Måste man tvätta sina gymkläder mellan användningstillfällena?
Måste man tvätta sina gymkläder mellan användningstillfällena? Foto: LIGHTFIELD STUDIOS - stock.adobe.com

Är det farligt att ta på sig svettiga gymkläder?

Att ta på sig en sport-bh som stinker svett är inte särskilt fräscht.

Men är det farligt att använda samma träningskläder flera gånger innan man tvättar?

Det beror på, menar experterna.

De flesta som tränar mer än någon gång i veckan har nog ställts inför valet att återanvända sina gymkläder mellan tvättarna, träna i vardagskläder eller hoppa över passet helt.

Att jogga i jeans är stelt och motion är ju trots allt något av det viktigaste man kan göra för sin hälsa, men hur hygieniskt är det egentligen att dra på sig sina svettiga gamla löptajts?

Den äckliga svetten

Vissa skulle argumentera för att det är äckligt, särskilt om plaggen luktar. Hela hudkostymen är täckt av bakterier. Det är helt i sin ordning och mikrobiomet, som det kallas, hjälper till att skydda kroppen mot farliga bakterier utifrån. När vi blir varma och kroppen svarar med att kicka i gång vårt nedkylningssystem, även kallat svett, får bakterierna en riktig drömmiljö att vistas i. De stormtrivs nämligen där det är fuktigt, och börjar föröka sig. Det är i och med den här processen som svettstanken uppstår, eftersom vissa bakterier avger en speciell odör när de växer. En odör som kan sätta sig i kläderna.

För de allra flesta finns det inte några hälsorisker med att återanvända svettiga gymkläder en eller två gånger. Men det finns undantag.

Det här är hälsoriskerna med svettiga gymkläder

Även om de flesta bakterier som bor på vår hud är ofarliga så finns det vissa som kan ställa till det ordentligt. Stafylokocker är ett exempel. För de allra flesta resulterar det inte i någon infektion, eller på sin höjd mindre allvarliga hudinfektioner, enligt Mayo Clinic. Men personer som vet med sig att de drabbas av svårare infektioner på grund av stafylokocker gör bäst i att inte dra på sig svettiga kläder, enligt Kelly Reynolds, professor vid University of Arizona’s Zuckerman College of Public Health.

– Jag skulle vara ultraförsiktig med att ta på mig använda kläder i den situationen, säger hon till Self.

Om man har öppna sår som inte är omplåstrade eller bandagerade är infektionsrisken också något att ta hänsyn till.

LÄS OCKSÅ: Måste man tvåla in benen när man duschar?

En annan risk är hudinflammationer, som akne och inflammerade hårsäckar. Eftersom de här tillstånden uppkommer för att en por täpps till av exempelvis döda hudceller eller smuts. Här kan bakterierna från smutsiga kläder spridas till huden och trigga inflammation.

Svampinfektioner är en annan risk som ökar när de svettiga plaggen dras på igen, särskilt i områden som skrevet, under brösten och andra ställen med veck.

– Vi har naturligt svamp som lever på vår hud, och svamp trivs där det är fuktigt och varmt. Så om du svettas i kläder som sedan lämnas fuktiga ett tag kommer svampen att frodas, säger dermatologen Jeremy Fenton till Self.

Plaggen som alltid ska tvättas 

För de allra flesta och oftast är det alltså ofarligt att återanvända gymkläderna. 

– Ett bra svar i folkhälsosynpunkt vore att säga ”Tvätta dina kläder mellan varje användning”, men det är inte praktiskt och antagligen inte nödvändigt för de flesta, säger Philip M. Tierno Jr, professor i mikrobiologi och och patologi vid NYU School of Medicine Langone Health till Self.

LÄS OCKSÅ: Agnes Wold: Därför är det onödigt att duscha

Det är dock alltid en bra idé att hänga upp kläderna så att de torkar mellan gångerna, eftersom det tar död på upp till 90 procent av bakterierna.

Men så finns det plagg som bör slängas i tvättkorgen direkt. Allt som är i direkt kontakt med skrevet, som underkläder och badkläder till exempel. I det här området finns en högre koncentration av bakterier och svamp eftersom det är varmt och fuktigt.

Aktuellt just nu