När kroppen förändras är det lätt hänt att vi skyller mycket på åldern.
Ofta är leverfläckar helt ofarliga, men det finns också de som är ett första tecken på hudcancer.
1 AV 2
När kroppen förändras är det lätt hänt att vi skyller mycket på åldern.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Ofta är leverfläckar helt ofarliga, men det finns också de som är ett första tecken på hudcancer.
Foto: MADELÉNE BENGTSSON

Vad kan ditt utseende avslöja om din hälsa?

Håravfall, rynkor, torr hud och svullna fötter. När kroppen förändras är det lätt hänt att vi skyller mycket på åldern.

Men en hel del av det kroppen signalerar har helt andra orsaker – som du i många fall enkelt kan rätta till.

Frida Anter

När vi föreställer oss en person med god hälsa ser förmodligen de flesta en attraktiv och ungdomlig person full av energi framför sig. Därför ligger det nära till hands att förklara en hel del av de yttre förändringar som kan äga rum med att vi helt enkelt blir äldre. Inte så mycket att göra åt den saken. Men det här är en ganska passiv inställning. Ofta är det som kroppen visar genom att se trött, glåmig och sliten ut faktiskt saker du kan göra något åt.

Molly M. Roberts, specialistläkare på Institute for Health & Healing i San Francisco, varnar för att skylla kroppsligt förfall på stress och åldrande alltför lättvindigt. Hon understryker i stället vikten av att lyssna på de första varningssignalerna från kroppen. Gör du inte det kan tillståndet försämras och då bli svårare för dig att göra något åt.

Här listar vi, med inspiration av sajten Health, tio fysiska tecken som kan vara en indikation på att något inte står rätt till i kroppen.

1. Trötta ögon

När vi har sömnbrist kan det visa sig genom påsar och mörka ringar under ögonen. Men om du möts av detta när du ser dig i spegeln – trots att du sover ordentligt – kan det hända att förklaringen är en annan.

Svullnad och påsar under ögonen kan bero på att vätska har samlats under de nedre ögonlocken, exempelvis på grund av allergier och gråtattacker. Men oftast är anledningen faktiskt att man äter för mycket salt, vilket bidrar till vätskeansamlingar i kroppen.

Så börja med att se över din kost, och minska eventuellt på intaget av natriumrika livsmedel.

2. Torr hud

De flesta av oss har nog varit med om att huden blir torr ibland. Särskilt vanligt är det på vintern då luften är kall och torr. En annan vanlig orsak är att man duschar väldigt varmt för ofta.

Men sen finns det också andra förklaringar, exempelvis uttorkning och allvarligare hälsoproblem som diabetes eller näringsbrist på grund av en ätstörning.

Även åderförkalkning, som är orsaken till de flesta fall av hjärt-kärlsjukdom, kan leda till att huden blir torr – framför allt på fötter och ben.

LÄS OCKSÅ: Allt om rosacea: Symtom, diagnos och behandling

3. Svullna fötter

Fötter som svullnar upp är inte särskilt ovanligt och förmodligen något de flesta har upplevt någon gång. Som när du kommer hem och befriar fötterna från ett par åtsittande pumps. Eller när du har råkat ut för en infektion, stukning eller annan skada.

Om du är gravid, har kraftig övervikt eller äter vissa mediciner kan också det göra att vätska samlas och får fötterna att svälla.

Och en del sjukdomar, exempelvis hjärtsvikt, kan orsaka att vätska samlas på grund av att hjärtat pumpar för dåligt, vilket kan leda till att ben, fötter och vrister svullnar upp.

4. Kroppshår

Hår på huvudet, under armarna och på benen kan vi väl acceptera. Men många blir besvärade om kroppshåren dyker upp på ställen där man inte förväntar sig att de ska vara. Och faktum är att det faktiskt är bra att ha koll på sin hårväxt och uppsöka en läkare om den plötsligt förändras.

Oväntad hårväxt kan nämligen vara ett tecken på ett allvarligare hälsoproblem. Ökad hårväxt i ansiktet, på bröstet, magen, ryggen, händer eller fötter är exempelvis ett av symptomen vid polycystiskt ovariesyndrom, PCOS. En hormonell rubbning hos kvinnor som bland annat kan orsaka infertilitet och menstruationsstörningar.

5. Rynkor

Ett liv fullt av upplevelser och känslor kommer med tiden också att avspegla sig i våra ansikten. Men vad färre nog tänker på är att den där fårade pannan och linjerna kring munnen också kan vara ett tecken på benskörhet.

Ny forskning visar ett samband mellan rynkor och benhälsa hos kvinnor som nyligen har hamnat i klimakteriet. Och ju mer rynkor man har desto större är risken för benskörhet.

Men det naturliga åldrandet är trots allt oftast hela förklaringen till rynkorna, samt exponering för cigarettrök och sol.

LÄS OCKSÅ: Slät hy! – 5 myter och sanningar om rynkor

6. Dålig munhygien

Den vanligaste orsaken till dåliga tänder och tandkött är logiskt nog att man helt enkelt inte sköter sin munhygien tillräckligt bra. Men det kan också vara så att din mun avslöjar andra saker som din hälsa, exempelvis hur det står till med sådant som hjärta och benen i kroppen.

Skotska forskare visade, i en studie publicerad i den medicinska tidskriften British Medical Journal, att regelbunden tandborstning minskar risken att drabbas av hjärtsjukdom.

Tandlossning kan även vara ett tecken på benskörhet, ett käkben som inte längre fungerar som det ska.

LÄS OCKSÅ: Borsta tänderna så lever du längre

7. Ansiktsrodnad

Det är inte bara när du blir generad i situationer du tycker är pinsamma som en rodnad kan träda fram på kinderna. Den röda nyansen i ansiktet kan faktiskt vara något helt annat också, exempelvis symptom på att du har drabbats av rosacea. En hudsjukdom som ofta visar sig just genom att man får röda utslag i ansiktet.

Den exakta orsaken till sjukdomen är inte känd men rodnaden uppstår till följd av utvidgade blodkärl. Med tiden kan man dessutom bland annat få knölar, finnar och en uppsvälld näsa.

LÄS OCKSÅ: Rosacea - gör ansiktet kroniskt inflammerat

8. Spruckna läppar 

Så har vi kommit till läpparna. Du kanske inte har reflekterat över att de faktiskt kan avslöja en hel del om din hälsa, men så ligger det till.

Spruckna och torra läppar kan vi alla drabbas av ibland, exempelvis på grund av den torra, kalla vinterluften. Men det kan också vara en reaktion på exempelvis medicin, allergi och infektion.

Sprickor i mungiporna kan också vara ett symptom på Sjögrens syndrom, en sjukdom som framför allt drabbar kvinnor och bland annat innebär att man blir mycket torr i ögon och mun.

9. Leverfläckar

Ofta är våra leverfläckar bara ofarliga tillväxter på kroppen, men det finns också de som skulle kunna vara ett första tecken på hudcancer. Så hur vet vi när vi ska oroa oss och inte? Tipset är att hålla koll på dina leverfläckar så att du märker om de förändras.

Om de växer, är asymmetriska eller ändrar färg skulle det kunna vara tecken på att något inte är som det ska. Du bör då få dina märken undersökta hos läkare.

Att notera dessa avvikelser i tid kan hjälpa dig att exempelvis upptäcka malignt melanom, som är den farligaste formen av hudcancer, i god tid.

LÄS OCKSÅ: Hudläkarens guide: Så håller du koll på dina fläckar

10. Håravfall

För den som har långt och tjockt hår är det inte särskilt konstigt att det lossnar en hel del hårstrån. De blir kvar i botten på hårborsten och vid golvbrunnen i duschen.

Men om du inte brukar tappa hår och plötsligt börjar göra det kan det vara en bra idé att uppsöka en läkare för att ta reda på om allt stå rätt till.

Det finns några vanliga situationer då risken att tappa hår ökar, som i samband med graviditet, stress, hormonförändringar, problem med sköldkörteln och vid olika typer av medicinering.