Tycker du också att grönsaker är blä?
Tycker du också att grönsaker är blä? Foto: Shutterstock

Hatar du grönsaker? Det kan vara genetiskt

Du vet att det är nyttigt, men hur mycket du än försöker så tycker du att grönsaker smakar... skit.

Glada nyheter! Det behöver faktiskt inte vara ditt fel.

I vissa fall kan det vara medfött.

Många känner någon som tycks ha en naturlig aversion för vissa typer eller alla grönsaker. Eller så är du rentav den personen själv?

Ibland går det att förklara bort med kräsenhet, alla kan ju inte gilla allt, trots allt. Men i vissa fall handlar det om något mer.

Forskare kallar det för ”super-taster” eller ”supersmakare” fritt översatt. Dessa personer tycks ha genetiskt anlag för att uppfatta mat annorlunda, rent smakmässigt.

LÄS OCKSÅ: 4 genetiska mutationer du kan ha - utan att veta om det 

Är du en ”supersmakare”?

Att vara supersmakare låter ju spontant positivt, som om allt smakar bättre, men enligt CNN kan det ha helt motsatt effekt.

Supersmakare är exempelvis extremt känsliga för beska smaker, något som är vanligt i korsblommiga grönsaker (tänk broccoli, blomkål och brysselkål). 

– Då gillar man inte den grönsaken och eftersom människor gärna generaliserar så kommer man snart ogilla alla grönsaker, säger professor Valerie Duffy.

Vilken smaktyp tillhör du?

I munnen återfinns mer än 25 olika smakreceptorer. Den mest välstuderade är beskhets-receptorn som styrs av en genen TAS2R38. Den finns i sin tur i två varianter, AVI och PAV.

Beroende på ditt genetiska anlag blir du sannolikt en av följande tre smaktyper:

1. Smakaren

50 procent av oss ärver både AVI och PAV. Vi kan känna smakerna beskt och sött, men är inte särskilt känsliga för beskhet.

2. ”Icke-smakaren”

25 procent ärver två AVI-kopior. Vi är inte känsliga för beskhet alls och upplever snarare att mat drar åt det söta hållet.

3. ”Supersmakaren”

25 procent ärver två PAV-kopior. Vi blir extremt känsliga för beskhet i livsmedel.

Källa: CNN.

Kunskapen är inte ny, men fördjupades nyligen i samband med en studie på ämnet. Forskningen, som presenterades på American Heart Associations årsmöte, pekar mot att personer som bär på en viss gen också äter mycket färre grönsaker.

Personerna i studien hade inga problem att äta vare sig salta, söta eller feta livsmedel men grönsaker kunde upplevas så beska att de inte gick att äta.

LÄS OCKSÅ: Därför har vissa rött skägg – men brunt hår

Så mildrar du beskheten

Det stora problemet här är naturligtvis att grönsaker är nyttiga och något vi bör äta mer av, inte mindre. Korsblommiga grönsaker, som ofta pekas ut som de värsta bovarna, är riktiga vitaminbomber. De är fulla med fibrer och är överlag bra för både hälsa och midjemått. 

Och det har faktiskt gjorts experiment för att minska beskheten i vissa grönsaker för att fler ska kunna äta dem. Enligt CNN är brysselkål ett exempel. Tack vare medveten korspollinering är kålen vi äter i dag mycket sötare jämfört med förr.

Det finns också en rad olika matlagningsmetoder som kan döva beskheten en aning.

– Lägg till lite fett, lite sötma, starka smaker som vitlök eller rosta i ugnen vilket lyfter fram den naturliga sötman, kan lyfta smaken på grönsaken, säger Duffy.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!