Fotsvamp är ett vanligt fotproblem som kännetecknas av att huden blir vit, fuktig och tillslut börjar klia, flagna och spricka. Med några enkla knep går det dock att förebygga.
Fotsvamp är ett vanligt fotproblem som kännetecknas av att huden blir vit, fuktig och tillslut börjar klia, flagna och spricka. Med några enkla knep går det dock att förebygga. Foto: Shutterstock

Experten: Misstagen som sabbar dina fötter

Fotproblem är något som drabbar de flesta av oss någon gång i livet.

Många av dem kan vi dock undvika, och behandla, rätt enkelt.

– Man ska inte vänta med att söka hjälp tills man får ont, då har det gått för långt, säger Amina Ståhl, medicinsk fotterapeut som driver fotvårdskliniken Friska Fötter i Solna.

Här är de vanligaste misstagen vi gör med våra fötter – och så rättar du till dem.

Våra fötter bär upp hela vår kroppsvikt och utsätts dagligen för stora påfrestningar. Trots det är våra fötter en kroppsdel vi ofta glömmer bort.

– Vi använder våra fötter mest men vi tänker på dem minst. Folk sätter värde på annat, delar av oss som syns mer. Vi fixar håret, gör ögonfransförlängningar, använder botox och fillers. Jag tror inte det handlar om snålhet utan om att folk inte bryr sig. Vi bor i ett kallt land där vi inte visar våra fötter så mycket. Vi går ju runt i strumpor och skor större delen av året, säger Amina Ståhl.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Hälsoliv är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill