Många väljer att tatuera sig på semesterresan. Något som hudläkaren Margareta Frohm Nilsson menar är riskfyllt. Hon får medhåll från tatueraren Valter Afrachte, som också lyfter vikten av att skydda även färdigläkta tatueringar från solen.
Många väljer att tatuera sig på semesterresan. Något som hudläkaren Margareta Frohm Nilsson menar är riskfyllt. Hon får medhåll från tatueraren Valter Afrachte, som också lyfter vikten av att skydda även färdigläkta tatueringar från solen. Foto: Shutterstock

Experternas varning: Tatuera er inte på resan

Svenskar hör, tillsammans med amerikanerna, till de procentuellt mest tatuerade folken i världen. 

Men tatueringar är inte riskfritt. Det är faktiskt en liten hudoperation, poängterar hudläkaren Margareta Frohm Nilsson.

Förutom infektioner och allergier kan tatueringar ibland orsaka fula hudfläckar och breda ärr. 

Att inte sola, bada och hålla rent är mycket viktigt. Även när tatueringen läkt bör den skyddas från sol, säger tatueraren Valter Afrachte som driver Sveriges äldsta tatueringsstudie Doc Forest Tattoo.

 – Solen är din tatuerings största fiende, säger han. 

Svenskarna är ett av världens mest tatuerade folk. Uppskattningsvis har 1,5 miljoner svenskar tatuerat sig de senaste femton åren. 

Men att tatuera sig är inte helt riskfritt. Hudläkaren Margareta Frohm Nilsson påminner om att tatueringar är en minioperation.

– En tatuering är ett litet sår och det blir en liten inflammation i huden, huden rodnar och svullnar. Och ett sår som ska få läka i lugn och ro. 

Om man inte skyddar tatueringen mot sol kan man exempelvis drabbas av det som kallas hyperpigmentering, mörkare hudfläckar. 

Akta dig för sol och bad

Inflammationen i huden måste få läka i lugn och ro, tycker Margareta Frohm Nilsson. 

– Man ska akta sig för sol och bad innan det lagt sig, precis som när det gäller rivmärken och andra trauman på huden. Tatueringen ska vara ren, clean och skyddas från sol. 

Hon tycker det är onödigt att tatuera sig på sommaren, eller innan solresan. Margareta Frohm Nilsson tycker man ska vara försiktig med att resa innan tatueringen läkt ordentligt. 

Margareta Frohm Nilsson är överläkare på hudkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna och verksamhetschef för Hudläkaregruppen. Foto: Pressbild / Pressbild

– Jag tycker man kan vänta med det. Att tatuera sig utomlands, som många gör, exempelvis i Thailand, innebär ännu större risker för infektioner och andra problem. Solen där är stark, ofta är man ju där för att sola och bada, och bakteriefloran annorlunda. 

I Läkartidningen har läkare även varnat för hennatatueringar, som är populära på många solsemesterresmål. De kan orsaka kraftiga allergiska reaktioner och livslånga skador som bestående ärr, missfärgningar och eksem. 

Även kosmetisk tatuering som blivit vanligt, att exempelvis tatuera sina ögonbryn bör vänta efter sommaren eller solresan, tycker Margareta Frohm Nilsson.

– Jag kan ju inte förbjuda någon att sola men jag skulle aldrig göra det själv. 

Solbränna farlig för din tatuering

”Undvik sol och bad och håll rent kring tatueringen”, säger tatueraren Valter Afrachte. Foto: Anna Bäsén

Tatueraren Valter Afrachte på Sveriges första tatueringsstudio Doc Forest Tattoo i Aspudden instämmer med hudläkaren Margareta Frohm Nilsson. Solbränna kan verkligen skada din tatuering. 

– Solen är din tatuerings största fiende, säger Valter Afrachte.

Studion startades för 50 år sen av Ove ”Doc Forest” Skog. Innan dess gjordes hemmatatueringar. Doc Forest ville höja tatueringens status och var mycket noga med hygien och skötsel. 

Tatueringsikonen dog för fyra år sen men svärsonen Valter Afrachte, som jobbat där i 17 år, driver studion vidare i hans anda.

– En tatuering är ett sår och ska hållas rent. Du ska inte utsätta den för sol på en månad. Tatueringen bör skyddas från sol även när den läkt, då håller den sig längre. Sol bleker tatueringen. Använd högt SPF om du ska vara i solen eller skydda tatueringen med kläder, säger han.

Svårt ta bort misslyckad tatuering

Precis som hudläkaren Margareta Frohm Nilsson avråder Valter Afrachte från spontantatueringar på solsemestern.

– Det finns många jätteduktiga tatuerare världen över. Men gör research först i så fall. Att tatuera sig på fyllan i Thailand, exempelvis, är riskabelt. Du vet inget om tatuerarens kompetens och hygienen. Dessutom har man ofta åkt dit just för att sola och bada. 

– Att ta helt bort misslyckade tatueringar är inte alltid lätt eller ens möjligt, konstaterar Valter Afrachte.

Så skyddar du din tatuering från sol - proffsets bästa råd

Tatueraren Valter Afrachte ger sina bästa råd:

1. När du är nytatuerad täcker tatueraren den med en steril kompress. Låt den sitta i minst tolv timmar. Tvätta sen med tvål och vatten och ”dutta” den torr med en ren handduk.

2. Smörj tatueringen med behepan eller annan antiseptisk kräm morgon och kväll tills den är läkt. Hur lång tid det tar är vanligt men fyra veckor är vanligt.

3. Använd rena kläder, rena sängkläder och rör aldrig med tatueringen med smutsiga händer.

4. Solen är din tatuerings största fiende. Du får inte sola på en månad, inte heller i solarium. Skydda tatueringen med kläder. 

5. Bada inte på två veckor, vare sig i hav, sjö eller badkar. Undvik också bastubad.

6. Klia och riv inte på skorporna.

7. Skydda tatueringen från sol även efter att den läkt. Smörj in tatueringen med hög solskyddsfaktor eller skydda med kläder, som en t-shirt. Tatueringen bibehålls bättre om du smörjer den med en mild hudkräm. 

Vissa har anlag för stora fula ärr

Vissa ska vara extra försiktiga med att tatuera sig eller inte göra det alls. Exempelvis om man har anlag för att bilda keloida ärr, det är tjocka och ibland utstående och röda breda ärr, eller om man tar något läkemedel som sänker immunförsvaret. 

Keloider får man oftast på bröstet, dekolletaget, eller på ryggen. Det är inte alltid man vet om att man är i riskgruppen, en del som haft svår akne kan få keloider eller fått ett stort upphöjt ärr efter att ha tagit bort ett födelsemärke.

– Då tycker jag att man ska vara försiktig och om man absolut vill tatuera sig kan man väl börja med att göra något mindre och inte hela ryggen, säger Margareta Frohm Nilsson.

Vill du att din tatuering ska vara snygg länge skydda den från sol, håll motivet enkelt och inte för plottrigt. Svart färg bevaras bäst.  

– Välj motiv med omsorg. När det gäller att tatuera in sin partners namn brukade Doc alltid säga att tatueringen ibland håller längre än kärleken, avslutar Valter Afrachte.   

Tänk på det här om du ska tatuera dig

1. Ha åldern inne. Tatuerarnas branschorganisation Sveriges registrerade tatuerare kräver att du är 18 år, föräldrars medgivande accepteras inte som ett undantag.

2. Välj tatuerare med omsorg. Se till att tatueraren är medlem i branschorganisationen Sveriges registrerade tatuerare, organisationen kräver förutom 18-årsgräns att tatueraren arbetar hygieniskt och säkert.

3. Stressa inte fram beslutet och tänk efter när du väljer motiv. Försök att välja tidlösa motiv då det i tatuering som i allting annat, går trender. Tatueringar är mer eller mindre bestående, och kan vara svåra att ta bort. Är du osäker, rådfråga tatueraren som i och med sin yrkesroll bör vara insatt i vad som åldras bra.

4. Håll det enkelt, eftersom huden är ett levande medium så linjerna sprider sig med tiden, tappar skärpan och bleknar. Därför är det bra att undvika alltför små och plottriga motiv. 

5. Svart färg är stommen i en tatuering och absolut nödvändig för att hålla ihop den i långa loppet, har man en bra stomme i svart går det alltid att bättra på de andra färgerna senare.

6. Tänk noga över placeringen av tatueringen, om du vill kunna täcka den eller inte. Det kan komma en dag då du inte vill ha en synlig tatuering på halsen, händerna eller i ansiktet.

7. Tatuering är ett sår som kan bli infekterat om du missköter läkningen. Se till att du får skriftlig information från tatueraren om hur du ska ta hand om din tatuering på bästa sätt efteråt.

8. Kontakta alltid sjukvård om läkningen går åt fel håll och du får problem med din tatuering.

 

Källa: Sveriges registrerade tatuerare, Valter Afrachte.