Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Maten du kan äta före läggdags ändå sova gott

Svårt att somna?

Det kan vara middagen.

Viss mat gör kroppen mer aktiv än vad den borde vara under nattens timmar.

Med hjälp av tidningen Health listar vi tio livsmedel som du bör undvika – respektive kan äta med gott samvete – innan du kryper till kojs.

Visste du till exempel att kalkon är mycket bättre än kyckling?

1. Bananer

JA. En riktig superfrukt, inte bara som mellanmål och i samband med fysisk träning. Bananer är rika på kalium och magnesium, som verkar muskelavslappnande och motverkar stress.

2. Mörk choklad

NEJ. 70-procentig choklad hyllas ofta för att den är näringsrik och snäll mot blodsockret, men för sömnen är de mörka kakorna ingen höjdare. Det beror på att de innehåller koffein, som piggar upp och försvårar insomningen.

3. Mjölk 

Foto: Grazvydas Jurgelevicius

JA. En kopp varm mjölk rekommenderas ofta inom sömnbehandlingar, eftersom den milda, vita drycken innehåller aminosyran tryptofan, som verkar lugnande. Ligger du och vrider dig i sängen och sneglar på klockan? Prova att gå upp och hetta upp lite mjölk i en kastrull. Drick tillsammans med en klick honung för extra lening, innan du gör ett nytt sovförsök.

4. Vin

NEJ. Att alkohol hämmar sömnen är kanske ingen nyhet? Alla former – vin, öl och sprit - gör att du sover oroligare och vaknar oftare under natten och tidigare på morgonen. Dessutom snarkar man lättare efter alkoholintag – och snarkningar ger sämre sömn.

5. Flingor 

JA. Kolhydrater må vara bannlysta i många viktminskningsprogram, men för sömnen är de desto bättre. Dock gäller det främst de långsamma varianterna, som fullkornsflingor och quinoa.

6. Indisk mat

NEJ. Egentligen gäller detta all smakkraftig mat, men indiska rätter innehåller ofta både starka kryddor och mycket fett, vilket blir dubbelt så farligt för sömnen. Kryddstark mat är en vanlig orsak till halsbränna, som kan störa insomning och sovtid rejält.

7. Sötpotatis

JA. Så många fördelar med en och samma rotfrukt! Sötpotatisen är smarrig och mättande med lågt GI – och dessutom bra ur sömnsynpunkt. Det beror på att den liksom en annan mild kompis, banan, är rik på kalium, som får musklerna att slappna av.

8. Kyckling

NEJ. Kyckling låter väl ganska harmlöst tänker du, men nej, proteinet tvingar matsmältningen att jobba hårdare, vilket gör att magen blir mycket mer aktiv än vad den borde vara under kvällstid. Att addera lite kolhydrater kan dock neutralisera effekten något.

9. Kalkon

JA. Och varför funkar då kalkon när kyckling inte gör det? Jo, kalkonkött är visserligen också protein som eldar på matsmältningsaktiviteten, men det innehåller även tryptofan, som främjar sömn och avslappning. Så välj den ena fågeln framför den andra!

10. Cheeeseburgare

NEJ. Kanske inte så förvånande, för hamburgare är ju generellt en rätt mastig rätt, som magen kommer ha fullt upp med att bryta ner. Framför allt är det fettet som är boven här: det stimulerar produktionen av syra, som i sin tur kan orsaka halsbränna.