Röda och rinnande ögon? Då kan du ha drabbats av ögoninflammation.
1 av 2: Röda och rinnande ögon? Då kan du ha drabbats av ögoninflammation. Foto: Colourbox
Adenovirus, som bland annat kan orsaka ögoninflammation, är mycket smittsamt.
2 av 2: Adenovirus, som bland annat kan orsaka ögoninflammation, är mycket smittsamt. Foto: Colourbox

Högsäsong för ögoninflammation – så undviker du smittan

Ögoninflammation. Nu är det högsäsong för den – ofta smärtsamma – ögonsjukdomen som väldigt lätt sprider sig på förskolor och skolor under hösten.

– Träffar du någon som har ögoninflammation är det väldigt viktigt att du tvättar dina händer, säger ögonläkaren Timo Koskela.

Ögoninflammation kan drabba både vuxna och barn, och karakteriseras ofta av rinnande och röda ögon. Timo Koskela är ögonläkare i Umeå med egen klinik. Här svarar han på Hälsolivs frågor:

Hur vet jag att jag drabbats av ögoninflammation?

– Du får besvär med röda ögon. Du kan dessutom drabbas av värk och ömhet i ögat och så kan det bli sekretion – att det rinner sekret eller var ur ögat.

En ovanligare form av ögoninflammation är irit. Då blir det en inflammation i främre delen av ögat, i regnbågshinnan. Det är vanligast hos personer med reumatism eller psoriasis.

När ska jag söka vård för ögoninflammationen?

– Om synen påverkas eller om det gör ont i ögat. Jag tycker att du först ska kontakta Sjukvårdsupplysningen och så kan de hänvisa dig vidare till ögonläkare. Eller så kan du ta kontakt med din husläkare för vidare hänvisning.

LÄS MER: Nässelutslag – så vet du att du är drabbad

Vad är viktigast att tänka på för den som drabbats av ögoninflammation?

– Att inte vänta för länge med att söka vård. Drabbas du av synrubbningar eller smärta i ögat ska du söka vård direkt. I fall det bara rinner sekret ur ögat kan du vänta ett par dagar innan du kontaktar vården.

Vilken är bästa egenvården vid ögoninflammation?

– Med vanligt vatten om det handlar om rinnande sekret. Det är den enda egenvården du ska göra. I övrigt ska läkare behandla ögat. Hur beror på vilken typ av inflammation det handlar om.

Vilket är bästa sättet att förebygga att drabbas av ögoninflammation?

– Att tvätta händerna ofta. Det är speciellt viktigt att göra ifall du träffat någon smittad person. Tvål och vatten räcker gott, men du kan också använda handsprit om det finns tillgängligt.

Adenovirus-infektion är mycket smittsamt. Det finns på dagis och i skolor och smittar lika lätt som mässling.

Är ögoninflammationer vanligare under någon speciell tid på året – och i så fall varför?

– På hösten är det vanligast. Då börjar skolorna och dagis tar fart. Bakterier och virus sprids lättare.

Vad beror det på att så många barn drabbas av ögoninflammation?

– De har mer intensiv fysisk kontakt än vuxna. Barnen busar och brottas med varandra vilket gör att smittrisken blir mycket större.

Pågår det mycket forskning kring ögoninflammation?

– Ja, det gör det. Det forskas mycket kring ögon överhuvudtaget.

LÄS OCKSÅ: 5 myter och sanningar om ögoninflammation

FAKTA OM ÖGONINFLAMMATION

1. Symptom

2. Orsaker

3. Smitta

4. Behandling och egenvård

5. Torra ögon

6. Rinnande ögon

7. Vagel

1. ÖGONINFLAMMATION – VANLIGA SYMPTOM

De mest karakteristiska symptomen på ögoninflammation är:

Röda ögon

Rodnaden brukar vara mest påtaglig längs ögats kanter. Ögat kan också bli ljuskänsligt och kännas ömt.

Svullna ögonlock

Ögonlocken kan svullna upp så kraftigt att det påverkar synen. Även bindehinnan kan svullna upp, vilket medför en skavande känsla, ungefär som att det kommit in skräp i ögat.

Rinnande vätska

Vätskan från ögonen kan vara helt klar, varig eller slemmig med mestadels gulaktig färg. Vätskan rinner ofta i stora mänger. Ögonlocken kan ha klistrats ihop på morgonen när du vaknar.

 

2. ORSAKER – DÄRFÖR DRABBAS DU AV ÖGONINFLAMMATION

De vanligaste orsakerna till ögoninflammation är:

Bakterier

Den beror på en rubbning av den normala bakteriefloran på ögats yta eller av en förändring i immunförsvaret. Den är normalt inte allvarlig och läker ofta ut av sig själv. I ovanligare fall kan ögats hornhinna drabbas. Då är symtptomen värre med kraftig värk och stark ljuskänslighet. Vanligen drabbas först det ena ögat och sedan - efter ett par dagar – det andra. Om det bildas var och ögonlocken känns igenklistrade på morgonen är det troligen en bakteriorsakad ögoninflammation.

Virus

Oftast rör det sig om vanliga förkylningsvirus. Den är mycket smittsam. Noggrann handhygien krävs för att begränsa smittspridningen. Ibland drabbas hornhinnan och då kan synen försämras tillfälligt. I sällsynta fall kan herpesvirus angripa bindehinnan. Det medför ofta infektion och svårare värk. Ibland blir det blåsor på eller runt ögonlocket, i pannan, på näsan eller kinden. Även feber kan förekomma.

Klamydia

Klamydia orsakar en inflammation som gör att ögonlocket svullnar upp. Dessutom blir bindehinnan på insidan av nedre ögonlocket ofta röd och knottrig. Ögat känns irriterat med en känsla av grus i sig.

Allergi

Inflammationen har ofta samband med pollenallergi, men kan även orsakas av allergi mot en mängd andra saker, bland annat mögel och kvalster. Båda ögonen brukar drabbas samtidigt. Bindehinnan blir - för det mesta - svullen och det bildas vätska, oftast klar. Även ögonlocken kan bli svullna. Klåda är mycket vanligt. Däremot är värk sällsynt.

Vätskor eller skräp

Retande och irriterande ämnen som finns i exempelvis diskmedel och rengöringsmedel kan framkalla ögoninflammationer. Liksom trä- eller metallbitar som kommer in i ögat.

 

3. SMITTA

Colourbox Foto: Dmitri Maruta

Ögoninflammation är mycket smittsamt. Inflammation orsakad av virus kan smitta genom luften. Viruset sprids som ett moln när en drabbad person nyser eller hostar. Ögoninflammation som orsakats av bakterier eller virus sprids även genom så kallad direktsmitta – om du gnuggar dig i ögonen och sedan tar på något kan den som sedan tar på samma ställe bli smittad.

Inkubationstid 

Det är svårt att ange en exakt inkubationstid. Detta eftersom det kan finnas flera orsaker till en ögoninflammation. Om det är bakterier som orsakat inflammationen brukar det ta en till två dagar innan inflammationen bryter ut.

Då kan barn gå tillbaka till förskolan

Ett barn som drabbats av ögoninflammation ska inte gå tillbaka till förskolan förrän varet från ögat försvunnit helt. Ifall du fått en antibiotikasalva till barnet så ska du behandla i minst två dagar innan barnet kan återvända till förskolan.

Undvik smitta

 Tvätta händerna ofta, gärna med handsprit.
Låt den smittade personen ha en egen handduk.

 

4. BEHANDLING VID ÖGONINFLAMMATION

Ögonflammationer orsakade av bakterier går oftast över av sig själva. Har inte infektionen gett med sig efter fem till sju dagar kan salva med antibiotika eller antibiotikadroppar behövas.

 Ögoninflammationer orsakade av förkylningsvirus behöver vanligtvis inte heller behandlas. Såvida inte hornhinnan drabbats. Då kan inflammationsdämpande läkemedel sättas in.
  Ögoninflammationer orsakade av klamydia måste alltid behandlas med antibiotikatabletter.
Ögoninflammationer orsakade av allergi ska behandlas med allergidämpande droppar. Dessutom är det viktigt att undvika det som utlöste den allergiska reaktionen. Ögoninflammationer orsakade av irriterade vätskor ska omedelbart behandlas genom spolning av ögat. Det går bra med vanligt kranvatten. Spolningen bör pågå i minst 15 minuter. Skräp som kommer in i ögat måste snabbt tas bort.

Egenvård

Tvätta rent ögat med ljummet vatten eller saltlösning på en bommullstuss. Dra tussen från yttre ögonvrån in mot inre ögonvrån. Du kan behöva tvätta ögat flera gånger om dagen. Ifall du vill komplettera med ögondroppar eller lindrande salva finns sådana receptfritt på apoteket.

Sök vård om

Om du börjar se dåligt ska du söka vård direkt. Du kan ha fått en inflammation i synnerven. I annat fall kan du avvakta en vecka. Är ögat då fortfarande varigt ska du kontakta vården för att få antibiotikabehandling. Vid stark ljuskänslighet kan receptbelagda läkemedel, som drar ihop pupillen, användas för att minska mängden ljus som kommer in i ögat.

 

ANDRA VANLIGA ÖGONBESVÄR:

5. Torra ögon

De vanligaste symptomen vid torra ögon är:

Röda ögon.
Kliande ögon.
Svidande ögon.
Grusiga ögon.
Rinnande ögon.
Dimsyn av och till.
Ljuskänslighet.

De vanligaste orsakerna till torra ögon är:

 

Åldrande.

När du blir äldre förändras din kropp och även innehållet i din tårvätska. Ofta börjar dina ögon producera tårvätska med mindre naturlig olja i. Oljan gör att tårvätskan inte avdunstar för snabbt. Mindre olja kan orsaka en obalans i tårvätskan vilken leder till torra ögon.

Miljöfaktorer.

Varma och torra klimat samt luftkonditionering inomhus kan medföra torra ögon. Även sol, vind, damm, rök och hög höjd kan åstadkomma torrheten. Avsaknad av fukt gör att din tårvätska avdunstar snabbare än vad den kan ersättas.

Hormonella förändringar.

Hormoner hjälper till att stimulera produktionen av tårvätska. Därför kan ändrade hormonnivåer minska den naturliga produktionen av tårvätska.

Både graviditet och menstruation minskar produktionen av tårvätska och framförallt klimakteriet. Kvinnor som kommit in i klimakteriet är den största gruppen av dem som lider av torra ögon.

Autoimmuna sjukdomar

Det finns mer än 80 typer av autoimmuna sjukdomar, bland annat ms. Många av dessa sjukdomar påverkar de celler och körtlar som är nödvändiga för produktionen av tårvätska. Framförallt gäller det för Sjögrens syndrom. Den sjukdomen orsakar inflammation i den tårvätskeproducerande tårkörteln i ögat.

Läkemedel

Många sorters läkemedel anses kunna orsaka torra ögon. Det gäller antidepressiva medel, receptfria antihistaminer, näsdroppar, lugnande medel, p-piller, betablockerare, blodtrycksmediciner, magsårsmediciner och urindrivande medel.

Minskad blinkning

När du blinkar täcks dina ögon med ett nytt lager tårvätska. Normalt blinkar du fem till sex gånger per minut. Men när du fokuserar ögonen på exempelvis datorn eller tv-n, är det vanligt att du blinkar mer sällan. Ibland bara en gång per minut. Då avdunstar din tårvätska utan att ersättas och det leder till torra ögon.

Nedsatt hälsa

Bältros, A-vitaminbrist, rosacea, bindhinneinflammation och ögonlocksinflammation kan ligga bakom torra ögon. Även tidigare skador på ögon eller ansikte, till exempel brännskador och strålning, kan medföra torra ögon.

Behandling mot torra ögon

Det finns många receptfria produkter för behandling av torra ögon. De vanligaste är:
 Tårersättningsmedel.
  Tårliknande ögondroppar.

Du bör inte inleda en behandling utan att först ha fått en diagnos eftersom du då - i värsta fall – kan förvärra problemen.

Egenvård:

Undvik att vistas i miljöer som förvärrar besvären – till exempel där det är torr, rökig luft.
Skydda ögonen mot vind och blåst med hjälp av glasögon.
 Om du är rökare – försök sluta att röka.

 

6. Rinnande ögon

De vanligaste symptomen vid rinnande ögon är:

Kladdigt sekret.
Värk i ögat.
Grusiga ögon.
Röda och ömma ögonlockskanter.

De vanligaste orsakerna till rinnande ögon är:

Det bildas mer tårvätska än normalt.
Tårkanalerna fungerar som ögats stuprör. Bildas det för mycket vätska i kanalerna svämmas de över och då blir ögonen fuktiga. Blåst och annan retning av ögat gör att det produceras mer tårvätska.
Avflödet från tårkanalerna fungerar inte som det ska.
Blir det stopp i avflödet rinner tårvätska över och gör ögonen fuktiga. Orsaken till stopp i avflödet går för det mesta inte att fastställa.

Detta kan ligga bakom att tårkanalerna krånglar:

En infektion eller inflammation (bindhinnekatarr).
Att du är allergisk.
Ögonlocksinflammation.
Att ditt ögonlock vänt sig inåt eller utåt (entropion eller ektropion).

Behandling mot rinnande ögon:

Tårvägssondering.

Om det är stopp i en tårkanal går det att behandla med en så kallad tårvägssondering. Kanalen rensas då med en mycket tunn silvertråd. Sedan läggs en tunn silikongummislang i tårkanalerna ned till näsan. Tråden får vara kvar i kanalen under några månader innan den tas bort. Behandlingen sker under lokalbedövning och tar cirka en halvtimme.

Ny kanal.

Om det inte går att rensa en tårkanal på grund av att hindret sitter nedanför tårsäckengörs en ny kanal av de slemhinnorna som redan finns. Den operationen tar cirka en timme.

Egenvård:

 • Tvätta rent.
 • Det är speciellt viktigt ifall ögonen är röda och känns irriterade och grusiga. Vattnet ska helst vara ljummet.
 • Ät allergitabletter.
 • Om du har allergi kan du äta tabletter eller ta ögondroppar mot allergi. Tabletter och ögondroppar mot allergi finns att köpa receptfritt på apoteket
 • Lägg på tvättlapp.
 • Om du har röda och ömma ögonlockskanter kan du blöta en tvättlapp i ljummet vatten och lägga på ögonen.
 • Skydda ögonen mot hård vind och blåst med glasögon när du är ute.
 • Blåst gör att ögonen lättare rinner.

7. Vagel i ögat

De vanligaste symptomen vid vagel i ögat är:

 • Smärtsam svullnad.
 • Ömhet och skavande mot ögat.
 • Liten röd svullnad på ögonlockskanten, ibland med en gul prick i mitten.
 • Djupare svullnad i ögonlocket med rodnad hud - om det är en inre vagel.
 • I enstaka fall kapslar en inre vagel in sig och bildar en liten oöm knöl, en så kallad chalazion.

De vanligaste orsakerna till vagel i ögat är:

Infektion i en talgkörtel.

 • Torra ögonlockskanter.
 • Akne.
 • Rosacea.
 • Pollenallergi.
 • Överdrivet kliande i ögat.

Behandling mot vagel i ögat:

 • Antibiotikabehandling.

Men det är bara om svullnaden och rodnaden skulle bli mycket stor sedan vageln spruckit som detta blir nödvändigt.

 • Mjukgörande salva

Den som ofta och återkommande får vaglar i ögat bör få ögonlockskanterna undersökta och behandlade med mjukgörande salva.

 • Operation.

Det är bara i fall när knölen chalazion inte försvinner av sig själv inom ett halvår som operation tas till.

Egenvård:

 • Värm och massera ögonlocket.
  Värm med varmt vatten i exempelvis duschen. Massera med lätta fingertoppar, först uppifrån och ned, sedan från sida till sida. Värmen och massagen öppnar upp talgkörteln och gör att läkningen går snabbare.
 • Badda varmt.
  För att påskynda läkningen kan du tvätta rent genom att fukta en bomullstuss med varmt vatten och badda mot vageln.
 • Använd inte kontaktlins.
  Har du en inre vagel i ögat kan det vara bra att inte använda kontaktlins i det drabbade ögat när det är som besvärligast. En vagel är som mest inflammerad i en till två dagar. Sedan avtar inflammationen och efter tio dagar ska symptomen vara borta.

Söka vård:

 • Har du mycket besvär av en vagel, till exempel att svullnaden och rodnaden blir mycket stor kan du kontakta en vårdcentral. Ibland kan du behöva behandling med en bakteriedödande ögonsalva.

 

Källa: netdoktor.se, infektionsguiden.se, öga.se. ogoninflammation.se, doktorn.com, systane.se, sankterik.se.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av ToppHälsa + trådlösa hörlurar från adidas. Köp nu!