Akne på ryggen är vanligt, men går att bli av med.
1 av 2: Akne på ryggen är vanligt, men går att bli av med. Foto: Shutterstock
Steg 1 är att vara försiktig med feta hudkrämer.
2 av 2: Steg 1 är att vara försiktig med feta hudkrämer. Foto: Shutterstock

Akne på ryggen? Så blir du av med finnarna

Akne på ryggen kan vara smärtsamt och kännas hopplöst att bli kvitt.

Men det går att bli fri från finnar och pormaskar även där.

Här är sju tips som hjälper mot envisa ryggfinnar.

Akne på ryggen, eller bacne som det kallas på engelska, kan var riktigt träligt att dras med. Särskilt de stora, ömmande inombordarna som alltid tycks hamna precis under bh-bandet eller tröjlappen. 

Precis som med all annan akne är ryggakne inflammerade talgkörtlar. Akne beror på att talgkörtlarna är väldigt aktiva och producerar mycket sebum, som lockar bakterien Propionebacterium acnes (även kallad P. acnes) att ansamlas talgkörtelns öppning. Bakterien skapar en irritation som leder till att mynningen kloggas igen, och inflammation uppstår. Ibland blir resultatet en liten plita eller pormask, ibland en stor cysta. På ryggen där porerna är större än i ansiktet är det vanligt att finnarna blir ganska stora.

Men även om man har anlag för akne går det att göra små förändringar för att minska inflammationerna. Här listar vi några tips som hjälper.

1. Undvik för feta krämer

Om man har en aknebenägen hy är hudterapeuterna första råd ofta att undvika komedogena produkter, det vill säga krämer och formulas som riskerar att täppa till porerna. Samma sak gäller för rygg och bröst. Kroppsskrubbar med oljor och rika krämer anpassade för torr hud är exempel på produkter som kan ställa till det. Akne kan också vara symtom på att man har känslig och reaktiv hud. Kanske är det någon eterisk olja eller parfym i favoritkrämen som får inflammationen att blossa?

2. Skippa spandex

Det här tipset kommer från sajten The Healthy. Yogatights är förvisso ett skönt plagg att ha på sig både när man tränar och när man såsar runt hemma, men kanske har du märkt av att det blir... tja... aningen fuktigt efter ett tag? Det beror på att spandex är ett material som inte andas utan stänger in svett och oljor, samtidigt som plaggen ofta är hudnära och gnuggas mot huden. Friktionen i kombination med värme och de instängda bakterierna kan ge fler finnar. Har du varit på gymmet? Det bästa du kan göra för aknebenägen hud är att skala av dig träningskläderna och hoppa in i duschen så fort som möjligt.

3. Byt lakan ofta

Hur ofta byter du sängkläder? Enligt vår systersajt Leva & Bo är rekommendationen att byta varje eller varannan vecka. Och det finns goda skäl. Örngott, underlakan och påslakan är fulla av bakterier, döda hudceller, oljor, gammal svett och andra kroppsrester som vi marinerar i natt efter natt. 

LÄS MER: Akne? 9 misstag som ger dig fler finnar

4. Ta det lugnt med balsamet

En vanlig miss i duschen är att vänta tills sist med att skölja ur schampo, hårinpackningar och balsam. Det är inte så konstigt, eftersom de ofta ska sitta några minuter för bästa effekt. Det många inte tänker på är att rester av hårvårdsprodukter kan stanna kvar på huden när man sköljer ur dem. Medan schampo innehåller löddrande ingredienser som kan torka ut huden och orsaka akne på grund av det, kan feta balsam täppa igen porerna. Därför är det bäst att skölja av med duschkräm efter att man tvättat håret.

5. Exfoliera mera

Investera i en bra kroppsskrubb eller skrubbhandske. Genom att försiktigt skrubba huden, exfoliera, förhindrar du uppbyggnader av döda hudceller. För de flesta räcker det att skrubba någon gång i veckan. Men var försiktig om du har sönderklämda finnar eller pågående utbrott, eftersom det kan irritera och förvärra inflammationen.

Annons: Hitta bästa priset på populära bodyscrubs och peelings – se Prisjakt (extern länk)

6. Använd aknebekämpande produkter

Förutom kroppskrubbar med korn i finns det många andra produkter där ute som är anpassade för akne. Hudlotioner med BHA-syra (salicylsyra) som löser upp talg i porerna eller en dusckräm med teträdolja, till exempel.

LÄS MER: Allt om rosacea: Symtom, diagnos och behandling 

LÄS MER: Knottror runt munnen? Det kan vara perioral dermatit

LÄS OCKSÅ: Acne inversa – finnarna du inte vågat fråga om

7. Boka tid hos hudläkaren

Även om akne på kroppen är vanligt även hos vuxna klassas det som inflammatorisk hudsjukdom som går att behandla. I stället för att experimentera med kost på egen hand eller förlita sig på huskurer för att få bort finnarna är det bättre att kontakta sin vårdcentral och be om remiss till en hudläkare för att ställa diagnos och ta fram en lämplig behandling. Akne går att behandla både utvärtes med receptbelagda krämer och med hjälp av tabletter.

LÄS MER: Bli av med din akne med rätt behandling 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!