Många med hidradenitis suppurativa skäms över de akneliknande bölderna på kroppen.
En vanlig placering för Acne inversa är armhålan.
1 AV 2
Många med hidradenitis suppurativa skäms över de akneliknande bölderna på kroppen.
Foto: Shutterstock / Shutterstock
2 AV 2
En vanlig placering för Acne inversa är armhålan.
Foto: Shutterstock

Acne inversa – finnarna du inte vågar fråga om

Varfyllda ömma bölder som dyker upp i armhålorna, under brösten och i ljumskarna?

Det är inte akne eller finnar – utan symtom på hudsjukdomen hidradenitis suppurativa.

Här berättar hudläkaren hur du kommer till rätta med besvären.

Cornelia Thomasson

– Det är ett vanligare problem än vad man tror. Sjukdomen är vanligast bland kvinnor och ungefär en procent av befolkningen drabbas, säger Eva Eken, hudläkare och specialist i dermatologi vid Diagnostisk Centrum Hud i Stockholm.

Hidradenitis suppurativa (HS), också kallat acne inversa eller varig svettkörtelinflammation, är en inflammatorisk hudsjukdom som oftast uppträder efter puberteten. HS är vanligare hos kvinnor, som utgör upp mot 75 procent av de drabbades. 

– Det är en väldigt försummad sjukdom. Den är osynlig och sitter på ställen man ogärna visar, samtidigt har den en otroligt stark påverkan på livskvaliteten för de som lider av sjukdomen. 

Vilka är symtomen?

Att hidradenitis suppurativa kallas för acne inversa beror på de akneliknande utslagen som bildas, men Eva Eken understryker att det inte rör sig om ”vanliga” finnar. 

– Det är inte akne utan en helt annan sjukdom. Ibland kallas den för varig svettkörtelinflammation, eftersom den utgår från hårsäckar i områden som också har svettkörtlar, som armhålor, ljumskar, underlivet och mellan skinkorna, förklarar hon.

Trots namnet är det alltså hårfolliklarna som inflammeras, inte själva svettkörtlarna.

Foto: Shutterstock

Hidradenitis suppurativa går i perioder och kan variera i grad, från enstaka knölliknande utslag till allvarligare former med stora sammanflytande områden av smärtsamma bölder. Bölderna är ömma och när de till slut spricker rinner det ut en blod- och varblandad vätska, som i vissa fall luktar. Det är vanligt att det bildas fistlar, gångar, under huden. När utslagen läker bildas det ofta avlånga ärrknutar, men fistlarna ligger kvar under huden och kan återaktiveras i skov, då på samma område.

Varför får man hidradenitis suppurativa?

I dag vet vi inte exakt varför sjukdomen uppstår, men forskning pekar på att det är en kombination av autoimmun inflammation i huden, variationer i bakteriefloran och tilltäppta hårfolliklar som tillsammans gör att den uppstår. Precis som vid vanlig akne kan hidradenitis suppurativa blossa upp och förvärras i samband med mens, något som då beror på att inflammationsnivåerna i huden går upp.

Sjukdomen är också överrepresenterad hos personer med vissa typer av inflammatoriska tarmsjukdomar, reumatiska sjukdomar och akne. 

Hudläkaren Eva Eken om hur man behandlas hidradenitis suppurativa. Foto: Privat.

Forskare har också sett att övervikt kan förvärra problemen.

– Om man är överviktig kan sjukdomen ofta bli värre. Varför det är så vet man inte, en delförklaring kan vara friktionen och fukten som uppstår när hud möter hud, säger Eva Eken.

Även rökning är en riskfaktor. Det ökar risken att utveckla sjukdomen och att förloppet blir svårare.

LÄS OCKSÅ: Vanliga hudproblem – så känner du igen dem

Diagnos och behandling

Om man misstänker att man har hidradenitis suppurativa är det bäst att söka hjälp hos en hudläkare så fort som möjligt, för rätt diagnos och behandling, förklarar Eva Eken. HS tenderar nämligen att bli värre med tiden. 

– Som hudläkare möter man inte helt sällan människor som haft symptom i flera år innan de söker sjukvård eller kommer till hudläkare. Ofta skäms man över sina besvär och lider i det tysta. Men det finns hjälp att få, säger Eva Eken.

Vid mild och måttlig grad av HS brukar man behandla lokalt med antibiotikalösning samt gel eller salva som innehåller azelainsyra, precis som vid akne. 

Vid svårare form av sjukdomen kan läkaren välja att sätta in en långtidsbehandling med antibiotika, till exempel tetralysal eller isoretinion som också används för att behandla akne. 

Ett annat alternativ är att injicera antikroppar:

– Vid riktigt allvarliga fall finns det biologiska läkemedel som är effektiva att slå ut hidradenitis suppurativa med.

Är besvären svåra och återkommande går det också att behandla områdena med kirurgi och laser. 

LÄS OCKSÅ: Rosanna, 35, lever med HS: ”Ärrbildningen gör att jag inte kan sträcka på armarna ordentligt”

– Man kan skära bort lokaliserade hidradeniter och även laserbehandla. Vid laserbehandling skalar man ner huden så att man kommer till botten av inflammationen. Man får ärr av de här behandlingarna, men man läker ut inflammationen på platsen, förklarar Eva Eken.

Dock har hidradenitis suppurativa en tendens att komma tillbaka på andra platser, och därför krävs ofta fortsatt behandling.

Det här kan du göra själv

Egenvård är också viktigt när det kommer till att lindra HS. Här är en lista över sådant som är bra att tänka på, både för att lindra vid skov och för att förebygga dem.

• Sluta röka.

• Irritera inte huden genom rakning, vaxning eller annan typ av hårborttagning.

Undvik deodorant och antiperspirant om det irriterar området.

• Stick inte hål och försök inte att tömma bölderna genom klämning.

• Bär kläder som inte skaver mot det utsatta området. 

• Tvätta dagligen med mild tvål för att motverka lukt och infektioner.

• Om det luktar illa, rengör med antibakteriell tvål.

• NSAID-värktabletter fungerar mot smärtan.

Vid övervikt kan viktnedgång lindra.