Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Finns det något mer irriterande än röda prickar?Finns det något mer irriterande än röda prickar?Finns det något mer irriterande än röda prickar?
1 AV 2
Finns det något mer irriterande än röda prickar?
Foto: Fotolia
2 AV 2
Foto: Fotolia

Så slipper du röda prickar när du rakar dig

Finns det något mer irriterande än röda prickar? En hårsäcksinflammation, det vill säga fullt med röda utslag efter rakning, är knappast något som önskas. Vi har därför samlat råd kring hur du kan slippa dessa irriterande utslag!

För den som väljer att raka sig är röda prickar sällan en positiv överraskning. Samtidigt kan intensiv rakning bli en ond spiral när huden inte får vila. Vi har därför tillsammans med doktor Karin Strååt, läkare och specialist inom allmänmedicin, och 1177 Vårdguiden samlat råd för hur du kan motverka röda prickar!

LÄS MER: Allt om rosacea: Symtom, diagnos och behandling  

Röda prickar efter rakning av bikinilinjen – Hårsäcksinflammation

Röda prickar kring bikinilinjen och andra intima ställen på kroppen är en riktig glädjedödare och något som en del upplever som jobbigt. De röda prickarna beror på en inflammation i hårsäcken. Varje hårstrå på huden sitter fast i en hårsäck som vid rakning kan bli inflammerad. Fuktig och varm hud är förutsättningar som ökar risken för de irriterande prickarna.

Vanliga ställen för röda prickar

Du har säkert märkt det själv och du är inte ensam. Det finns vissa ställen på kroppen där det lättare uppstår en hårsäcksinflammation. Underliv, rygg, armar, ben och bröst är ställen där prickarna trivs.

Hårsäcksinflammation är en riktig glädjedödare!Hårsäcksinflammation är en riktig glädjedödare!Hårsäcksinflammation är en riktig glädjedödare!
Hårsäcksinflammation är en riktig glädjedödare! Foto: Fotolia

Det här händer när du rakar dig

Din hud innehåller naturliga bakterier och har faktiskt svamp på sig – som är bra för hudens balans. Det som händer när du rakar dig är att rakbladen gör små skador vilket skapar obalans i huden. När balansen i hårsäckarna blir rubbad kan andra bakterier och svamp utvecklas i hårsäckarna. Den goda nyheten är att du oftast kan bota hårsäcksinflammation på egen hand. 

LÄS OCKSÅ: Akne och knottror runt munnen - det kan vara perioral dermatit

Symtom på hårsäcksinflammation

Du känner igen hårsäcksinflammationen, de röda prickarna, på dess finnliknande utseende. Det som skiljer utseendet från en vanlig finne är att i mitten av finnen finns ett lite hårstrå. Hur omfattande inflammationen blir skiljer sig från gång till gång och från person till person.  

Tips mot röda prickar

Att regelbundet raka bort hår gör det svårare för hårsäcksinflammationen att läka men det finns vissa knep för att lindra detta. Att badda huden med en svamp doppad i klorhexidinlösning kan lindra symtomen. Badda huden en gång om dagen i samband med att du duschar och skölj sedan av huden. Klorhexidinlösning finns att köpa receptfritt på apotek. Även receptfri mjukgörande kräm som innehåller propylenglykol är bra för att lindra inflammationen. 

Annons: Hitta bästa priset på klorhexidinlösning just nu – se Prisjakt (extern länk)

LÄS OCKSÅ: Pormaskar? Det här kan du göra åt dem

Behöver jag söka vård?

Om du upplever att de röda prickarna inte försvinner kan du kontakta en vårdcentral. Då besvären går att behandla själv hör detta till det mer ovanliga.

Vad är en hårsäcksinflammation?

Innebär: Bakterier kommer in i såren som rakhyveln skapar och sätter i gång en inflammation i hårsäcken.

Förekommer: På fuktig och varm hud.

Vanligast: Ben, bröst, armar, bikinilinjen och rygg.

Symtom: Finnliknande utslag med ett hårstrå i mitten.