Hemorrojder innebär att man får symptom som sveda, klåda, smärta och ibland blödningar från ändtarmsöppningen. Det kan vara svårare att hålla inne gaser och dessutom kan lite avföring eller slem läcka ut.
Besvären beror på att analkuddarna, som är små kuddar av bindväv och blodkärl i analkanalen, blir förstorade. Därför kan man ofta också känna att det är något som buktar ut.
– Det finns lite olika teorier om varför det blir så, men det beror på ökat tryck på analkuddarna. Man kan vara förstoppad eller ha problem med lös mage, i båda fallen blir det en ökad belastning på ändtarmsöppningen, säger Line Sjöström, läkare och specialist i allmänmedicin på Carlanderska sjukhuset.
Det ökade trycket gör att analkuddarna får för mycket blod, därför blir de förstorade och ger besvär.
LÄKARHJÄLP DIREKT I MOBILEN. Med KRY kan du snabbt komma i kontakt med en läkare och få diagnos, recept eller remiss. Ladda ner appen nu. (ANNONS)
Därför drabbas många av hemorrojder
Hemorrojder är vanligt, mellan 50 och 75 procent av befolkningen får det någon gång i livet. Gravida löper något högre risk att drabbas, det beror på att man har ökat tryck i buken och en större blodmängd i kroppen. Förstoppning på grund av läkemedel, som järnpreparat, är också en vanlig bidragande orsak till hemorrojder.
Läs också: Problem med magen? 7 symptom och dess lösningar
Behandla och förebygg med rätt kost
Det finns en del man kan göra själv för att undvika att drabbas, som att minska risken för förstoppning.
– Se till att du äter tillräckligt med fibrer och grönsaker och drick mycket vatten, då undviker du att bli förstoppad och slipper det ökade trycket och att krysta när du går på toaletten. Motion är också bra för tarmfunktionen.
Hemorrojder är ofarligt och ofta försvinner de av sig själv utan någon behandling. Ibland kan det återkomma, medan andra bara får det en gång.
– Om man får det när man är gravid är det inte säkert att man drabbas igen. Men det kan nog vara så att en del har en tendens till att lättare få det än andra.
Om man har mycket besvär av hemorrojderna finns det egenvård som man kan testa.
Fibrer i form av frön, baljväxter och grönsaker är bra för magen, det kan minska förstoppning som annars gör besvären värre. Ha tålamod, det kan ta några veckor innan kostförändringen hjälper.
Läs också: Förstoppning? Så kan du slippa besvären
Receptfria läkemedel kan lindra symptomen
På apotek finns det receptfria läkemedel som lindrar klåda, smärta och sveda och bulkmedel som förbättrar avföringskonsistensen.
Om du äter läkemedel som kan bidra till förstoppning kan du rådgöra med din läkare och höra om det finns möjlighet att testa någon annan medicin.
Trycka tillbaka hemorrojder?
Mindre hemorrojder kan man själv försöka trycka tillbaka in i analkanalen. Större hemorrojder brukar det inte gå att trycka in, dessutom kan de vara inflammerade och göra ont.
Viktigt att utesluta allvarligare sjukdomar
Fakta från Netdoktor: Hemorrojder, Blod i avföringen.
Hemorrojder är en vanlig orsak till att man blöder från stjärten. Men det kan vara viktigt att utesluta allvarligare sjukdomar. Blod i avföringen kan tyda på inflammatorisk tarmsjukdom eller ändtarmscancer.
- Om du är under 40 år handlar blödningar från rumpan oftast om hemorrojder, sår eller sprickor i ändtarmsområdet. Men försvinner inte problemen efter behandling ska man överväga endoskopiska undersökningar.
- Är man över 40 år ska man vara snabbare på att göra endoskopiska undersökningar. Vid den åldern börjar förekomsten av ändtarmscancer öka.
- Du bör också vara på tårna om du har riskfaktorer som ärftlighet, övervikt, rökning, ofta är stillasittande och har ett stort intag av rött kött.
Källa: Netdoktor är Sveriges ledande hälsoportal. Mer än 100 framstående läkare och andra medicinska experter skriver och uppdaterar faktainnehållet på Netdoktor.se
Sök vård om
Men du kan också behöva söka vård.
– Om man aldrig har haft hemorrojder tidigare och man har mycket ont och kanske blod i avföringen så kan det vara bra att bli undersökt av läkare. Speciellt om du är äldre, då vill man utesluta allvarliga sjukdomar som cancer. Om du har besvär som inte går över eller blir värre ska du också söka vård, säger Line Sjöström.
LÄS OCKSÅ: Hemorrojder – så blir du av med besvären