Foto: Yeko Photo Studio

Här är bästa maten
för att inte bli förkyld

Nej, det finns ingen mirakelmat som kan skydda dig mot just förkylning.

Men däremot kan immunförsvaret stärkas med probiotikatillskott, säger Hälsolivs kostrådgivare Sofia Antonsson.

Så här i förkylnings- och juletider är de flesta benägna att falla för smarta knep som sägs skydda oss mot att bli hängiga eller sjuka. Helst skulle vi vilja ha en lista på (god!) mat som vi kan stoppa i oss för att stå emot hostningarna och nysnigarna på bussen eller i tunnelbanan.

Men enligt Hälsolivs dietist och kostrådgivare Sofia Antonsson är det inte vetenskapligt belagt att särskilda livsmedel kan skydda mot snuva, så det där med ingefära, honung och citron kanske ska tas med en nypa salt?

 

LÄS OCKSÅ: 6 förkylda personer vi retar oss på

 

Hon rekommenderar i stället att man lägger krutet på sin mage, som är en avgörande kroppsdel för hur väl vi kan stå emot virus och bakterier generellt:

– Jag skulle hellre satsa på en bra tarmflora och äta ett tillskott av probiotika. En bra näringsstatus, en glad tarm och lagom med stress är faktorer som är viktiga för ett optimalt immunförsvar, säger hon.

 

Sedan finns det ingen nackdel med att käka rikligt med frukt och bär, även om det inte kan förhindra förkylning. C-vitaminet i exempelvis apelsin och blåbär kan om inte förebygga så åtminstone förkorta sjukdomstiden.

Så se till att bygga upp immunförsvaret, så står du stadigare när diverse vintersjukor anfaller.

– Det är också bra med mjölksyrade grönsaker, råder Sofia Antonsson