Liktorn behandlas med egenvård.
Gunilla Hasselgren är specialist i allmänmedicin.
1 AV 2
Liktorn behandlas med egenvård.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Gunilla Hasselgren är specialist i allmänmedicin.
Foto: TOMMY PEDERSEN

Liktorn på foten? Så slipper du besvär

En liktorn är en sorts förhårdnad som kan sitta både på tår eller under foten. För vissa kan det orsaka stor smärta.

Här ger läkaren Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet, sina råd för att slippa besvär.

Gunilla Hasselgren

Läsarfråga: Sedan några år har jag haft en liktorn på lilltån som är så besvärande att jag kan knappt gå. Husläkaren sa att jag skulle gå på fotvård, vilket jag gjort, men problemet kvarstår. Hur gör jag för att komma till en kirurg för att operera bort den?

Nu ingår Hälsoliv i Expressen Premium. Här hittar du allt vårt premiummaterial

Läkaren svarar: Går att behandla på egen hand

Den här typen av problem hör egentligen till det vi kallar egenvård – tillstånd och symtom man kan klara att behandla själv. Du har dock varit hos en läkare som konstaterat att det är en liktorn. De uppkommer på grund av tryck mot området, och kommer att finnas kvar så länge det finns ett tryck där. På apoteket finns liktornsplåster som löser upp förhårdnaden som bildats. Du har även varit hos en fotvårdsterapeut, som säkert filade ned förhårdnaden och behandlade dina fötter i övrigt.

Om det inte är en så stor förhårdnad, men som gör ont, skaffar du så kallade filtringar som sätts runt liktornen och då avlastar trycket. Filtringar och andra avlastande plåster finns på apotek och i hälsobutiker.

Liktornen kommer att komma tillbaka om man inte byter skor

Självklart ska du ta reda på vilka av dina skor som åstadkommer trycket, och sluta använda dem. Gå gärna till en skobutik med ortopedtekniskt kunnig personal, för att få skor som inte ger problem.

Operation är alltså inte aktuellt, eftersom det inte är ett tillstånd som kräver sjukvård, och liktornen kommer att komma tillbaka om man inte byter skor. Ibland blir det så att man får en tid hos läkare för att det inte går att bedöma hur det ser ut per telefon, via ett besök eller videosamtal kan man få reda på diagnosen, men behandlingen ska man alltså göra själv.

Fråga doktorn

Gunilla Hasselgren är specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Skicka dina frågor till: lakare@expressen.se