Kliar det? Därför drabbas du av klåda.
Klådan kan orsakas av allt från stress till underliggande sjukdomar.
1 AV 2
Kliar det? Därför drabbas du av klåda.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Klådan kan orsakas av allt från stress till underliggande sjukdomar.
Foto: Shutterstock

Klåda? Vanliga orsaker till att det kliar

Det finns få saker som är så tillfredsställande som att klia något som kliar.

Orsakerna bakom klådan, eller pruritus som experterna kallar det, kan vara många – oavsett var på kroppen den sitter.

Här går vi igenom några.

När huden kliar svarar vi reflexmässigt med att krafsa där klådan sitter. På kort sikt lindras känslan, men ju mer vi kliar, desto större är risken att huden tar skada – vilket kan orsaka ytterligare klåda. Ett klassiskt exempel på en ond cirkel.

I vissa fall är det tydligt exakt vad som orsakar klådan, som ett insektsbett, men så är inte alltid fallet. Orsaken kan vara allt från helt banal till tecken på en allvarlig sjukdom.

Men vi börjar från början.

LÄS OCKSÅ: Kliar det där bak? Här är 6 möjliga orsaker 

Hur uppstår klåda och varför är det så skönt att klia?

Enligt dermatologen Melanie Grossman börjar det klia när hudens receptorer stimuleras på ett eller annat vis. Immunsystemet svarar med att frigöra histaminer som orsakar klådan, förklarar hon för sajten Prevention.

Detta är en evolutionär försvarsmekanism, kroppens sätt att slå larm när en inkräktare irriterar huden.

Att det är skönt att klia är inte heller så konstigt. Trots att det kan leda till smärta, kan denna nya känsla leda till tillfällig distraktion från hudirritationen. Det erbjuder i sin tur lindring.

Orsaker bakom kliande hud

En vanlig anledning till att huden kliar är att den helt enkelt är torr. Detta är extra vanligt under vinterhalvåret när luften är torrare både utomhus och inomhus. Då gäller det att vara extra nogsam med både fukt och fett. Hudtillstånd som eksem och psoriasis kan också göra att huden kliar.

LÄS OCKSÅ: Vanliga hudproblem - så känner du igen dem 

Läkemedel och bakomliggande sjukdomar

Även vissa typer av läkemedel kan utlösa klåda – exempelvis p-piller, insulin och antibiotika. Nässelutslag kan uppstå både vid allergi och som en reaktion på exempelvis ett läkemedel eller en infektion.

Det finns också en lång rad sjukdomar som kan ge kliande utslag, framför allt hos barn. Femte sjukan, vattkoppor och svinkoppor är några exempel.

Det finns emellertid värre åkommor. Sjukdomar som drabbar njurarna och levern leda till klåda. Enligt Netdoktor kan det uppstå när kroppen inte lyckas bli av med alla slaggprodukter. Det kan exempelvis klia på armar, ben, handflator och under fotsulan.

Stress och depression

Stress, depression och ångest kommer inte bara med symtom som hjärtklappning, magknip och rubbad sömn. Det kan också leda till hudproblematik.

– Om du går igenom en stressig period, exempelvis efter ett dödsfall eller en skilsmässa, händer det att folk drabbas av klåda, säger dermatologen Alix J Charles till Prevention.

Stress kan både trigga inflammationer i huden och torka ut den. Enligt Stressmottagningen kan även existerande hudåkommor som eksem blomma upp och förvärras.

LÄS OCKSÅ: Stressad? 13 sätt din kropp slår larm 

Kliande hårbotten och underliv

Svampinfektioner leder inte bara till fotsvamp, det kan även drabba både hårbotten och underlivet. Svamp i hårbotten är enligt 1177 Vårdguiden vanligast hos barn och kan leda till klåda. Svamp i underlivet må vara ofarligt men kan vara ytterst besvärande med både kli och sveda som resultat.

En annan klassisk orsak bakom kliande hårbotten och underliv är löss. Hos barn i skolåldern är huvudlöss en vanlig åkomma. Flatlöss kan smittas vid samlag och kan leda till en intensiv klåda.