Vanliga hudproblem - så känner du igen dem
När livet inte är i balans visar det sig ofta ganska snabbt på vår hy – plötsligt kan det dyka upp diverse blemmor och utslag vi inte är bekanta med.
Men när vi inte vet vad huden reagerar på kan det vara svårt att veta vad man ska göra. Därför tar vi här ett grepp om några vanliga hudproblem och hudsjukdomar - som rosacea, milier, eksem och melasma.
De flesta känner till att för lite sömn, stress och ohälsosamma vanor som alkohol och fel mat inte direkt gör underverk för hyn. Men det händer också att huden reagerar genom rodnader, blemmor och prickar utan att det finns någon till synes uppenbar anledning.
Men lugn, här får vi hjälp med att reda ut begreppen av de amerikanska hudläkarna Gary Goldenberg, från Mount Sinai Dermatology Faculty Practice, och Rachael Eckel, från Skin Health Institute. Vi går igenom sex olika typer av hudproblem, vad som kan orsaka dem och vad du kan göra åt dem, med inspiration av tidningen Prevention.
Rosacea
Vad: Den här hudsjukdomen visar sig genom att man får utslag, ofta på hakan, kinderna, näsan och i pannan. Fler symptom är bland annat ytliga blodkärl, grova porer, förstorade talgkörtlar och röd hud. Rosacea smittar inte och är vanligast bland personer i medelåldern.
Orsak: Vad sjukdomen beror på är oklart, men det finns en del saker som kan bidra till att utlösa besvären. Hit hör bland annat exponering för starkt solljus, alkohol, starkt kryddad mat och stress.
Gör så här: Genom att undvika riskfaktorerna som kan trigga sjukdomen är det mindre risk att besvären förvärras. Dessutom understryker hudläkarna hur viktigt det är att bära minst solskyddsfaktor 30 dagligen. Man kan också behandla med receptfri kräm från apoteket, receptbelagda krämer och antibiotika i tablettform.
LÄS OCKSÅ: Allt om rosacea: Symtom, diagnos och behandling
Talgkörtelhyperplasi
Vad: En störning i talgkörtlarna som gör att de blir förstorade. Blemmorna är ofta blomkålsformade, med en insjunken mitt, och dyker vanligtvis upp i pannan, på näsan och kinderna. Färgen kan vara densamma som din egen hudton eller av en mer gul nyans.
Orsak: Den här hudåkomman kan i princip drabba oss i vilken ålder som helst, men är vanligast hos äldre personer. När hormonnivåerna minskar med åldern händer en hel del i kroppen, och en sådan sak är alltså att risken för talgkörtelhyperplasi ökar.
Gör så här: Enligt hudläkaren Rachael Eckel kan peeling och produkter som reglerar talgproduktionen hjälpa till att minska blemmorna, och med hjälp av retinolprodukter kan man lyckas få bort dem. En hudläkare kan också hjälpa till att tömma dem.
LÄS OCKSÅ: Experten: Din akne avslöjar hur kroppen mår
Milier
Vad: Det här är små hårda, vita cystor fyllda med proteinet keratin. De dyker oftast upp runt ögonen och på kinderna. Vanligtvis sitter flera milier tätt intill varandra.
Orsak: Den som får milier har ofta en obalanserad hy, antingen är den för torr eller för fet. Dessutom kan de uppkomma om man använder feta krämer som exempelvis innehåller mineralolja eller vax.
Gör så här: Det kan vara lockande att klämma på de små milierna för att bli av med dem. Men det avråder hudläkarna bestämt ifrån. De inte kommer att ge med sig, däremot riskerar du att göra det värre och i värsta fall få ärr efteråt. Rådet är i stället att vänta ut dem då de ändå brukar försvinna inom några månader. Vill man bli av med dem snabbare finns hjälp att få om man vänder sig till en hudläkare.
LÄS OCKSÅ: Knottror på huden? Det kan vara milier
Hudflikar
Vad: Små mjuka, hudfärgade utväxter som kallas "skin tags", och är en till några millimeter stora. Det sitter vanligtvis kring halsen, nacken, ljumskarna, armhålan och under brösten. Flikarna är helt ofarliga, men många upplever dem som irriterande.
Orsak: Vad som orsakar uppkomsten av dessa flikar är oklart, men de är ganska vanligt förekommande och brukar framför allt dyka upp hos äldre personer. De uppkommer oftast i hudveck där hud skaver mot hud. Det kan dyka upp ett fåtal eller väldigt många, och de blir ofta fler med åldern.
Gör så här: Hudläkaren Goldenberg varnar för att själv försöka ta bort hudflikar, eftersom du kan skada din hud. Besök en läkare för att få hjälp i stället. Metoder som enligt Goldenberg kan användas är att antingen frysa eller bränna bort dem. Man kan också få hjälp med att klippa bort dem, men med tiden kan de komma tillbaka.
LÄS OCKSÅ: Akne och knottror runt munnen - det kan vara perioral dermatit
Eksem
Vad: Om huden är röd, torr och kliar kan du ha fått eksem. Även om symptomen kan skilja sig åt beroende på vilken typ av eksem du har är dessa vanliga. Man kan också få vätskefyllda blåsor eller knottror. Blir eksemen värre kan det bland annat uppstå sprickor och fjällande skorpor.
Orsak: När hudens yttre skydd, hudbarriären, försvagas och en inflammation uppstår kan eksem uppstå. Orsaken kan exempelvis vara att huden är torr eller bero på allergi mot något man har kommit i kontakt med.
Gör så här: Du kan förebygga eksem genom att exempelvis hålla huden mjuk med återfuktande krämer och använda milda, parfymfria hudvårdsprodukter. Dessutom bör du förstås hålla dig borta från ämnen du är allergisk emot. Man kan också behöva någon form av kortisonsalva för att motverka inflammationen. Vid svårare besvär bör du kontakta en hudläkare för behandling.
LÄS OCKSÅ: Stort test: Bästa ansikts- och dagkrämerna för alla hudtyper
Melasma
Vad: När man har melasma, eller kolasma, får man en ökad pigmentering i ansiktet. Ofta framträder de här mörkare fläckarna tydligare där huden exponeras mycket för sol, som panna, kindben, tinningar, haka och överläpp.
Orsak: Det är vanligt att drabbas av de här pigmentfläckarna, och vanligare bland kvinnor än män. Orsaken är att det finns en koppling till förhöjda östrogennivåer till följd av p-piller och graviditet.
Gör så här: Hudläkaren Goldenberg rekommenderar att man undviker att exponera sig för mycket för solen och dagligen använder solskyddsfaktor. Ibland försvinner melasman utan att man gör något, man kan också besöka en hudläkare för att diskutera laserbehandling.