Svettig? 7 saker din kropp vill säga till dig
Det finns tillfällen då de flesta av oss svettas, även om mängden varierar. Som under en het sommardag eller ett hårt träningspass. Helt normalt och ett tecken på att din kropp fungerar som den ska.
Men när kroppen plötsligt börjar bete sig annorlunda, som att du svettas ovanligt mycket eller att svettningarna kommer vi oväntade tillfällen, är det klokt att lyssna på vad den försöker signalera.
Vi är nog många som har förbannat den där svetten som har en förmåga att uppenbara sig även då den är som minst önskad. När du stressar i väg till festen vill du förmodligen inte att sminket ska såsa runt i ansiktet på dig och ha begynnande fettfläckar under armarna. Men när du står och svär över den där besvärande svetten kan det vara bra att ha i åtanke att det faktiskt är kroppens smarta sätt att kyla ner dig när du blir för varm. Den vill dig bara väl.
Svett kan berätta mycket om din hälsa
Det är när din kroppstemperatur stiger som nervsystemet ger svettkörtlarna grönt ljus, och fukt uppenbarar sig på huden för att sedan avdunsta. Genom den processen kyler svetten ner dig.
Men trots att många av oss känner till detta och vet att svetten egentligen är nyttig har vi en ständig kamp med den. Vi försöker få den att lukta mindre och vill gärna att den ska utebli helt vid vissa tillfällen.
Försök att stanna upp lite ibland och notera hur du svettas, för den här kroppsliga reaktionen kan faktiskt berätta en hel del om din hälsa.
Här listar vi, med inspiration av Prevention, sju saker som kan vara det din kropp vill säga dig.
1. Du är stressad
Om du märker att det plötsligt börjar lukta mycket svett om dig kan det vara värt att fundera lite på hur du har haft det den sista tiden. Har du varit extra stressad eller orolig? Det är nämligen så att svettdoften förändras beroende på hur vi mår.
Vi har två olika typer av svettkörtlar, de ekkrina och de apokrina. När vi svettas för att det är varmt produceras svetten av de ekkrina körtlarna, som är de viktigaste för kroppens temperaturreglering. Det finns flera miljoner utspridda över huden, och tätast ligger de i handflator och fotsulor. Den här svetten består mest av vatten och salt.
Den svett som kroppen producerar när vi är stressade, oroliga eller rädda kommer i stället från de apokrina körtlarna, som framför allt finns i armhålor, ljumskar och underliv. Den här svetten innehåller bland annat äggviteämnen, som när de bryts ner av bakterier på huden ger ifrån sig en stark lukt.
LÄS OCKSÅ: Därför vaknar du upp svettig om natten
2. Du äter fel mat
Om du tycker att det luktar speciellt, lite som fisk, om din svett kan du ha drabbats av trimetylaminuri. Det är en ovanlig genetisk störning som gör att man inte kan bryta ner ämnet trimetylamin, vilket bildas under matsmältningen när du har ätit proteinrik mat som ägg, baljväxter och fisk.
Enligt National Institutes of Health, NIH, leder överskottet av ämnet till illaluktande svett, urin och andedräkt. Odören påminner om otrevliga saker som rutten fisk, ruttna ägg och sopor.
Misstänker du att det är trimetylaminuri du har råkat ut för bör du träffa en läkare för att lägga upp en lämplig behandlingsplan, vilken troligen kommer innebära att undvika en del av den tidigare nämnda proteinrika maten och i stället ersätta den med andra komplement.
3. Du är gravid eller i klimakteriet
Har du plötsligt börjat svettas ovanligt mycket och vid oväntade tillfällen? Då kan det vara så att det har med din hormonproduktion att göra.
Allt som påverkar ditt endokrina system, det vill säga kroppens samlade hormonproducerande körtlar, kan få dig att svettas mer än du brukar. Ett tillfälle då det är väldigt vanligt att få en ökad svettproduktion är kring klimakteriet. Hela 85 procent av kvinnorna som befinner sig i åren kring klimakteriet får en förändrad svettproduktion.
Men även en graviditet kan påverka hur vi svettas. Det beror på att hormonella förändringar kan störa kroppens inbyggda termostat och göra att du känner dig överhettad trots att du egentligen inte är det. Kroppens naturliga avkylning sätts i gång, även om du sitter vid ett öppet fönster som släpper in iskall luft på dig.
LÄS OCKSÅ: Expertens tips: Så slipper du svetten
4. Du riskerar värmeslag
Just när du njuter som bäst av din härliga sommarpromenad i värmen mot ett svalkande dopp i havet märker du att du blir yr. Och när du tänker efter inser du att du har slutat svettas som du gjorde tidigare under promenaden.
Du kan ha drabbats av tillståndet anhidros, vilket innebär att du inte svettas normalt och att kroppens naturliga avkylningssystem sätts ur spel. Om du i det här läget fortsätter promenaden utan att fylla på med vätska riskerar du att drabbas av värmeslag. Oftast gör dock enkla saker som skugga och vatten att du återhämtar dig snabbt.
Skulle tillståndet däremot sitta i länge kan det bli allvarligt och leda till nervskador eller problem med hjärtat, enligt David M. Pariser, tidigare ordförande för American Academy of Dermatology.
Om du märker att du plötsligt får en rejält minskad svettproduktion bör du därför ta upp denna förändring med din läkare.
LÄS OCKSÅ: Trött hela tiden? 7 vanliga diagnoser
5. Du har lågt blodsocker
Känner du dig svag i kroppen och börjar svettas i samband med det? Då kan det vara ditt blodsocker som behöver stabiliseras.
En normal blodsockernivå ska ligga mellan 70 och 100 milligram per deciliter i fastande tillstånd. Men sjunker den under 70, vilket den exempelvis kan göra på grund av diabetes eller hård träning, kan du känna av effekterna. En av dem är överdriven svettning eller kall, fuktig hud i nacken eller vid hårfästet. Det kan även visa sig genom bland annat ökad hjärtfrekvens, yrsel och darrningar.
Om du drabbas av en mild variant av detta tillstånd är det lyckligtvis inte särskilt svårt att få upp blodsockret till en normal nivå igen genom att äta eller dricka något. Men om blodsockret fortsätter sjunka kommer du troligtvis snart börja märka mer allvarliga symptom och då kan det vara dags för ett läkarbesök.
6. Du svettas onormalt mycket
Om du har noterat att du har en förändrad och ökad svettmängd kan du ha råkat ut för tillståndet hyperhidros. En medicinsk term som betyder att man har onormalt stora svettmängder. Det kan vara generellt, över hela kroppen, eller drabba enskilda kroppsdelar. När det är lokalt är det ofta områden med många svettkörtlar som drabbas. Exempelvis händer, fötter, armhålor och ljumskar. Ett tecken förutom den ökade svettningen är att du känner dig väldigt törstig. Den som drabbas av detta tillstånd upplever ofta att svettmängden ställer till det i vardagen genom att störa de vardagliga aktiviteterna.
Enligt Pariser, som också är en av grundarna till International Hyperhidrosis Society, är en varningssignal att man svettas då det egentligen inte är naturligt, som när man sitter stilla i ett kallt rum. Behandlingen av tillståndet varierar, beroende på lokaliseringen, men kan innebära receptbelagda deodoranter, botoxinjektioner och operation.
LÄS OCKSÅ: 8 anledningar till att du alltid är kissnödig
7. Du kan ha en sjukdom
Överdrivna svettningar skulle också kunna vara ett tecken på ett allvarligare hälsotillstånd. Därför ska man inte vifta bort dem alltför lättvindigt. Det är alltid bra att vara uppmärksam på när din kropp börjar beter sig annorlunda, utan uppenbar anledning.
Hyperhidros, onormalt stora svettmängder, kan alltså också vara en indikation på andra hälsoproblem. Exempelvis hypertyreos, det vill säga överskott av sköldkörtelhormon, lymfom, alltså lymfkörtelcancer, och Parkinsons sjukdom.
Det inte helt klarlagt varför lymfom kan leda till överdriven svettproduktion, men enligt organisationen Lymphoma Association i Storbritannien kan den orsakas av hormoner och proteiner som produceras av cancercellerna.