Nageltrång, fotsvamp, vårtor - fötterna kan drabbas av en rad mindre behagliga åkommor som i värsta fall kan kräva medicinsk vård.
1 av 2: Nageltrång, fotsvamp, vårtor - fötterna kan drabbas av en rad mindre behagliga åkommor som i värsta fall kan kräva medicinsk vård. Foto: Colourbox
Fina fötter vill vi alla ha, men det finns en rad obehagliga saker som kan göra dem långt ifrån presentabla.
2 av 2: Fina fötter vill vi alla ha, men det finns en rad obehagliga saker som kan göra dem långt ifrån presentabla. Foto: Colourbox

5 äckliga saker som kan drabba dina fötter

Har du svårt för fötter? De här fem åkommorna lär inte direkt få dig att älska dem mer. Här är tipsen på hur du blir av med dem!

Fötter är inte allas favoritkroppsdel, och de kan råka ut för både en och annan obehaglig åkomma som kan få dem att kännas än mer avtändande. De flesta tillstånd som drabbar dina tår och fötter går dock att behandla, skriver Women’s Health Magazine

Nageltrång

Nageltrång är när huden växer över kanten på nageln, och orsakar rodnad och obehag. Man brukar säga att det finns två typer av nageltrång - de som orsakas av felaktigt klippta naglar och de som uppstår naturligt. 

För att undvika att du orsakar nageltrånget själv, klipp alltid nageln så att den är lite rundad. En bra riktlinje är att nageln ska vara formad som toppen på din tå. Det du ska undvika är att lämna skarpa, vassa kanter.

Om nageltrånget dyker upp spontant kan du behandla det med ett fotbad med Epsomsalt. Smörj sedan in området med en antibakteriell kräm. Du kan också peta in in en liten bit kompress fuktad med alsolsprit under nageln. 

Om nageltrånget återkommer upprepade gånger kan det vara bra att gå till en läkare för kirurgisk behandling.

Om du har diabetes, nedsatt blodcirkulation eller nedsatt immunförsvar och får nageltrång ska du genast kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning.

LÄS OCKSÅ: Lena och smärtfria fötter - 10 tips

Tjocka, missfärgade naglar

Om dina naglar blivit tjocka och missfärgade har du sannolikt fått nagelsvamp. Nagelsvamp känns inte så fräscht, men den är helt ofarlig och kommer inte att sprida sig till något annat ställe på din kropp. En ny nagel tar sex till nio månader att helt växa ut, men även den nya nageln kan få svamp - varför det kan vara bra att förebygga genom att spreja medel mot nagelsvamp både i dina skor och på dina fötter. 

Det finns en rad bra behandlingar mot nagelsvamp. Krämer som du applicerar direkt på nageln, och medicin i tablettform som du sväljer. För riktigt svåra fall finns det även laserbehandling. 

Blå tånaglar

Om du är dansare, löpare eller räknar dig till någon annan kategori som hoppar och lever runt mer än andra, så är blå och svarta tånaglar vardag för dig.

Det som gör att nageln ser blå eller svart ut är en blodblåsa under själva nageln. Om nageln gör ont och du når blåsan från nagelns kant, så kan du försöka att sticka hål på den med en steril nål. Bara blodet kommer ut borde smärtan lätta. 

Du ska dock inte försöka få bort nageln. Om nageln är död kommer den antingen att ramla av av sig själv eller så åker den av när den nya nageln växer ut. 

Om du märker ett rött streck på tån från nageln eller om smärtan blir värre bär du gå till vårdcentralen, eftersom du kan ha drabbats av en bakteriell infektion.

LÄS OCKSÅ: Läkarfrågan - sneda tår 

Fotvårtor

Om det dyker upp köttiga små knottror eller bulor på dina fötter så har du sannolikt fått fotvårtor, så kallade plantar vårtor. Det är exakt samma typ av vårtor som du kan få på andra ställen på kroppen, och de kan därmed också sprida sig. Precis som med en förkylning, så får du vårtviruset genom att du smittas av någon annan som har det. 

Du kan testa att behandla vårtorna själv hemma, men om de inte ger sig är det värt att söka hjälp hos vården. Det vanligaste är att man fryser vårtorna, men det finns även behandling med tabletter. 

LÄS OCKSÅ: 3 fotplågor som kan vara tecken på något värre 

Spruckna, blödande fötter

Det är lätt att missta sig och tro att man har fått riktigt torra fötter när de spricker och blöder, men det är mer sannolikt att det är fotsvamp som är boven i dramat. Fotsvamp gynnas av tre olika faktorer: mörker, värme och fukt. 

Positivt är dock att fotsvamp svarar bra på behandlingar du själv kan göra hemma, som krämer och tabletter. 

För att förebygga är det bra att se till att alltid ha torra fötter innan du tar på dig dina strumpor och skor. Du kan också testa att använda fotdeodorant och strumpor i material som transporterar bort fukten från fötterna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande