Var noggrann med att smörja in dig regelbundet när du är i solen!
1 av 2: Var noggrann med att smörja in dig regelbundet när du är i solen! Foto: Getty Images
Ett tjockt lager kräm med hög solskyddsfaktor rekommderas av hudläkarna.
2 av 2: Ett tjockt lager kräm med hög solskyddsfaktor rekommderas av hudläkarna. Foto: Getty Images

Brun utan att bli bränd – sola säkert i sommar!

Äntligen är den efterlängtade sommaren snart här – men se upp så att du inte är oförsiktig med den starka solen.

– Många verkar tro att sola här i Sverige skulle vara ofarligt, men så är det verkligen inte. Solen här kan vara lika farlig som vid Medelhavet, säger hudläkaren Margareta Frohm Nilsson.

Längtar du också efter en het sommar? Efter kyliga vinter- och vårdagar gäller det dock att vara försiktig när värmen väl kommer. Det är lätt att slarva med solskyddet – och om huden skadas kan du få jobbiga pigmentfläckar.

– Använd alltid hög solskyddsfaktor, det håller inte med fyra eller tio. Jag skulle rekommendera 30 eller 50. Ofta är man för snål med solkrämen, det är viktigt att man använder ett tjockt lager. Sen ska man tänka på att den försvinner snabbt, viktigt att man smörjer in sig på nytt med ett par timmars mellanrum, säger Margareta Frohm Nilsson, överläkare på hudkliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset och hudspecialist på Hudläkargruppen i Stockholm.

Är vi svenskar för oförsiktiga när vi solar?

– Vi har nog varit det tidigare, men samtidigt behöver vi ljus. Problemet är ofta att det blir lite för mycket sol lite för snabbt, den totala solbördan blir helt plötsligt för stor för huden, säger Margareta Frohm Nilsson.

Var alltid försiktig när du solar

Vill man bli gyllenbrun utan att bli bränd så är det försiktighet som gäller. Undvik de hetaste timmarna på dagen och tillbringa lagom många timmar i solen, annars riskerar du att huden blir läderartad, torr, rynkig och gammal i förtid.

– Många verkar tro att sola här i Sverige skulle vara ofarligt, men så är det verkligen inte. Solen här kan vara lika farlig som vid Medelhavet. Det är viktigt att vila från solen ibland, säger Margareta Frohm Nilsson.

Samtidigt gör ljuset från solen dig både glad och pigg – och hjälper dessutom kroppen att bilda livsviktig D-vitamin.

Kan jag sola med gott samvete om jag använder solskyddskräm?

– Du bör nog ta det lugnt ändå, om du sitter i solstolen från nio på morgonen till fem på eftermiddagen så är det stor risk att det blir mycket sol, man bör nog alltid fundera på sina solvanor.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Halva priset på ToppHälsa! 5 nr för endast 139 kr. Köp nu!