Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 6 apr 2015 09:30

Här är fem kryddor som boostar din hälsa

Kryddor är mer än bara smaksättare till maten. De kan också påverka din hälsa och till exempel stärka ditt immunförsvar, ge lägre blodsocker och öka din förbränning. Här är 5 kryddor som boostar din hälsa!

1. Chili – Ökar förbränningen

Om du vill hålla dig frisk ska du ofta använda chili i maten, det anses pigga upp immunförsvaret och verka inflammationsdämpande. Dessutom innehåller chili- frukterna C-vitamin. Chilin anses också öka förbränningen på grund av sitt innehåll av ämnet kapsaicin, perfekt för dig som vill gå ner i vikt.

 

2. Vitlök – Motverkar virus och bakterier

Smaksättaren vitlök innehåller antibakteriella ämnen och kan också motverka virusinfektioner. Den kan alltså ge dubbel effekt, mot både bakterier och virus. Vitlök räknas också som natur-läkemedel för lindring av symtom vid förkylning.

 

3. Kanel – Sänker blodsockret

Kanel tros påverka blodsocker och insulinkänsligheten positivt. Enligt forskning tycks kanel kunna minska blodsockerhöjningen efter en måltid både hos överviktiga och normalviktiga. En studie har till exempel visat att de försökspersoner som fick kanel i sina frukostflingor hade lägre blodsocker efter måltiden. Orsaken till effekten är de vattenlösliga antioxidanterna i form av polyfenoler i kanel. Dessa har en insulinliknande effekt på muskler och lever.

 

4. Gurkmeja – Hjälper immunförsvaret

Gurkmeja anses vara en stark antioxidant med antiinflammatoriska egenskaper, det kan hjälpa ditt immunförsvar. Det verkar också som att gurkmeja har en blodsockerbalanserande egenskap, vilket har testats i djurstudier. Det verkar som att gurkmejan förbättrar insulinkänsligheten i musklerna.

 

5. Ingefära – Lindrar illamående

Det är två ämnen i ingefära som anses ha hälsoeffekter, gingerol och shogaol. Förutom dessa så innehåller ingefära även vitaminer och mineraler. Innehållet anses vara antiinflamma-toriskt, ingefära tros stärka immunförsvaret på grund av den höga halten antioxidanter. Ingefära anses också hjälpa mot gaser, kramp, halsbränna och diarré.

I Kina har den länge använts för att lindra illamående, till exempel vid åksjuka och graviditet. Forskning har också visat att den faktiskt har denna effekt. Inom sjukvården har man testat att ge cancerpatienter ingefära för att lindra illamående vid behandling med cytostatika.