Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa

Publicerad 7 maj 2015 11:07

Herpes – allt du måste veta

60 procent av alla vuxna i Sverige har munherpes. Vanliga symtom är blåsor och sår.

60 procent av alla vuxna i Sverige har munherpes. Vanliga symtom är blåsor och sår.

1/3

Foto: Colourbox

Ofta krävs det ingen behandling vid herpes, utan blåsorna försvinner av sig själv. Men i de fall som behandling krävs finns det både tabletter och olika krämer.

Ofta krävs det ingen behandling vid herpes, utan blåsorna försvinner av sig själv. Men i de fall som behandling krävs finns det både tabletter och olika krämer.

2/3

Foto: Artem Efimov

Herpes kan smittas via kyssar. Störst risk är det dock när blåsorna är nya och färska.

Herpes kan smittas via kyssar. Störst risk är det dock när blåsorna är nya och färska.

3/3

Foto: Colourbox

Herpes är den kanske vanligaste folksjukdomen i Sverige och kan ge symptom i form av blåsor och munsår.

Det finns olika herpesvirus som kan orsaka herpes i munnen eller herpes i underlivet.

Herpes behöver oftast ingen behandling.

Herpes är en grupp infektioner som orsakas av olika herpesvirus, mestadels viruset herpes simplex av typ 1 och typ 2.

Cirka 70 procent av den vuxna befolkningen i Sverige beräknas ha herpes. Herpes smittar vid saliv och sexuell kontakt. Tiden från en person smittats till att symtom visar sig tar oftast mellan två och 20 dagar. Den vanligaste formen av herpes finns i två varianter: läppherpes (vanligen orsakad av herpes simplex typ 1) och könsherpes (vanligen orsakad av herpes simplex typ 2). Flera har båda varianterna.

Herpes utlöses ofta av stress, press eller trötthet.

Foto: Colourbox

Symptom på herpes

Vanliga symtom är blåsor och sår. Men långt ifrån alla drabbade får symtom. Cirka 20 procent av de drabbade vet inte om att de har herpes eftersom de inte märker av några besvär. Andra får besvär i början, men sedan försvinner besvären. Ytterligare en grupp får ofta besvär. Återfallen utlöses lättare ifall den smittade personen drabbas av någon annan infektion. Eller är: …

 • Uttröttad
 • Stressad
 • Utsatt för tryck mot de ställen på kroppen där blåsorna brukar komma, exempelvis vid sex.

Det finns idag ingen bot mot herpes. Viruset försvinner inte ur kroppen. Däremot finns medicin som lindrar symptomen och förkortar sjukdomstiden vid återfall.

 

Så smittar herpes

Herpes kan smittas vid kyssar, men risken är störst när blåsorna är färska.

Foto: Colourbox

Läppherpes smittar med saliv, till exempel vid kyssar. Könsherpes smittar vid samlag eller annan intim sexuell kontakt utan skydd. Det är därför viktigt att använda kondom.

Risken för smittspridning är störst när såren/blåsorna är färska. Smittrisken finns dock även när symtomen inte visar sig. En person behöver inte känna till att den har herpes och ändå smitta ner en annan person.

Herpes som finns runt munnen kan spridas till underlivet genom oralsex. Även smitta åt andra hållet kan förekomma och leda till att herpes bryter ut i svalget – ofta med smärtsamma halsflussliknande symtom.

Herpesviruset är mycket känsligt och dör snabbt utanför kroppen. Det är därför mycket liten risk att smittas genom kontakt med toalettsitsar, badkar eller handdukar.

Herpes i munnen leder ofta till munsår

Mer än hälften av alla vuxna i Sverige har munherpes.

Foto: Colourbox

 

Kallas också läppherpes eller labial herpes. Cirka 60 procent av den vuxna befolkningen har munherpes. Symtom är vanligtvis munsår med små vätskefyllda blåsor. De gör ofta ont och sitter oftast på följande ställen:

 • Läpparna
 • På huden runt munnen
 • Inne i munnen

Symtomen går för det mesta över av sig själv inom en vecka. I sällsynta fall kan viruset skada ögats hornhinna. Drabbade personer ska kontakta en vårdcentral ifall de känner sig mycket sjuka när de har symtomen. Eller i följande fall:

 • Om munsåren blir infekterade och inte läker på två veckor.
 • Om ögat gör ont, blir rött eller tåras.

Det är viktigt att tvätta händerna ofta samt undvika att dela läppsalva och bestick med andra. 

Herpes i underlivet

Herpes i underlivet kallas också för genital herpes eller könsherpes. Cirka 35 procent av alla vuxna personer i Sverige beräknas bära på viruset. Men bara 20 procent av dem får tydliga symtom.

Ett vanligt symtom är blåsor och sår. De ömmar ofta och kan klia. De slår framförallt ut på och i könsorganen. Men de kan även visa sig kring ändtarmen, på skinkorna eller på låren. Peta inte på såren och ta med fingrarna i ansiktet. Då kan smittan spridas till mun och/eller ögon.

Andra symtom på herpes i underlivet är:

 • Stickande känsla.
 • Svidande och molande smärta.
 • Rodnad hud.
 • Smärta vid kissande.
 • Svullna lymfkörtlar i ljumskarna.

Symtomen försvinner vanligen inom fem till tio dagar och behöver inte behandlas. Men i följande fall finns det skäl att kontakta vårdcentral.

 • När besvären kommer tätt och är svåra.
 • När såren är variga.
 • När en person misstänker att den fått herpes i underlivet för första gången.

En ovanlig komplikation vid förstagångsherpes är hjärnhinneinflammation. Där är symtomen huvudvärk och stelhet i nacken. Då ska också läkare kontaktas.

Det beräknas att drygt hälften av dem som får symtom första gången de smittas drabbas av besvär på nytt. Att tvätta händerna ofta är viktigt.

Herpes vid graviditet

Gravida kan riskera att smitta sitt barn med herpes i samband med förlossningen.

Foto: Colourbox

Herpes påverkar inte förmågan att bli gravid. Men en gravid person med mun- eller könsherpes riskerar att smitta sitt barn med sjukdomen i samband med förlossningen. Det nyfödda barnet kan då drabbas av en allvarlig infektion.

Risken är störst för dem som har herpes för första gången. Gravida kvinnor som drabbas av herpes rekommenderas därför att kontakta sina barnmorskor.

Ställa diagnos vid herpes 

Det är lätt att ställa diagnos på herpes. Det kan räcka med att patienten beskriver sina symtom för läkaren. Om läkaren är osäker kan ha låta ta prov från en av blåsorna för att konstatera om viruset finns i kroppen. Det går även att ställa diagnos med hjälp av ett blodprov.

 

Källa: ne.se, 1177.se, rfsu.se

Relaterat