Agnes Wold är professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Agnes Wold är professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Agnes Wold: Därför är det onödigt att duscha

Det är onödigt att duscha varje dag, menar bakterieprofessorn Agnes Wold.

Faktum är att det kan vara ohygieniskt.

– Jag tycker att det är bättre att blaska av på strategiska ställen där det kan lukta lite och så, säger hon i en intervju i Sveriges Radio.

Hur ofta duschar du? Vi lever i ett samhälle där det är viktigt att lukta gott, vara fräsch och hygienisk. De allra flesta duschar eller badar om inte dagligen så flera gånger i veckan. 

Men hur viktigt är det egentligen att duscha?

Inte särskilt, om man frågar bakterieforskaren Agnes Wold. Något som Thomas Nordegren nyligen gjorde i Nordegren & Epstein i P1. Föreställningen om att man kan tvätta bort bakterier är en myt.

LÄS MER: Därför duschar du nog alldeles för ofta

Duschen är ett påhitt från sextiotalet

– Vi har en massa föreställningar om vad som är rent och smutsigt. Det finns i alla kulturer och all är väldigt besatta av detta, men det har ingenting att göra med om det finns bakterier eller inte, utan det har man hittat på. Allt det här handlar om trivselkontot. Duschar gör man som en trivselåtgärd, den har ingen mikrobiologisk effekt och om den har det är det snarare tvärtom, att den ökar, säger Agnes Wold i programmet.

Att duscha kan vara en trevlig ritual, menar Agnes Wold, men bakterier trivs på blöt hud. Foto: Shutterstock

Hon menar att huden naturligt innehåller försvar mot bakterier, bland annat bakteriedödande fettsyror och antibakteriella peptider som bildas i hudcellerna. När den är torr är den därför ganska fri från bakterier, men när man tvättar sig försvinner det här försvaret och bakterierna får en fuktig miljö att frodas i.

– Duschen uppfanns någon gång på sextiotalet och innan dess duschade ju ingen och bevisligen levde ju människan ändå, och alla djuren lever ju utan att duscha. 

LÄS MER: Agnes Wold avlivar sex myter om din hälsa

Hur ofta ska man duscha?

I nuläget är det svårt att säga hur ofta man bör tvaga sig - hudens bakterieflora är långt ifrån färdigutforskad och experterna säger olika. Wold tycker att man får göra som man vill. Själv tycker hon inte om att bli blöt på ryggen.

– Jag tycker att det är bättre att blaska av på strategiska ställen där det kan lukta lite och så, säger Agnes Wold.

Aktuellt just nu