha en lång rad orsaker.
1 AV 2
Hälsolivs dietist Sofia Antonsson svarar på vanliga frågor
2 AV 2
Nagelförändringar, som vita fläckar, kan ha en lång rad orsaker.
Foto: Shutterstock

Vita fläckar på naglarna? Hudläkaren reder ut

Vita fläckar på naglarna? Gropar? Randiga naglar? Bruna strimmor?

Utseendet på dina naglar kan säga en hel del om din hälsa, men i de allra flesta fall är symtomen helt ofarliga. Men det finns undantag:

– Hittar du en brun strimma under nageln bör du absolut söka läkare, säger Margareta Frohm Nilsson, överläkare och specialist i dermatologi vid Hudläkargruppen i Stockholm.

En frisk nagel är oftast slät, lätt glansig och svagt rosa. Men i takt med att vi blir äldre och utsätter våra naglar för yttre faktorer förändras utseendet. Även olika typer av hudsjukdomar och i sällsynta fall näringsbrister och cancer kan påverka naglarna.

– De två vanligaste besvären skulle jag säga är svampinfektioner och psoriasis, säger Margareta Frohm Nilsson, medicine doktor och specialist i dermatologi hos Hudläkargruppen och överläkare vid hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset.

Nedan lyfter hon några vanliga nagelbesvär.

Hudläkaren Margareta Frohm Nilsson driver Hudläkargruppen och jobbar som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Gula, spröda eller tjocka naglar

Nagelsvamp angriper ofta fötterna och uppträder i samband med fotsvamp, men kan också drabba fingernaglar.

– Det är nästan en folksjukdom, säger Frohm Nilsson.

Naglarna blir ofta missfärgade och lite gulaktiga. Ibland mjuka och spröda, ibland tjocka. Den drabbade nageln kan både gå sönder och lossna helt.

– I ett tidigt skede kan speciella nagellack mot svamp fungera, tillsammans med en kräm som behandlar fotsvampen. Men vid mer utspridda infektioner är tablettbehandling mest framgångsrikt.

Även sköldkörtelproblem, som hypotyreos, kan i vissa fall leda till sköra naglar.

Gropar i naglarna

Ett symtom vid nagelpsoriasis är bland annat små runda gropar på naglarna. Foto: Shutterstock

Psoriasis är en relativt vanlig hudsjukdom. Framför allt angrips huden, men även naglarna kan drabbas.

– Psoriasis sitter oftast på andra ställen, som huden och hårbotten. Men man kan också bara ha lite diskreta tecken på naglarna. Nagelpsoriasis är ganska vanligt och många tror att det handlar om något annat problem.

Ett klassiskt symtom är så kallade fingerborgsnaglar, små runda gropar på naglarnas ovansidor. Ibland kan de yttersta delarna av naglarna lossna från huden.

Psoriasis är en kronisk sjukdom och går inte att bota, däremot går hudbesvären att lindra genom behandling. Nagelsymtomen kan vara svårare att få bukt med även om det finns behandlingsmetoder.

Vita fläckar på naglarna

Om vita fläckar dyker upp på naglarna behöver du inte vara orolig. Fenomenet kopplas ibland till kalciumbrist, men enligt Frohm Nilsson är detta en myt. 

– Det handlar om tillväxtrubbningar, en tillfällig skada på nageln. Det är något som går bort, säger hon.

Skadan kommer försvinna i takt med att nageln växer, men det kan ta sin lilla tid eftersom naglar växer långsamt.

– Skadar du din nagelmatrix, själva tillväxtzonen, i en ordentlig klämskada kan du däremot få en permanent bucklig nagel.

Bruna strimmor, linjer eller fläckar

Bruna ränder i naglarna kan ha flera orsaker, däribland en typ av malignt melanom. Foto: Shutterstock

Något som du bör vara mer vaksam på är bruna ränder eller fläckar under, runt eller i en nagel.

– Det kan vara en leverfläck, men det kan också handla om malignt melanom.

Enligt Frohm Nilsson kan även tumörer växa under naglarna.

Den här typen av melanom, som kallas akralt lentiginöst melanom, är mer ovanligt men också lätt att missa. Enligt Cancerfonden kan melanom på tår och naglar förväxlas med både nagelsvamp och nageltrång. Områden med brun, svart eller blågrå färg är också viktiga att hålla koll på.

Bleka, gröna eller randiga naglar

Många äldre kan drabbas av randiga och spröda naglar vilket är helt normalt, det kan bland annat bero på en försämrad blodcirkulation.

Även hudsjukdomar, som lichen ruber planus, kan i vissa fall leda till längsgående ränder på naglarna. Då har du emellertid oftast andra symtom, som olika typer av hudförändringar och kraftig klåda.

– Du kan också drabbas av bakterieinfektioner under naglarna. Om du rör dig mycket i vatten finns något en bakterie som heter pseudomonas och den infektionen ger en lite grönaktig ton. Men det är inte jättevanligt.

Får du bleka naglar kan det handla om anemi, alltså blodbrist.

– Det brukar man också kunna se på slemhinnan under ögonlocken som kan bli blek.

Näringsbrist är sällan ett problem

Bristsjukdomar, som järnbrist och D-vitaminbrist kan påverka både hår och naglar, men enligt Frohm är det sällan ett problem.

– Det finns massa humbug med vitaminer och kosttillskott. Är man en normalätande och frisk person så är det sällan vitaminbrist. Unga friska personer sätter i sig massa extra vitaminer som de inte behöver.

Vad är det viktigaste man göra för att ta hand om sina naglar?

– Inte peta för mycket under naglarna eller riva på nagelbanden, säger Frohm Nilsson och fortsätter:

– Ibland ser man fickor under naglarna, speciellt hos kvinnor. Då kan det handla om att man själv suttit med spetsen på en nagelfil och försökt får bort smuts och så har fickan blivit djupare och djupare med tiden utan att man märkt det. Använd en mjuk borste och ljummet vatten för att rengöra.