Hjärtinfarkt - 15 tecken som kvinnor & män missar
Hjärtinfarkt är den främsta dödsorsaken hos både kvinnor och män.
Vanliga symtom är tryck över bröstet, bröstsmärtor och en strålande känsla ut i armen och ner i magen.
Men för många, särskilt kvinnor, känns det helt annorlunda. Här hittar du vanliga symtom och tidiga tecken som kan avgöra om du drabbats av en hjärtinfarkt. Så ser behandlingen ut och så förebygger du!
Varje år drabbas 28 000 svenskar av hjärtinfarkt. Omkring var fjärde dör. Hjärt- och kärlsjukdomar orsakar ungefär 40 procent av alla dödsfall.
Bröstsmärtor, trötthet, andfåddhet är de typiska symtomen på hjärtattack. Inte lika många har koll på att en hjärtattack kan visa sig via kallsvett, magont, ryggont, ont i halsen, käkarna eller illamående.
Onormal andning, kallsvett och att man även lider av diabetes är verkligen tecken att ta på allvar.
Ungefär 40% av alla hjärtinfarkter drabbar kvinnor. Risken ökar - för båda könen - med stigande ålder. Personer med låg inkomst och utbildningsnivå är överrepresenterade, liksom de som har diabetes.
LÄS OCKSÅ: 12 tidiga tecken på hjärtsvikt att se upp för
Symtom kan komma smygande
Symptomen kan vara lätta att missa, särskilt om de kommer smygande.
– Det bästa man kan göra om man har nytillkommen bröstsmärta, blir andfådd eller orkeslös är att kontakta sin vårdcentral och be allmänläkaren göra EKG, har Thomas Flodin, hjärtläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, tidigare sagt till Hälsoliv.
Vad är en hjärtinfarkt?
Infarkt innebär att hjärtat skadas eftersom blodförsörjningen till själva hjärtmuskeln inte fungerar.
Det kan ske i olika delar av hjärtat och av olika skäl.
Det vanligaste är det blir stopp - tromber - i de blodkärl som ska försörja hjärtat med blod, eller att det finns förträngningar - stenoser - som gör det svårt för blodet att komma fram.
Kvinnorna själva blundar för varningssignaler vid misstänkt hjärtinfarkt. Särskilt de kvinnor som är mellan 30 och 55 år. De vill inte vara till besvär och dra i gång en stor apparat ifall att det inte var så allvarligt som en hjärtinfarkt. Det har forskare vid Yale school of public health sett i en studie, som Indian express skriver om.
LÄS OCKSÅ: En tyst hjärtinfarkt är farligare än en vanlig
Därför söker färre kvinnor vård
Kvinnorna i undersökningen lyssnade inte på kroppens signaler och trodde sig må bättre än vad de egentligen gjorde. De sopade problemen under mattan och levde vidare.
Felaktigt beteende, tycker forskarna. De vill ha bort stigmat för att söka akutvård för hjärtproblem och betonar att det särskilt gäller kvinnor med tidigare hjärtsjukdom och hjärtproblem i släkten.
Thomas Flodin känner inte igen bilden att kvinnor är sämre än män på att söka vård för misstänkt hjärtinfarkt.
Hjärtinfarkt ger andra symtom hos kvinnor
– Jag vill vara försiktig med att generalisera och säga att det enbart beror på kön. Fler faktorer spelar in, till exempel socioekonomisk bakgrund och var i landet man bor. Tillgängligheten till vården tenderar att öka benägenheten att söka vård, har han tidigare sagt.
Var sitter hjärtat?
Ditt hjärta är placerat ungefär mitt i kroppen, mellan lungorna. Muskelmassan är emellertid större till vänster och den så kallade hjärtspetsen (apex) pekar åt vänster. I sällsynta fall kan organen vara inverterade.
Han betonar att det finns två stora skillnader mellan mäns och kvinnors hjärtproblem. Dels insjuknar kvinnorna ungefär tio år senare än män, dels får kvinnorna andra symtom. Då den mesta forskningen om hjärtkärlsjukdomar baseras på män leder det till att kvinnor kan få en sämre behandling.
– Därför tycker jag att det är bra att det kommer ny forskning, kvinnors hjärtkärlsjukdomar är ett bortglömt område.
LÄS OCKSÅ: Högt blodtryck? Det här kan du göra åt det
Högre dödlighet bland kvinnor
De senaste 20 åren har oddsen för att överleva en hjärtinfarkt ökat markant. 1994 dog 40 procent, enligt Socialstyrelsen statistik, 2014 var det 26 procent.
Men dödligheten är högre för kvinnor både nu och då. 2014 dog 29 procent av kvinnorna, jämfört med 25 procent av männen.
SYMTOM PÅ HJÄRTINFARKT HOS KVINNOR
Källa: Thomas Flodin, Hjärt-lungfonden och Sahlgrenska akademin
Vården har blivit mer uppmärksam på att kvinnors symtom ofta kan vara mindre distinkta, ändå missas en högre andel. SOS Alarm har instruktioner att vara extra vaksamma vad gäller diffusa bröstsymtom hos kvinnor.
– Män är enklare än kvinnor när det gäller symtomen på en hjärtinfarkt, har Carita Gerald, tidigare driftansvarig på ambulanssjukvården, numera regionutvecklare i Västra Götaland, med ett förflutet som sjuksköterska på SOS Alarm och i ambulans, tidigare sagt till Hälsoliv.
Varningstecken på hjärtinfarkt - ont i käken? Tryck över bröstet?
Som beskrivs ovan kan symtomen skilja mellan kvinnor och män. För kvinnor är smärtan ofta mer diffus och smärtan kan kännas i både käke och rygg - alltså inte bara i bröstet.
Bröstsmärtor
• Den har varat i över 15 minuter.
• Den kan vara tydlig och skärande eller diffus och strålande.
• Den kan vara kraftig eller ha lägre intensitet.
• Den kan påverkas av inandning
Ont i käken eller på annan plats?
• Det kan göra ont i armen, magen eller ryggen
• I vissa fall kan man också få ont i halsen eller käkarna.
• Smärtan kan vara kraftig eller ha lägre intensitet.
Andning
• Har du svårt att andas normalt eller är du andfådd?
• Påverkas eventuell smärta av att du andas in?
Andra tecken
• Kallsvett. Det är en viktig faktor.
• Oroskänsla och obehag. Särskilt hos kvinnor kan symtomen vara mer diffusa.
• Illamående.
Övriga faktorer
• Tror du att symtomen beror på hjärtat? Ta din känsla på allvar.
• Har du tidigare episoder av hjärtsjukdom?
• Har du även diabetes? Det försämrar prognosen.
Så kan du förebygga hjärtinfarkt
Patienter som överlevt en hjärtinfarkt får flera olika behandlingar i syfte att minska risken för återinsjuknande – blodkärl vidgas och man får blodförtunnande läkemedel. Dessutom får många råd om att ändra livsstil.
Livsstilsråden för att minska risken för infarkt – eller för att få ytterligare en – handlar om att vara fysiskt aktiv, att inte röka, hålla sitt kolesterolvärde och blodtryck under kontroll och äta frukt och grönsaker.
Förebyggande åtgärder
Sluta röka
Eller börja aldrig röka. Har du redan drabbats av hjärtinfarkt finns stora hälsovinster med att sluta röka.
Se över kosten
Minska det skadliga kolesterolet (LDL) genom att se över din kost. Höga blodfetter ökar risken för åderförfettning som kar risken för hjärtinfarkt. Satsa på en hälsosam kost med mycket frukt och grönsaker.
Förbygg högt blodtryck
Högt blodtryck ökar risken för hjärtinfarkt. Högt blodtryck kan sänkas med fysisk aktivitet men i många fall krävs även läkemedel.
Rör på dig
Regelbunden fysisk aktivitet minskar risken för att få en kranskärlssjukdom. En rask promenad om dagen på 30 minuter räcker långt.
Källa: Vårdguiden 1177
Men forskning visar också att kronisk inflammation i kärlväggarna, som går att mäta med ett blodprov, kan vara en orsak till att personer får hjärtinfarkt eller återinsjuknar.
– Inflammationen är kroppens sätt att försvara sig mot olika saker, ett visst mått av inflammation behöver vi för att försvara oss mot främmande föremål i vår kropp, bakterier och annat. Men det är när inflammationen blir kronisk och ligger och pyr som den gör mycket större skada än nytta, har Mikael Dellborg, överläkare vid Östra sjukhuset och professor vid institutionen för medicin och Sahlgrenska akademin, tidigare sagt till Hälsoliv.
Stress kan påverka
Han är ansvarig för den svenska delen i en ny studie som publiceras i tidskriften The New Journal of Medicine. I den så kallade Cantos-studien, som inbegriper över 10 000 patienter, har man sett att man genom att bekämpa kronisk inflammation i kärlväggarna kan förhindra återfall i hjärtinfarkt.
– Men det mest intressanta är nog vetenskapen bakom. Att man får ihop sambandet mellan kronisk inflammation och åderförkalkningssjukdom, säger Mikael Dellborg.
Riskfaktorer för hjärtinfarkt
Fakta från Netdoktor om hjärtinfarkt
Källa: Netdoktor är Sveriges ledande hälsoportal. Mer än 100 framstående läkare och andra medicinska experter skriver och uppdaterar faktainnehållet på Netdoktor.se
Han förklarar att man tidigare sett att personer som är stressade eller äter dåligt löper större risk att drabbas av hjärtinfarkt – men man har inte vetat varför. Men nu kan man se att stress och sämre mat leder till högre inflammationsgrad i kroppen vilket ökar risken för att insjukna.
– VI har mätt inflammationen och gått specifikt mot den med en antikropp som slår ner inflammationen och då klarar sig folk bättre. Och det är spännande för att då kan man ha inflammationen som en riskmarkör, säger Mikael Dellborg.
"Ignorera inte smärtan"
Carita Gerald är medförfattare till en studie kring hur SOS Alarms frågebatteri kan utvecklas för att hitta de patienter som behöver ambulans och som publicerats i International Journal of Cardiology.
– Den frågan som inte ställs i dag, och som jag tycker är viktig är: "Tror själv du att symtomen kommer från hjärtat?"
– Man måste tro på patienten. Om man tittar på de patienter som går direkt in till operation, svarar den övervägande procenten ja på den frågan.
Vad ska man tänka på själv om man är orolig?
– Ignorera inte smärtan. Har man en smärta i bröstet som inte går över på 15 minuter och man känner ett obehag - då är det viktigaste att ringa 112.
– Det är så lätt att ignorera sina egna smärtor. Framför allt kvinnor har en annan synvinkel, det är en mer diffus smärta som inte ter sig som hjärtinfarkten på tv - man kanske har obehaglig ont i käkarna, eller i ryggen.
– Tro på dig själv - tror du att dina symtom kommer från hjärtat, så ring, säger hon.
Sök läkarvård snabbt om du misstänker hjärtinfarkt
En viktig faktor för att överleva är att man får vård snabbt.
De som kommer in till sjukhus har en markant lägre dödlighet - bara 11 procent av de sjukhusvårdade fallen avled enligt Socialstyrelsens statistik för 2014.
Ju längre tid det dröjer innan man kommer i vård desto större är risken för vävnadsskada.
Ett forskarteam i Norrland publicerad i våras en studie i den vetenskapliga BMC Cardiovascular Disorders om hur lång tid det tar för hjärtinfarktspatienter att komma in till sjukhus. Gunnar Nilsson, distriktsläkare i Föllinge i Jämtland och forskare i folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, är en av studiens författare.
I snitt tog det över fem timmar för patienten att komma till sjukhus - och patienterna väntade över tre timmar innan de beslutade sig för att söka hjälp.
– Det är en dålig sak för prognosen att det tar så himla lång tid. Varje minut räknas, säger Gunnar Nilsson.
ANDRA HJÄRTBEKYMMER
Kärlkramp -angina pectoris
Förträngningar i kärlen gör att man får ont i samband med aktivitet.
Hjärtsvikt
Muskeln fungerar inte som den ska, antingen för att den har vuxit fel eller för att klaffarna är sjuka. Kan bli en följd av hjärtinfarkt eftersom de skadade delarna av hjärtat omvandlas till ärrvävnad som inte hjälper till att pumpa.
Hjärtklaffssjukdomar
Om klaffarna inte håller tätt kan det bli svårt för hjärtat att pumpa ut blodet i kärlsystemen, och om det finns förträningar kan det vara svårt för blodet att tryckas igenom.
Hjärtflimmer
Är en rytmstörning av hjärtat, som kan ha olika orsaker. Det kan orsakas av fel på rytmgeneratorerna eller på ledningarna som för ut impulserna till hjärtat. I de flesta fall leder det till en oregelbunden puls, extraslag och snabba slag. Ökar risken för propp och stroke.
Ring 112 vid akut hjärtinfarkt - inte 1177
För patienter med tydliga bröstsmärtor gick det snabbare, extra långtänkta var personer som hade haft återkommande kärlkrampsattacker de senaste två veckorna och den grupp som valde att söka vård via vårdcentralen.
Varför tror du att man väntar så länge?
– Det kan finnas flera skäl - ett är att besvären inte överensstämmer med den typen av besvär man förväntar sig vid en hjärtinfarkt. Man kanske har en smärta i magen eller till ryggen, då kanske man väntar därför.
Han vill uppmana fler att ringa snabbare. Och poängterar att det är 112 som är rätt nummer vid hjärtinfarkt - inte 1177.
– Det kan vara så att sjukvården lärt folk att avvakta, ringa 1177 och vända sig till primärvården. Folk har uppfattat det budskapet - och gör så även i lägen när de borde ringa 112.