Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 15 maj 2019 06:00

Hjälp! Varför går jag upp i vikt igen

Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.

Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Jag har gått ner i vikt sedan i augusti förra året, från 94 kilo till cirka 82-83 kilo. Jag är 175 centimeter lång. Den sista tiden så har viktnedgången avstannat, och jag går till och med upp.

Den metod som fungerat för mig är att jag räknar kalorier. Äter cirka 1 400 kalorier per dag, men slarvar lite lördagar. Vad beror uppgången på? Jag tränar och rör på mig 5-6 dagar i veckan. 

//Matti

LÄS OCKSÅ: 12 svenska livsmedel som hjälper dig att bränna fett 

Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd

Grattis till viktnedgången! Utmaningen när man lyckats gå ner i vikt, är att behålla den nya vikten. Kroppen strävar, kan man säga, mot den högre vikten och du har heller inte samma kaloribehov som en person som väger 82 kilo och som inte gått ner i vikt. Det kan tyckas orättvist, men faktum är att ämnesomsättningen går ner när man gå ner i vikt och du kommer att behöva förhålla dig till ett mindre kaloriintag under en tid framöver. Nu är 1 400 kalorier ett relativt lågt intag och jag vill inte rekommendera dig att minska mer. 

Din vikt är nu gott och väl inom normalintervallet, kanske är det dags att gå över till att bibehålla den vikt du har? 

Vill du ändå gå ner så är mitt tips att fokusera på grönsaker som ger mycket näring och lite energi samtidigt som de mättar bra. Ät lite och ofta för att hålla förbränningen uppe. Fortsätt att röra på dig så kommer vikten att hänga med, om än i något långsammare takt än tidigare.