Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ämnen i vissa nagellack kan orsaka kontaktallergi, exempelvis vid ögonlocken.Ämnen i vissa nagellack kan orsaka kontaktallergi, exempelvis vid ögonlocken.Ämnen i vissa nagellack kan orsaka kontaktallergi, exempelvis vid ögonlocken.
Margareta Frohm Nilsson, överläkare och specialist i dermatologi vid Hudläkargruppen i Stockholm.Margareta Frohm Nilsson, överläkare och specialist i dermatologi vid Hudläkargruppen i Stockholm.Margareta Frohm Nilsson, överläkare och specialist i dermatologi vid Hudläkargruppen i Stockholm.
1 AV 2
Ämnen i vissa nagellack kan orsaka kontaktallergi, exempelvis vid ögonlocken.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Margareta Frohm Nilsson, överläkare och specialist i dermatologi vid Hudläkargruppen i Stockholm.
Foto: Pressbild / Pressbild

Allergisk mot nagellack? Symtomen många missar

Utslag på ögonlocken eller ögonbrynen? Då kan ditt nagellack vara boven. Symtom på allergi kan nämligen vara lömska.

– Det sätter sig sällan på naglarna, säger Margareta Frohm Nilsson, överläkare och specialist i dermatologi vid Hudläkargruppen i Stockholm.

En allergi uppstår när immunförsvaret felaktigt reagerar mot ett i regel ofarligt ämne. Det kan handla om allt från pollen och pälsdjur till jordnötter och skaldjur. Även olika typer av skönhetsprodukter kan leda till så kallad kontaktallergi, vilket kan orsaka utslag och eksem på huden. 

En sådan produkt är nagellack.

– I dag finns det så mycket akrylater och andra grejer. Alla ska ha gelnaglar. Men traditionellt nagellack kan innehålla ämnen som du är allergisk mot, säger Margareta Frohm Nilsson, överläkare och specialist i dermatologi vid Hudläkargruppen i Stockholm.

Allergi kan sätta sig på ögonlocken och runt ögonbrynen där vi ofta rör med våra fingrar.Allergi kan sätta sig på ögonlocken och runt ögonbrynen där vi ofta rör med våra fingrar.Allergi kan sätta sig på ögonlocken och runt ögonbrynen där vi ofta rör med våra fingrar.
Allergi kan sätta sig på ögonlocken och runt ögonbrynen där vi ofta rör med våra fingrar. Foto: Shutterstock

Flera orsaker

Även om symtom kan uppträda på händer och fingrar dyker eksem och utslag ofta upp på andra ställen.

– Det kan sätta sig på ögonlocken. Vi tar och kliar oss ju runt ögonbryn och ögonlock.

Eksem kan också uppstå på andra ställen i ansiktet och på halsen. Ett specifikt ämne som Frohm Nilsson lyfter är toluen sulfonamid, ett aromatiskt kolväte som utvinns ur råolja.

– Det finns många olika orsaker till ögonlockseksem – som atopiskt eksem, seborroiskt eksem samt olika kontaktallergier. Vid kontaktallergi kan till exempel nickeljoner från fingrar som har varit i kontakt med nickel överföras till ögonlock när man kliar eller tar på ögonlocket.