Fötterna blir ju ändå rena när man duschar av sig, eller hur?
1 av 2: Fötterna blir ju ändå rena när man duschar av sig, eller hur? Foto: Kim Schneider - stock.adobe.com
Att hålla fötterna rena och byta strumpor dagligen är viktigt.
2 av 2: Att hålla fötterna rena och byta strumpor dagligen är viktigt. Foto: Shutterstock

Ska man tvåla in fötterna när man duschar?

Måste man tvåla in fötterna när man duschar? Eller blir de rena när man sköljer resten av kroppen?

Hälsoliv reder ut.

När Hälsoliv uppmärksammade Twitter-debatten om huruvida man ska tvåla in benen när man duschar, hörde läsare av sig med en rimlig fråga: Nämligen vad som gäller för fötter.

Den som tycker att det känns jobbigt att böja sig för att löga benen ordentligt känner gissningsvis samma motvilja för att löddra in fötterna. Ben och fötter blir ju ändå rena när man duschar av sig, eller hur?

Ledsen att göra er besvikna. Även om den typen av snabb-tvagning håller benen i hyfsat fräscht skick gäller det andra regler för fossingarna. 

– Det är viktigt att man tvättar fötterna och byter strumpor varje dag, säger Anna-Lena Hultgren, medicinsk fotterapeut i en tidigare intervju med Hälsoliv. 

Smutsiga fötter kan nämligen ställa till det ordentligt.

Stinkande fötter

Först och främst: Otvättade fötter stinker.

Det finns en del kroppsdelar som är mer benägna än andra att börja lukta illa om man inte rengör dem, som armhålorna, ljumskarna och området runt könet, rumpa, naveln och fötterna. Bakterier lever överallt på våra kroppar, men trivs extra bra på de här ställena, eftersom de erbjuder ett något fuktigare klimat. Svett får bakterierna att föröka sig, och i den processen uppkommer dålig lukt. Hallå tåbira!

LÄS OCKSÅ: Illaluktande skor: 5 knep för att få bort dålig lukt

Bakterierna gillar också att mumsa på döda hudceller och smuts, en buffé som många fötter erbjuder. 

Här räcker det inte att låta duschvatten och schampo- och tvålrester skölja över fötterna för att ta död på stanken – de måste tvättas ordentligt.

Riskerna: Svamp och infektioner

Men tåbira är inte det värsta som kan uppstå när fothygienen brister. Om fötterna inte hålls efter ökar risken att drabbas av olika infektioner, särskilt om du har sår på fötterna. Då kan bakterier, som stafylokocker, tränga in i huden och orsaka rodnad, svullnad, blåsor och andra utslag.

Ett annat problem är jästsvamp, som kan yttra sig som kliande fötter, fnas och förtjockade gula naglar. Här är fukt en stor bov i dramat, men även smuts.

– Det är risk för nagelsvamp om det blir för mycket fukt mellan tårna till exempel, säger fotterapeuten Carola Richardsson, som pratat med Hälsoliv om fina sommarfötter.

LÄS OCKSÅ: Så får du sommarfina fötter – experten tipsar

Tvätta och håll fossingarna torra

Genom att tvåla in fötterna, både översida, undersida och mellan tårna i duschen exfolieras huden, vilket är nödvändigt för att få bort döda hudceller och smuts som samlats. Är man rädd för att halka i duschen kan man tappa upp ett fotbad och rengöra när man sitter ner.

Men för att återknyta till det där med fukt: Det är viktigt att hålla fötterna torra. När tvagningen är klar ska man alltid torka torrt med handduk.

För den som verkligen vill ta hand om sina fötter, för både syns och hälsans skull, slutar det inte vid att bara tvätta och torka torrt.

– Hygienfrågan handlar egentligen om att ta fotbad, fila, smörja, klippa naglarna, säger Carola Richardsson.

Så hur ofta ska man tvätta fötterna? Det finns inga regler, men en bra hållpunkt är att tvåla in dem varje gång man duschar. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!