Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lukten kan avgöra om ni är menade för varandra.Lukten kan avgöra om ni är menade för varandra.Lukten kan avgöra om ni är menade för varandra.
Din svettlukt kan uppfattas som attraktiv av din partner.Din svettlukt kan uppfattas som attraktiv av din partner.Din svettlukt kan uppfattas som attraktiv av din partner.
1 AV 2
Lukten kan avgöra om ni är menade för varandra.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Din svettlukt kan uppfattas som attraktiv av din partner.
Foto: Colourbox

Hans lukt bestämmer om du blir kär eller ej

Har du i smyg sniffat på din killes svettiga t-shirt - och faktiskt njutit av det?

Lugn, du är inte konstig.

Enligt studier finns det en biologisk förklaring till varför vi dras till vissa kroppsodörer:

Det beror på generna i vårt immunförsvar.

Du ska precis slänga den i tvätten. Men så lyfter du upp din killes svettiga t-tröja och sniffar på den – länge.

Aldrig att du skulle erkänna det för vare sig din älskling eller någon annan, men faktum är att den där doften som andra skulle kalla för stank får dig att njuta, drömma och längta efter att han kommer hem.

På listor över "konstiga" saker som kvinnor attraheras av hamnar partnerns kroppslukt ofta högt, vid sidan av hårknutar på män och nya skor. Tack och lov så finns det en biologisk förklaring, rapporterar Elite Daily.

Spelar roll för "parnings-processen"

Enkelt sammanfattat: Generna i vårt immunförsvar styrs delvis av ett slags molekyler med benämningen MHC. Dessa påverkar bland annat hur vår kroppslukt doftar. I en studie fån 1995 upptäcktes att kvinnor föredrar män vars MHC-sammansättning skiljer sig från deras egen.

I undersökningen fick 44 manliga studenter ha på sig samma t-shirt två dagar i rad. När de kvinnliga deltagarna sedan fick bedöma sex tröjor var upplevde samtliga av dem att plagg som burits av killar med annorlunda MHC-kompositioner än de själva var mer "angenäma".

Med andra ord så spelar kroppslukten en betydande roll i "parnings"-processen. Och det bekräftar ytterligare studier.

En amerikansk forskare studerade till exempel det religiösa folket Hutteriter, som bara gifter sig med medlemmar ur sin egen klan och därmed har en begränsad genpool. Ändå lyckas Hutterit-kvinnorna hitta partners med en MHC-sammansättning som inte liknar deras egen – samtidigt som Hutterit-par med liknande kompositioner löper större risk att drabbas av missfall.

Generna avgör

Forskare tror att kvinnors dragning till kroppslukt och andra MHC-sammansättningar är evolutionens sätt att garantera att våra barn får ett bredare immunförsvar, med större skydd mot fler sjukdomar. Alltså: ju större variation i immunförsvaren, desto större chans att föräldrarna får en frisk dotter eller son.

– Kroppsodör är en yttre manifestation av immunförsvaret, och lukterna vi anser vara attraktiva kommer från de personer som passar oss bäst genetiskt, säger psykologen Rachel Herz enligt Elite Daily.

LÄS OCKSÅ: Din kroppslukt avslöjar vem du är