Därför får vissa blåmärken oftare än andra
Upptäcker du alltid nya blåmärken, utan att veta hur du fick dem?
Det behöver inte vara farligt.
Hälsoliv listar 6 skäl till att du får blånader oftare än andra.
Att få ett blåmärke då och då hör till vanligheterna för de flesta. När vi trillar eller stöter emot något kan huden drabbas av en blödning, vilket resulterar i blågröna märken.
Men så finns det de som blånar för minsta lilla. Hälsoliv har försökt ta reda på varför vissa människor får blåmärken oftare än andra.
1. Du är gammal
Äldre personer har lättare att få blåmärken. Det beror på att hud och blodkärl blir känsligare med åldern. Av samma anledning har äldre personer också lättare att få bulor.
LÄS OCKSÅ: Jennys tjocka lår och blåmärken var dold sjukdom
2. Du är kvinna
Om du är född med två X-kromosomer har du en hud som är mer blåmärksbenägen. I en artikel i ABC förklarar den australiske hudläkaren Andrew Miller att forskare inte är helt säkra på vad detta beror på, men att man tror att fiberproteinet kollagen kan ha en betydande roll. Kvinnors hud är tunnare än mäns och innehåller mindre kollagen.
Så får du bort blåmärken snabbt
Blåmärken brukar läka av sig själv inom några dagar, men det finns några saker du kan göra för att minska svullnad och blåmärkets storlek.
Källa: 1177 Vårdguiden
3. Dina mediciner kan påverka
Har du koll på vad du har i badrumskåpet? Blodförtunnande mediciner, till exempel Waran som innehåller substansen warferin, gör huden mer benägen att blåna. Men även vanliga smärtlindrande tabletter som innehåller acetylsalicylsyra kan ha samma effekt. Det beror på att blodet koagulerar sämre.
4. Din hud är solskadad
Solskadad hud ökad inte bara risken för hudcancer, du kan också lättare få blåmärken. Det här beror på att solskador gör att blodkärlen lättare spricker.
LÄS OCKSÅ: Diabetes: 9 tidigare tecken du ska ha koll på
5. Du är rödhårig
Om du har rött hår har du kanske fått höra att du har ökad blödningsrisk. Huruvida detta är vetenskapligt belagt eller inte är oklart, däremot finns det studier som stöder att rödhåriga faktiskt är något mer benägna att få blåmärken än andra.
6. Är det farligt att få blåmärken?
Även om blåmärken kan göra ont försvinner de oftast av sig själv inom några dagar. Men om blåmärkena är stora i förhållande till skadan eller om du får många, stora blåmärken utan att du slagit dig är det en god idé att söka vård.
Blåmärken är sällan farliga men kan vara symtom på sjukdomar som leukemi, diabetes, lipödem och blödarsjukan.