1 av 2 Foto: Shutterstock
2 av 2 Foto: Shutterstock

Därför bör hemmajobbare få två timmars lunchrast

Inget är som vanligt under coronpandemin. Och nu när vintertiden är här ökar risken för att mörkret ska göra oss deppiga. 

Därför kan det vara läge att be chefen om en lunchrast på två timmar – så du både hinner äta en ordentlig lunch och gå ut på en välgörande promenad. 

Under coronapandemin är det många som jobbar hemma och blir allt mer stillasittande. Samtidigt finns studier som visar att människor jobbar mer än innan pandemin. Det kan delvis bero på att vanliga distraktioner har försvunnit, som småprat med kolleger som går förbi ens skrivbord. Det kan också handla om att gränsen mellan arbete och fritid har suddats ut och att man tenderar att småjobba lite även på kvällen. 

Med tanke på detta kan det vara läge att föreslå för chefen att man ska få ta en lunchrast på två timmar, skriver huffingtonpost.co.uk. Då skulle man få tid att både äta  lunch i lugn och ro och även ta en ordentlig promenad. Fördelarna med det är många; man får komma ut i dagsljus, man rör på sig och får möjlighet att se andra människor som också är ute.

Hälsoliv har tidigare skrivit om hur viktigt det att få in motion i vardagen nu när många sitter hemma och jobbar. Dagarna riskerar att bli väldigt likartade och att röra sig mindre kan få stora konsekvenser för folkhälsan. På kort sikt kan det innebär sämre sömn, värk i axlar och rygg och en känsla av trötthet. På lång sikt ökar risken för hälsan, som exempelvis typ 2-diabetes.

LÄS OCKSÅ: Psykologen om corona –  6 råd under pandemin 

Lägg fram frågan på ett smart sätt

Karriärcoachen Erica Wolfe-Murray, säger till Huffington Post, att det kan kännas lite obekvämt att be sin chef om längre lunch men det finns mycket att vinna på att ändå göra det. 

– Din hälsa behöver det, din hjärna behöver det och dina ögon behöver det. Du ska inte sitta och titta in i en datorskärm i timmar i sträck, säger hon till tidningen. 

Erica Wolfe-Murray tipsar om att ställa frågan på ett smart sätt. Du kanske kan börja med att fråga om du får testa att ha längre lunch några dagar i veckan. Det kan också vara en god idé att höra sig för om det finns andra som vill samma sak som du. 

- Varje chef borde vara flexibel i dessa tider. Det viktiga är inte hur många timmar du sitter vid ditt skrivbord, det viktiga är att du levererar det du ska, säger hon till huffingtonpost.co.uk.  

Hon poängterar att en av de stora fördelarna med ett ordentligt avbrott mitt på dagen är att det kan resultera i att eftermiddagens energidipp kan utebli, och att man därför blir mer effektiv. 

LÄS OCKSÅ: Experter: Så får du in rörelse i vardagen under pandemin 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Halva priset på ToppHälsa! 5 nr för endast 139 kr. Köp nu!