Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Ta hand om din hud – 7 saker du bör undvika
2 AV 2
Foto: Shutterstock

Hudbristningar: Går det att undvika dem?

Hudbristningar – strimmor i rött och vitt som löper över bröst, mage, rumpa lår och höfter. 

Hur vanligt är det att man får det?

Sitter det i generna och kan man i så fall undvika dem på något sätt?

Hudbristningar har många namn: striae, tigerränder, stretchmarks, strimmor, husträckningar, silverränder, strior, fåror eller rätt och slätt bristningar. 

Många skäms över dem, och tycker att de är missprydande, fast att det är helt normalt att få dem. Uppskattningsvis räknar man med mer än hälften av befolkningen får bristningar i någon utsträckning.

Det kan vara svårt att föreställa sig, men även många modeller du ser i klädkatalogen har dem. Skillnaden mellan dem och vanliga dödliga är att bristningar, celluliter och andra ”skavanker” sminkas över eller retuscheras bort i efterbehandlingen av fotona.

Därför får man bristningar (det händer inte bara gravida)

Förklaringen till bristningar är kort sagt att kroppen växer fortare än huden hänger med, så att den sträcks ut och hudens mellersta lager, dermis, brister. 

I puberteten är det vanligt att tjejer får hudbristningar på brösten, rumpan, höfterna och låren. Killar kan också få det, men oftast på ryggen och axlarna. 

Bristningar under graviditeten är också vanligt. Strimmorna uppträder då främst på magen som växer väldigt mycket på väldigt kort tid, men kan också dyka upp på andra områden på kroppen.

Som mycket annat handlar det också om hormoner och ärftlighet. En del får många bristningar, medan andra får några få eller inga alls.

Går det att undvika bristningar?

Hur slipper man bristningar? Rent krasst genom att inte gå upp i vikt eller på annat sätt växa snabbare än huden hinner med. Men i vissa livsskeenden är det omöjligt, och för många innebär det förstnämnda en strikt livsstil som varken är kul eller lätt att hålla i längden.

Det finns många husmorstips för att slippa bristningar. Gravida rekommenderas att smörja in magen med kakaosmör, koksolja och olika krämer som ska göra huden mer elastisk och benägen att hänga med vid den hastiga viktuppgången. 

Det stämmer att en återfuktad hud är mer elastisk, men det mesta pekar på att det inte har någon direkt förebyggande effekt på bristningar. Det som skulle kunna fungera är en kräm med ingredienser som hjälper huden att bilda eget kollagen, exempelvis en med retinol eller C-vitamin i.

Fick din mamma bristningar i samband med graviditeten? Det kan säga något om hur det skulle bli för dig. Bristningar är nämligen ärftligt. Foto: Shutterstock

Det man kan göra för att förebygga är att se till att man äter en allsidig kost och får i sig näring som är bra för huden. Omega 3, som finns i fet fisk och även i sojabönor, linfrön och nötter, är en fettsyra som hjälper till att både återfetta och återfukta huden. D-vitamin, som förutom i solen, finns i bland annat ägg, fisk och svamp, är också bra för huden. Utöver det är det bara att lassa på med frukt och grönt för att få i sig hudvännerna vitamin A, C, E och zink.

Dock ska det nämnas att det inte finns vetenskapliga bevis för att det här gör någon större skillnad.

LÄS OCKSÅ: Forskaren krossar 9 vanliga myter om hudvård

Medical News Today tipsar också om att undvika vissa saker: anabola steroider, eftersom de försvagar hudens struktur; kortisonkräm mot exempelvis eksem eftersom det påverkar kollagenet i huden negativt. Rökning är en annan bov, eftersom det hindrar blodflödet och utsöndrar fria radikaler, som kan bryter ner hudens elasticitet.

Kan bristningar försvinna?

När man först får bristningar är de ofta i ögonfallande, åtminstone enligt en själv. De kan vara röda, ha en djup lila eller rosa färg. Det beror på brustna blodkärl. Med tiden läker de och strimmorna bleknar. Ibland ser de ut som silverränder. På en del syns de knappt, men det är ovanligt att bristningar försvinner helt av sig själva.

Om man vill få bort sina bristningar får man räkna med att det kostar en del. 

Med tiden bleks striae, men bristningarna försvinner sällan helt. Foto: Shutterstock

Behandling för att få bort strior

I Sverige erbjuder kliniker följande behandlingar för att reducera bristningar:

Carboxy therapy

Små mängder koldioxid injiceras under huden för att bryta ner fett och stimulera kollagenproduktionen. Den här behandlingen används också för att bli av med celluliter.

Kärllaser

Har effekt på röda strimmor, men inte vita. 

Fraktionerad laser

Den här typen av laserbehandling ger effekt på blekta bristningar. Den kan hjälpa till att reparera skadat kollagen och förbättra elasticiteten i huden.

Dermabrasion

En slags djupgående hudslipning där huden skalas ner lager för laget för att sedan läka igen.

Microneedling

I den här behandlingen sticks små nålar i huden för att stimulera huden till att börja reparera sig själv.

PRP/Vampyrmetoden

Den här metoden går ut på att plasma utvinns ur ett blodprov man lämnar och injiceras sedan på området som ska behandlar. PRP står för platelet rich plasma, blodplättrik plasma.

Bukplastik

En så kallad tummy tuck är också ett sätt att få bort bristningarna från magen – man avlägsnar helt enkelt översträckta huden med kirurgi. Dock lämnar detta ärr.

De flesta behandlingarna kräver upprepning, och det är inte säkert att ens striae försvinner helt. Om man vill bli av med sina bristningar är det bäst att konsultera läkare för att ta reda på ner om risker och resultat med de olika behandlingarna.

LÄS OCKSÅ: Hidradenitis suppurativa – ”finnarna” du inte vågat fråga om  

Omfamna bristningarna – det är inget fel på dig

En annan strategi är att helt enkelt acceptera att man har bristningar. Oavsett om de beror på en graviditet, drastisk viktuppgång eller puberteten, så är det helt normalt att ha dem. Något som världsstjärnor som Kate Winslet gått i bräschen för. Redan 2009 i filmen Little Children visade hon världen att bristningar inte är något att skämmas för.

– I den positionen var det viktigt för mig att bara vara en riktig person, och att kunna visa ”Hej, titta, jag är normal. Jag har bristningar. Jag är inte perfekt, sa skådespelerskan i en intervju med The Telegraph.

Och på senare år, när sociala medier är en del av vår vardag är det många – både artister, influensers och skådisar men också ”vanliga dödliga” – som visar upp sina oretuscherade kroppar. Modellen Chrissy Teigen är en av dem:

https://www.instagram.com/p/1ZrLW-JjZ1/?utm_source=ig_embed