Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Monkey Business Images

Här är 5 effektiva sätt att maxa tandhälsan

Hypienistens tips. Att borsta tänderna är nästan lika självklart som att äta mat och sova för de flesta av oss.

Men gör vi rätt?

Här tipsar tandhygienisten Olga Jensen om allt du behöver veta för att få dina tänder riktigt rena!

 

Vad vet du om dina gaddar? Testa här!

Frida Anter

1. 2-2-2-metoden. Borsta tänderna två gånger om dagen med två centimeter fluortandkräm i två minuter. Använd denna metod för att hålla dina tänder friska, och lägg till tandtråd en gång om dagen för friskt tandkött och fräsch andedräkt.

 

2. Vaxad eller ovaxad tandtråd

De två vanligaste sorterna är den vaxade och runda varianten, och den ovaxade, tunnare sorten. Om man har jättetrångt mellan tänderna är den ovaxade som glider lättare att föredra. Ryck inte ner tråden mot tandköttet, utan "såga" dig ner mellan tänderna.

 

3. Floursköljning stärker

Använd fluorskölj utöver tandborstningen om du har större risk att få hål i tänderna. Den bör innehålla 0,2 procent natriumfluorid, exempelvis Flux som är receptfri eller Dentan som är receptbelagd.

 

4. Bäst med trekantig tandsticka

Finns i både trä och plast. Börja med att ta råd från tandvården om vilken typ av tandsticka som är bäst för dig. Men det är viktigt att de är trekantiga. Undvik den gamla sorten som är tjock och rund. Mellanrumsborsten kan ocks vara ett alternativ till stickan och finns i olika storlekar beroende på hur stort mellanrummet mellan tänderna är.

 

5. Massera tandköttet

Små gummistickor, softpicks, är ett slags blandning av tandsticka och mellanrumsborste. Stickorna är mjuka vilket är skonsamt ett känsligt tandkött. Hjälper till att stimulera och massera tandköttet.