Sambandet mellan finnar och framgång

Akne är ett hudproblem som kan fresta på den psykiska hälsan, oavsett om det rör sig om små finnar och plitor eller stora cystor som lämnar ärr efter sig.

Foto: Shutterstock

Akne är ett hudproblem som kan fresta på den psykiska hälsan, oavsett om det rör sig om små finnar och plitor eller stora cystor som lämnar ärr efter sig.

Akne i tonåren? 

Grattis, då kommer du lyckas i livet!

Enligt en ny studie finns det ett tydligt samband mellan finnar och framgång.

Andra har också läst

Att vakna med ett ansikte fyllt av röda utslag och vätskefyllda cystor gör både ont och sänka självförtroende – det vet alla som någon gång försökt dölja sina tonårsfinnar med ett torrt täckstift från mataffären.

Men att drabbas av akne i puberteten kan också ha sina fördelar. 

Akne lönar sig – särskilt för kvinnor

I en studie som nyligen publicerades i Journal of Human Capital visar att akne lönar sig. Fynden visar att i USA har tonåringar med akne högre betyg i engelska, matte, historia och naturkunskap. Det finns också ett samband mellan finnar och avslutade collegestudier.

Forskarna fann utöver det även bevis för att tjejer som lidit av akne i tonåren har en högre inkomst än tjejer som inte behövt dras med hudåkomman.

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med akne: Behandlingar och tips som hjälper

Förvånar forskarna

Resultatet kommer som en överraskning för forskarna, skriver Today. Akne är nämligen starkt kopplat till depressioner och självmordstankar hos unga. 

– Det här kanske kan skänka hopp och tröst till tonåringar som lider av akne, säger Hugo Mialon, docent i ekonomi vid Emory University.

Studien bygger på data från National Longitudinal Study of Adolescent to Adult Health. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här