Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kvisslor på huden? Svullna ögonlock? Torr hud som kliar?
Kvisslor på huden? Svullna ögonlock? Torr hud som kliar?
Kvisslor på huden? Svullna ögonlock? Torr hud som kliar?
Huden är bra på att avslöja hur kroppen mår.
Huden är bra på att avslöja hur kroppen mår.
Huden är bra på att avslöja hur kroppen mår.
1 AV 2
Kvisslor på huden? Svullna ögonlock? Torr hud som kliar?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Huden är bra på att avslöja hur kroppen mår.
Foto: Shutterstock

5 saker din hud försöker säga dig om din hälsa

När din hud uppvisar missnöje i form av rodnad, kvisslor eller torra fläckar bör du ta den på allvar. Det räcker kanske inte med att du bara tvättar och smörjer in dig extra noga.

Ägna i stället lite tid åt att försöka förstå hudens signaler. Det kan vara så att den försöker berätta för dig att något inte står rätt till.

När du går till hudspecialisten för att få en efterlängtad ansiktsbehandling kanske du inte räknar med att besöket dessutom kommer att avslöja precis hur du mår för tillfället. Men det får du vara beredd på. Dermatologer är nämligen experter på att läsa huden och förstå vad den behöver för att må bra.

Enligt Marisa Potter, hudspecialist på Baumann Cosmetic & Research Institute i Miami, speglar huden kroppens övergripande hälsostatus. Hudterapeuten kommer därför troligen att kunna se en hel del som pågår även på insidan, bara genom att bekanta sig med din hud.

När huden är i obalans kan det ha vanliga förklaringar, som att du behöver sova mer eller bli bättre på att fylla på vätskedepåerna. Men det kan också vara tecken på att något annat i kroppen krånglar, som inte är lika lätt att räkna ut. Därför listar vi här, med inspiration av tidningen Prevention, fem vanliga hudproblem och vad som kan ligga bakom dem.

LÄS OCKSÅ: Vanliga hudproblem - så känner du igen dem

1. Kvisslor på huden

Akne, eller finnar, är kvisslor som uppenbarar sig på huden när talgkörtlarna blir inflammerade. I puberteten får vi ofta höra att den där aknen försvinner när vi blir äldre, men det är inte riktigt sant. Akne kan nämligen även drabba vuxna, även om det då är av andra anledningar än när vi är tonåringar. I vuxen ålder är orsaken ofta stress. När allt är som mest körigt, du kanske sover för lite och har mycket att oroa dig över – då dyker aknen upp som ett ovälkommet brev på posten.

Det beror på att känslor som oro och ångest gör att kroppen frisätter stresshormonet kortisol, som kan orsaka finnar. För att motverka den här vuxenaknen behöver du alltså komma i balans. Försök att hitta din egen teknik för att komma ner i varv: ta några djupa andetag, dansa till din favoritmusik, gå på yoga eller ta en promenad runt kvarteret.

LÄS OCKSÅ: Psoriasis - här är allt du behöver veta

2. Utstående röda fläckar

Om det dyker upp röda, lite utstående, torra fläckar på huden kan du ha drabbats av psoriasis. Du känner igen just psoriasisutslagen på de typiska röda fläckarna som är täckta med fjällande hud. Typiskt är också att de är tydligt avgränsade från den friska huden omkring och att de ofta dyker upp vid områden där huden nöts mycket, som korsrygg, armbågar och knän.

Man brukar säga att psoriasis beror på ett "systemfel i immunförsvaret" och resultatet blir en kronisk inflammation i huden. Enligt Marina Peredo, professor i dermatologi på Mount Sinai Hospital i New York, är det vanligt att sjukdomen bryter ut när man drabbas av stress, exempelvis ett dödsfall i familjen eller en jobbig skilsmässa.

Marisa Potter, hudspecialist, rekommenderar att den som har psoriasis också gör en övergripande hälsoundersökning eftersom man har sett samband mellan psoriasis och bland annat hjärtsjukdom och depression.

LÄS OCKSÅ: Allt om rosacea: Symtom, diagnos och behandling

3. Torr hud som kliar

Många av oss upplever att huden blir torrare och stramare under vintern. Vi smörjer in oss stup i ett och konstaterar att det beror på den kalla, torra vinterluften. För den som vill undvika den där torra huden finns det några enkla knep man kan börja med, som att införskaffa en luftfuktare, undvika de där jättevarma duscharna och smörja in sig med en bra fuktkräm anpassad för vinterkyla.

Men om den torra huden har sällskap av en intensiv klåda kan det bli läge att uppsöka en läkare. Särskilt om du i samband med klådan också känner dig ovanligt trött eller går ner i vikt utan uppenbar förklaring. Marina Peredo, professor i dermatologi, poängterar att din läkare då kan hjälpa dig att utesluta mer allvarliga tillstånd, exempelvis problem med sköldkörteln eller njurarna där ett av symptomen är just att det kan klia på huden.

LÄS OCKSÅ: Akne och knottror runt munnen - det kan vara perioral dermatit

4. Svullna ögonlock

När dina ögonlock är svullna och irriterande skulle det kunna bero på sömnbrist. Eller att du gjorde slut med pojkvännen föregående kväll och grät dig till sömns. Men det kan också ha andra förklaringar, som kanske inte är lika uppenbara för dig.

Hudspecialisten Marisa Potter föreslår att det skulle kunna bero på att du har sovit på mage och att det då har bildats en vätskeansamling kring ögonlocken. Hon tillägger att det också skulle kunna vara en allergisk reaktion som gör ögonlocken röda och fnasiga. Eftersom ögonlocken är så tunna är det ofta här reaktionen visar sig först, innan den dyker upp på andra delar av kroppen.

Man kan exempelvis få allergiska reaktioner av parfym eller färgämnen i skönhetsprodukter och kläder. Gå till en läkare för att göra ett allergitest och få reda på vad det kan vara du är allergisk emot.

LÄS OCKSÅ: Så slipper du röda prickar när du rakar dig

5. Gula knölar och mörka fläckar

Om du hittar gula, vaxartade, knölar på armar och ben, skulle det enligt dermatologiprofessorn Marina Peredo kunna vara ett tecken på diabetes. Även mörka, sammetslena fläckar på armens baksida eller i nacken kan vara tecken på sjukdomen.

Trots att 29 miljoner amerikaner, och omkring 400 000 svenskar, har diabetes i dag är det många av dem som har sjukdomen som inte är medvetna om det. Så reagera när huden beter sig märkligt och se till att ta reda på om du är en av dem.