Melasma, även kallat kloasma, är pigmenteringar i huden som triggas av sol.
1 av 2: Melasma, även kallat kloasma, är pigmenteringar i huden som triggas av sol. Foto: Shutterstock
Eva Eken, hudläkare och specialist i dermatologi vid Diagnostisk Centrum Hud i Stockholm.
2 av 2: Eva Eken, hudläkare och specialist i dermatologi vid Diagnostisk Centrum Hud i Stockholm. Foto: Shutterstock

Hudläkaren: Allt du behöver veta om melasma

Har solen lämnat dig med kluster av brungrå fräknar i ansiktet?

Det kan vara melasma.

Hälsoliv reder ut vad pigmentfläckarna egentligen beror på – och vad du kan göra åt dem.

– Det är mycket vanligare hos kvinnor, förklarar hudläkaren.

När sommaren kommer på besök vill de flesta ta tillfället i akt och gotta i solen så mycket det bara går. Men som du säkert vet är solen inte bara en källa till D-vitamin – dess strålar påverkar också huden. Kanske har du märkt av pigmentfläckar som du inte minns att du haft tidigare. 

Var kommer de ifrån, och hur blir man av med dem? 

Hälsoliv reder ut.

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med pigmentfläckar – krämer och behandlingar som funkar (Damernas Värld)

Varför får man melasma?

Melasma, tidigare kallad kloasma, är pigmentfläckar som uppkommer eftersom man solar, vanligen i ansiktet och på händerna. Men det är inte solen som ensam är orsaken till att huden blir hyperpigmenterad.

Exakt varför man får melasma är inte klarlagt. Man kan ha genetiskt anlag för detta från födseln, och det finns en överrepresentation av melasma hos personer med mycket pigment i huden, men det vanligaste är att den utlöses av hormonell obalans, förklarar Eva Eken, hudläkare och specialist i dermatologi vid Diagnostisk Centrum Hud i Stockholm.

– Det är mycket vanligare hos kvinnor, hos kvinnor som har mer pigmenterad hud och det är absolut vanligast förekommande i fertil ålder. Risken är större när östrogennivåerna är höga, som vid graviditet. P-piller är en klassisk trigger vilket inte alla som tar p-piller blir tillräckligt informerade om, liksom vissa läkemedel såsom antibiotika, säger hon.

Vad är skillnaden mellan melasma och fräknar?

Melasma påminner om fräknar till färgen, men skiljer sig i formen. Ofta rör det sig om ganska skarpt avgränsade små fläckar som flyter ihop till större fält, till skillnad från fräknar. De kan samlas i kluster på kinderna, pannan och på överläppen. Ibland kan pigmentfläckarna gå ihop och ligga nästan som en mask över ansiktet.

– Melasma är djupt liggande pigmentering i läderhuden, till skillnad från fräknar som sitter i yttersta hudskiktet, säger Eva Eken. 

Eva Eken är specialist i dermatologi. Foto: Privat.

Fräknar uppkommer vanligtvis när man är barn och beror på att man är född med en variant av genen MC1R som producerar mer av rödgult melanin. Det är vanligt att man har ljus hy och lätt bränner sig i solen om man är fräknig, och fläckarna har ingen tydlig kant. 

LÄS OCKSÅ: Hudläkarens guide: Så håller du koll på dina fläckar

Är melasma farligt?

Det finns många goda anledningar till att vara försiktig med solningen. UV-strålning kan orsaka hudcancer, både malignt melanom och hudtumörer som basaliom och skivepitelcancer. Lyckligtvis är melasma inte tecken på hudcancer.

Melasma är inte farligt, och kräver inte behandling. Men melasma är inte farligt, och kräver inte behandling. Däremot är det många som upplever att hyperpigmenteringen stör det estetiska eller ger en ojämn hudton.

Man brukar tala om mildare melasma, epidermal, och dermal melasma, som sitter djupare i huden.

Kan man bli av med melasma? 

Om man väl har fått melasma så är fläckarna där för att stanna, förklarar Eva Eken. De bleks under de vintermånaderna, men tittar fram igen när våren och sommaren kommer. 

– De kan dämpas med åren men det vanligaste är att de är kvar i någon mån, så när man solar kommer de alltid tillbaka på samma plats. Tyvärr är det så att man inte längre kommer att kunna sola sig till en jämn hudton som när man var barn om man väl fått melasma

Det beror på att pigmenteringen sitter så djupt ner i huden. Däremot kan man hålla fläckarna i schack och förebygga så att man slipper fler pigmenteringar

– Enda sättet är att ändra sitt förhållningssätt till solen och sluta vara en soldyrkare. Behandlingen börjar med att man använder solskydd, att man avstår från solning och väljer att ha en blekare hudton helt enkelt, säger Eva Eken. 

De fläckar som inte läker ut av sig själva går att behandla bort, men kräver sedan fortsatt försiktighet i solen.

– Även om man bleker ner och behandlar melasma har den en tendens att återkomma så fort man solar igen, förklarar Eva Eken.

LÄS MER: Därför har vissa fräknar och andra inte

Så, hur behandlar man melasma?

Hur gör man för att bli av med de oönskade solfläckarna?  

– Det man kan göra själv är att först och främst använda solskydd. Man kan dessutom välja en hudkräm som har ingredienser som långsamt påverkar pigmenteringar i huden i positiv riktning. Olika typer av mildare kemiska peelingar finns också för hemmabruk.

Kemiska peelingar främjar cellförnyelsen i huden genom att skala bort döda hudlager. Vanligast är att använda produkter med AHA-syror i, ett samlingsnamn för syror som utvinns ur sockret i frukt. De vanligaste är glykolsyra och mjölksyra. Även kojicsyra, som utvinns ur svampar, lakritsextrakt, C-vitamin och retinol (A-vitamin) verkar blekande på hyperpigmenteringar och kan förebygga uppkomsten av fler.

Den som vill bli av med sin melasma gör bäst i att skydda sig i solen. Att inte sola, smörja in sig med solskydd som har hög SPF och skydda ansiktet med en solhatt är exempel på åtgärder som kan hjälpa. Foto: Shutterstock

På marknaden finns det en rad olika produkter med dessa ingredienser i, från huvudingrediens i peelingar till bonus i olika serum, toners, masker och krämer.

Men det är viktigt att inte överbehandla huden. Man måste också vara extra noga med att skydda sig från solen när man peelar huden, annars kan man få fler solskador.

Eva Eken tipsar om att behandla melasma i samråd med en hudläkare. De har också möjlighet att skriva ut lite starkare medel mot hyperpigmenteringar.

Annons: Hitta bästa priset på de populäraste solskyddskrämerna för ansiktet just nu – se Prisjakt (extern länk)

– Hudläkare kan skriva ut blekande lösning vid svår melasma, med bland annat hydrokinon och starkare kortison som ingredienser. Men den är stark och kan trigga inflammation som kan göra melasma värre. Man bör också gå sakta fram och vara noga men att behandla exakt rätt områden så att man inte överbleker huden utanför själva melasman för då kan det hela bli värre än utgångsläget, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Guide: Så väljer du en solkräm som är bra för både dig och miljön

I vissa fall av så kallad ytlig melasma går det att behandla med laser, IPL. Men IPL kan också stimulera pigmenteringen och förvärra tillståendet ytterligare, och därför används det aldrig vid djupare melasma. 

- Så välj behandlare och metod med omsorg och glöm inte att man måste ha en korrekt diagnos först och därefter skräddarsy behandling. Pigmenteringar i huden kan röra sig om flera olika tillstånd, avslutar Eva Eken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!