1 av 3
2 av 3
3 av 3

Här är 8 diagnoser doktorn ofta missar

Har du någon gång lämnat ett läkarbesök med känslan av att doktorn inte riktigt hittat problemet?

Många symptom och sjukdomar är svåridentifierade – till och med för professionell vårdpersonal. Som till exempel ms, IBS och fibromyalgi.

Med hjälp av tidningen Health listar vi åtta diagnoser som läkare ofta missar.

1. Ms 

De första symptomen på nervsjukdomen ms, eller multipel skleros, är ofta domningar, svaghet och stickningar i en eller flera kroppsdelar. Men dessa besvär förekommer vid många andra sjukdomstillstånd, varpå det kan dröja innan man befarar ms. Undersökningar med magnetkamera och ryggvätskeprov kan stärka misstanken, men inte ensamma bekräfta diagnosen.

2. IBS

IBS (irritable bowel syndrome) brukar på svenska översättas till "känslig tarm" eller "svullen mage". Det är en vanlig sjukdom som drabbar ungefär var sjunde svensk med symptom som gaser, magknip, diarré och förstoppning. IBS smittar inte och kan inte utvecklas till något allvarligt, enligt Vårdguiden.

Dock kan det vara bra att identifiera tillståndet, så att man kan anpassa sin kost och få lindrande medicin. Tyvärr går det inte att bekräfta sjukdomen genom prover, varpå IBS är lätt att missta för andra magbesvär. För att få diagnosen ska problemen ha pågått i minst sex månader, med magont minst tre dagar per månad det senaste kvartalet.

Här är 15 råd för dig med IBS – för att lindra dina symptom

3. Diabetes typ 2

Förr eller senare gör sig typ 2-diabetes påmind, eftersom den leder till livshotande skador på kroppen. Men många drabbade går i flera år med förhöjda blodsockervärden utan att veta om det, på grund av att de inte är hos läkare regelbundet. Det är vanligt att sjukdomen upptäcks först när sidoeffekter som problem med synen eller domningar i fötter och händer uppkommer. Man bör vara uppmärksam om man känner sig mer törstig än vanligt och kissar oftare, skriver Vårdguiden.

LÄS OCKSÅ: 9 tidiga tecken på diabetes att ha koll på

4. Borrelia

Borreliainfektion sprids via fästingar och ger hos hälften av de drabbade en ringformad rodnad på platsen för bettet, som i värsta fall kan utvecklas till hjärnhinneinflammation och förlamning. Men inte alla får dessa hudutslag – och andra vanliga tecken som trötthet, huvudvärk och smärta kan lätt tas som symptom på något annat sjukdomstillstånd.

LÄS OCKSÅ: Misstänker du Borrelia? Här är allt du behöver veta

5. Ledgångsreumatism

Typiska tecken på ledgångsreumatism är att lederna, ofta i händer och fötter, svullnar och blir ömma, varpå man känner sig stel. Men eftersom besvären kan komma och gå, och dessutom liknar dem hos många andra tillstånd, är sjukdomen svåridentifierad. Blodprov kan tas, men räcker inte för diagnos, utan måste kompletteras med undersökningsfynd. Symptomen ska dessutom ha varat i minst sex veckor.

6. Fibromyalgi

I Sverige lider cirka 250 000 personer av fibromyalgi, ett tillstånd som kan innebära livslång värk, som inte sällan vandrar mellan olika kroppsdelar. Sjukdomen är på grund av sin ombytliga karaktär svårdiagnostiserad. Dock kan läkare undersöka 18 triggerpunkter på kroppen, som skulle kunna smärta när man trycker på dem. Om patienten har ont på 11 av dem kan en fibromyalgidiagnos ställas.

LÄS OCKSÅ: Så vet du om du lider av fibromyalgi

7. Blindtarmsinflammation

En sprucken eller inflammerad blindtarm borde väl inte vara så svårt att upptäcka, med tanke på att det är ett relativt vanligt sjukdomstillstånd? Men alla får inte de normala symptomen feber, illamående samt smärta och ömhet kring naveln – och för en del försvinner besvären helt när tarmen väl spricker, varpå man går runt och tror att man är frisk tills allvarligare tecken dyker upp. Vid liten misstanke kan patienten läggas in på sjukhus för observation och blodprovstagning. Vid större misstanke brukar man operera akut.

8. Migrän

Många vet exakt när de drabbas av ett migränanfall: det dunkande, pulserande huvudet i kombination med illamående, kräkningar och ljuskänslighet går inte att ta miste på. Men vissa har ingen aning om att det är migrän de lider av, eftersom symptomen är så vaga. De misstar yrsel och ont i huvudet för vanlig huvudvärk och behandlar sig själva med receptfria värktabletter, vilket kan vara olämpligt. För att en läkare ska kunna ställa diagnos, och utesluta spänningshuvudvärk, krävs fler än två dokumenterade typiska anfall.

LÄS OCKSÅ: 

Maten som kan trigga migrän

Migrän kan lindras med ny metod

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!