– Solskyddskräm är jättebra, men den gör oss inte osårbara, menar Oscar Zaar, hudläkarspecialist.
1 av 2: – Solskyddskräm är jättebra, men den gör oss inte osårbara, menar Oscar Zaar, hudläkarspecialist.
Förutom att smörja in sig med solkräm är det viktigt att skydda sig mot solen med kläder, hatt och parasoll.
2 av 2: Förutom att smörja in sig med solkräm är det viktigt att skydda sig mot solen med kläder, hatt och parasoll. Foto: LEV DOLGACHOV / LEV DOLGACHOV

Solskydd: Här är 9 myter och sanningar

Olika påståenden om solkrämer har duggat tätt de senaste åren, och det kan vara svårt att veta vad som stämmer och vad som bara är påhitt. Hudläkarspecialisten Oscar Zaar hjälper oss att reda ut vad som är sant och falskt när det gäller solskydd.

När det äntligen är dags för semester har många längtat efter att få njuta av sol och värme. Men solens strålar är som bekant förrädiska, och det är viktigt att vi skyddar oss.

Oscar Zaar är hudläkarspecialist på Sahlgrenska universitetssjukhuset och forskar inom hudcancer. Han understryker vikten av att använda sunt förnuft i solen.

– Var inte en hel dag i solen på stranden och skydda dig alltid med kläder, hatt och parasoll. Bäst är att hålla sig i skuggan. Solskyddskräm är jättebra, men den gör oss inte osårbara, menar han.

Här listar vi 9 vanliga påståenden om solkräm, och reder ut en gång för alla vad som stämmer och inte.

Annons: Hitta bästa pris på populära solskydd - se Prisjakt (extern länk)

Om jag smörjer mig ordentligt kan jag pressa i solen hela dagen

Falskt

– Det stämmer inte alls. Solskyddskräm är jättebra, men ska användas som ett komplement till bättre skydd, som parasoll, kläder, solhatt eller keps. Många tror att bara man smörjer in sig kan man ligga i solen hur länge som helst, men så är det verkligen inte, förklarar Oscar Zaar.

Han poängterar vikten av att ha solvett på sommaren.

– Undvik solen mitt på dagen och försök hitta en plats i skuggan. Händer och ansikte är svåra att skydda med kläder, där är det extra viktigt att du smörjer dig.

LÄS OCKSÅ: Hudläkarens guide: Så håller du koll på dina fläckar

Ju högre spf desto bättre

Stämmer till viss del

Skillnaden på solskyddsfaktor 30 och 50 är inte så stor när det gäller skydd mot ultraviolett strålning. Om man smörjer in sig med ett tjockt lager solkräm skyddar spf 30 mot cirka 96-97 procent av strålningen, medan spf 50 tar bort 98 procent.

– Däremot smörjer vi ofta in oss med ett för tunt lager kräm. Studier har visat att de flesta får ungefär en fjärdedel av skyddet som står på förpackningen, och då blir skillnaden större mellan faktor 30 och 50. Jag rekommenderar att man alltid använder spf 50 eller högre, säger Oscar Zaar.

Jag får tillräckligt med skydd om jag använder smink med solskyddsfaktor

Falskt

Att ditt smink innehåller solskydd är förstås bra, men ger INTE ett tillräckligt skydd. Oftast appliceras smink inte i den mängd som behövs för att ge ett ordentligt skydd, och inte heller jämnt över huden. Använd därför solkräm under ditt smink om du ska vistas i solen.

Smink med solskyddsfaktor är bättre än ingenting och kan räcka under våren, men under sommarmånaderna juni, juli och augusti behövs ett mer ordentligt skydd. Bäst är att vistas i skuggan eller skydda ansiktet mot strålning med en hatt eller keps, förklarar Oscar Zaar.

LÄS OCKSÅ: Hudläkaren: Allt du behöver veta om melasma

Solkräm kan ge cancer

Falskt

– Det finns inga vetenskapliga bevis på att ämnena i solkräm ökar risken för cancer, därför är det en myt tills motsatsen är bevisad, säger Oscar Zaar.

Det är betydligt större risk att få cancer av att vistas i solen utan skydd.  Oscar Zaar avråder från alternativa solskydd som går att köpa på nätet, som hallonfröolja.

– Det är bara trams, det finns ingen forskning som stödjer att dessa produkter skyddar mot UV-strålning. Att köpa sin solkräm på ett apotek är ett säkert kort.

Annons: Hitta bästa pris på populära solskydd för barn – se Prisjakt (extern länk)

Min vanliga solkräm fungerar bra även till ansiktet

Sant

Din vanliga solkräm skyddar lika bra som en som är speciellt anpassad för ansiktet. Ansiktskrämer är ofta mindre feta och gör att man inte blir lika blank i ansiktet.

– Får du problem med finnar i ansiktet av din vanliga kräm kan det vara bra med en speciell kräm för ansiktet. Men skyddsmässigt fungerar din vanliga kräm precis lika bra. Ansiktet är extra utsatt och bäst är att kombinera solkräm med en hatt eller keps, menar Oscar Zaar.

LÄS OCKSÅ: Solskydd för ansiktet – bäst i test

Solkräm skyddar bättre än sprej

Stämmer till viss del

Skyddet är lika bra i en kräm eller en sprej med samma solskyddsfaktor, därför kan du välja den variant du tycker är bekvämast att använda.

Oscar Zaar menar dock att det är lättare att "fuska" med sprej.

– Det är svårare att applicera en sprej i ett jämnt lager över kroppen, så generellt gillar jag krämer bättre. Är man till exempel väldigt hårig på kroppen kan det vara krångligt med kräm, och då är förstås sprej bättre än ingenting.

Man måste smörja in även handflator och fotsulor

Sant

Många slarvar med att smörja in vissa områden, som händer och fötter, men tyvärr är inga områden på kroppen skonade när det gäller hudcancer.

– Hudcancer uppkommer oftast i ansiktet eller på händerna, eftersom de ytorna är svåra att täcka över med kläder. Om du inte har skor på dig ska fötter, inklusive fotsulor, självklart också smörjas in, säger Oscar Zaar.

Om solkrämen är vattenfast behöver man inte smörja in sig igen efter badet

Falskt

– Det stämmer inte. Kanske håller en vattenfast kräm bättre än en som inte är det, men man ska definitivt smörja in sig igen efter badet eller om man har svettats mycket, säger Oscar Zaar.

Solkrämer för barn är mildare för huden

Sant

Enligt Oscar Zaar skiljer sig solkrämer som är anpassade för barn sig åt från "vanliga" krämer.

– Solkrämer för barn upplevs ofta som tjockare och kletigare, och är svårare att smörja in än de krämer vi köper till vuxna. Det beror på att de har en annan sammansättning, som gör att kemikalier inte kan tränga in i huden lika lätt. Barn ska använda speciellt anpassade solkrämer tills de kommer upp i tonåren.

LÄS OCKSÅ: Solskydd för barn: Bara 3 av 16 får godkänt

Så ofta bör du smörja dig en dag på stranden

För att få bäst effekt av ditt solskydd behöver du smörja in dig flera gånger.

 Smörj först in dig en gång hemma, en stund innan du ska gå ut.

 Smörj sedan in dig igen direkt när du kommit till stranden.

 Upprepa insmörjningen efter varje bad, alternativt cirka varannan timme, beroende på hur mycket du svettas.

– Viktigt att tänka på är att solkrämen inte gör dig osårbar, den ska mer ses som ett komplement till kläder, hatt och parasoll. Att hålla sig i skuggan är alltid bäst, säger Oscar Zaar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!