Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa>Hud

Publicerad 7 apr 2019 14:30

Misstaget du aldrig ska göra med solkräm

Många glömmer bort ögonlocken när de smörjer in sig med SPF.

Många glömmer bort ögonlocken när de smörjer in sig med SPF.

Foto: Shutterstock

Smörjer du in ansiktet med SPF innan du går ut i solen?

Risken är stor att du missar en väldigt känslig del av ditt ansikte.

Mellan april och september är solens strålar så starka att solkräm är ett måste för att skydda sig mot skadliga UV-strålar. Men även om man är duktig på att smörja är risken stor att man missar ett viktigt parti i ansiktet: Nämligen ögonlocken.

Det här visar en mindre studie som forskare vid universitet i Liverpool genomfört.

Missade ögonlocken

Enligt artikeln, som publicerats på plattformen PLOS One fick 62 kvinnor och 22 män smörja in sig med ansiktskrämer med SPF samt konventionell solkräm. När de dokumenterade resultatet med en UV-känslig kamera kunde forskarna se om de missat någon del av ansiktet.

När de smörjde med dagkrämerna med SPF missade de sammantaget 16,6 procent av ansiktet, och när de använde vanligt solskydd minskade det till 11,1 procent. I båda fallen var ögonlocken, framför allt närmast näsroten, det ställe som oftast lämnades oskyddade. När deltagarna tillfrågades om sina solskyddsvanor framkom det att majoriteten var omedvetna om att de missat att smörja in sig ordentligt.

LÄS OCKSÅ: Forskaren: Så vet du om fläckarna på din hud är farliga

Så mycket solskydd behövs

Det är sedan tidigare känt att solexponering av ögonområdet kan leda till basalcellscancer, BCC, den vanligaste formen av hudcancer.

Därför är det viktigt att smörja in även dem med solskydd. Rekommendationen är att använda minst 30 SPF, men eftersom många har en tendens att ta för lite solskydd kan det vara bra att öka till SPF 50. Solglasögon och keps ger också skydd.

När det kommer till hur mycket solskydd man ska använda räcker ungefär en tesked till ansiktet.

LÄS OCKSÅ: 6 tips: Få koll på solskyddet och slipp bränna dig

– Smörj dig två gånger per dag, men om du jobbar eller tillbringar mycket tid utomhus behöver du smörja dig varannan timme. Tänk på att solkrämen försvinner fortare om du rör mycket vid ansiktet, sportar mycket, svettas eller är i kontakt med vatten, säger Gigi Shaker, kosmetolog, till Independent.