Glöm inte lingonet! Det är både gott på gröten och går att göra godisremmar av.
Glöm inte lingonet! Det är både gott på gröten och går att göra godisremmar av. Foto: Colourbox

Höstboosta kroppen med svenska superbär

Har du plockat bär hela sensommaren? 

Bra, då kanske du har hela frysen full med skogens egna hälsomedel.

Här är anledningarna till varför du borde äta mer av våra vanligaste svenska bär!

Tycker du att lingon, blåbär, svarta vinbär och jordgubbar är för traditionella och tråkiga? Tänk om - de finns nära till hands och har fantastiska fördelar!

Lingon - har länge använts som medicin

Lingon kan göra fet mat mindre skadlig, visade en studie från 2014 som gjordes på möss vid Lunds universitet år 2014. Och det gör bäret genom att bättra på blodsockervärden och sänka halten av kolesterol. Frysta eller färska lingon är att föredra.

Lingon har också högt innehåll av flavonoider och lignaner, som båda sägs ska kunna motverka cancer.

De osötade bären och lingonriset har använts i folkmedicinen som medel mot urinvägsinfektion och förr ska de även använts som skyddande medel vid tarmblödningar och feber. 

Bladen kan man göra te på och förr sades det att det var bra mot bleksot. Bären mognar mellan augusti och september och tack vare dess höga innehåll av bensoesyra har de en hög hållbarheten även vid lågt sockerinnehåll. 

KÖP HÄR: Nyttiga lingon på bag-in-box – erbjudande från webbshopen Happy Green i samarbete med Hälsoliv

Foto: Colourbox

Svarta vinbär boostar immunförsvaret och hyn

Behöver du stärker ditt immunförsvar och få bättre hy på köpet? Då ska du mumsa i dig svarta vinbär!  En studie gjord vid American Journal of Clinical Nutrition, visar att ett dagligt högt intag av C-vitamin minskar risken rynkor, skriver Allas

De svarta vinbären är lite bättre än sina röda och vita syskon, men röda vinbär innehåller också mycket C-vitamin. 

Vinbärsbladen kan användas för att göra te, och både bären och bladen har förr använts som ett medel mot gikt. 

LÄS OCKSÅ: 7 saker du antagligen inte visste om blåbär 

Blåbär - bäst när det är som mörkast

Blåbär innehåller många bra ämnen som kan göra massor för din hälsa, bland annat verkar mot inflammatoriska sjukdomar. Så om du har reumatism och värk i kroppen så kan det hjälpa att ta något preparat som innehåller blåbär. 

Blåbär ska också skydda mot minnesförlust. I en studie som gjordes på möss visade det sig att bären skyddar hjärnan genom att rensa toxiska proteiner som ansamlas där. Dessutom är blåbär bra för synen.

Och vill du få i dig så mycket antioxidanter som möjligt av ditt blåbär så ska du äta det när det mörkt rakt igenom - inte vitt. 

KÖP HÄR: Nyttiga blåbär på bag-in-box – erbjudande från webbshopen Happy Green i samarbete med Hälsoliv

Jordgubbar - bra för gravida

Jordgubbar är som sagt svenskarnas favvobär och det kan man ju förstå. Men visste du att bäret är bra för blodbildningen? De innehåller nämligen en hel del folat som behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Vilket är bra att äta om du till exempel är gravid. 

Jordgubbar är också bra för immunförsvaret och verkar antiinflammatoriskt. Dessutom innehåller det ellaginsyra, som är cancerförebyggande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!