Halsfluss? Lindra smärtan i halsen – på rätt sätt
Halsfluss, eller tonsillit, ger symptom i form av halsont och feber. Behandlingen kan variera beroende på om den har orsakats av virus eller bakterier.
Här kan du läsa om hur det smittar, orsaker och enkla huskurer som kan lindra.
Halsfluss är en infektion som orsakas av virus eller bakterier i halsmandlarna – oftast streptokocker. Den drabbar alla åldrar, men är vanligast bland äldre barn och ungdomar. Yngre barn kan i stället få scharlakansfeber.
Smittan sprids på flera sätt, till exempel genom kyssar, handslag och annan kroppskontakt eller genom nysningar. Du kan också drabbas av halsfluss genom att komma i kontakt med föremål som bär på dessa bakterier.
Det brukar ta två till fyra dagar från det att du smittats till symptomen visar sig.
LÄS OCKSÅ: Så vet du om ditt barn lider av scharlakansfeber
Vilka är de främsta orsakerna till halsfluss?
– Halsfluss eller akut faryngotonsillit är en infektion i halsmandlarna som orsakas av virus eller bakterier. Det är den bakteriellt orsakade halsflussen som kan kräva antibiotikabehandling, säger David Landin specialistläkare på öron-, näs och halskliniken på Karolinska Universitetessjukhuset i Solna.
Hur vet jag att jag har halsfluss och inte bara ont i halsen?
– Om du har halsont, feber, stora röda halsmandlar med beläggningar, feber mer än 38,5 grader utan att du har andra förkylningssymtom som hosta eller snuva. Och att symtomen inte försvinner på två dagar. Då ska du uppsöka din husläkare för bedömning.
LÄS OCKSÅ: Vanliga barnsjukdomar: Så skiljer du på farliga och ofarliga symtom
Vanliga Symptom på halsfluss
Smärtan kan vara mycket stark, speciellt vid sväljning, ibland gör det ont även i öronen.
Grötigt tal
Svullna halsmandlar – ofta även med beläggningar – kan påverka talet.
Feber
Den kan ibland vara mycket hög.
Förstorade lymfkörtlar på halsen
Oftast är det lymfkörtlarna vid käkvinklarna som svullnar. De brukar kännas som ömma kulor under huden.
LÄS OCKSÅ: Expertens bästa tips för att lindra ögoninflammation
Symptom hos små barn
Små barn – på ett eller två år – får oftast inte vanliga halsfluss-symptom. De brukar istället få tjock färgad snuva. Förutom feber.
Hur smittar halsfluss och hur länge?
Hur länge smittar halsfluss? Det undrar många. Svaret är från första symptomen visar sig till två dagar efter påbörjad antibiotikabehandling. Äter du inte antibiotika måste du vara feberfri en dag innan du kan vistas med andra utan risk att smitta dem.
Så förebygger du
Ett bra sätt att förebygga att smittas av halsfluss är att tvätta händerna ofta. Och att inte dela tandborste med andra i familjen.
Det är också viktigt att byta ut sin tandborste tre till fyra dagar efter att antibiotikakuren börjat. Annars kan bakterierna överleva i tandborsten och sprida smittan igen när antibiotika kuren är avslutad.
Så behandlas halsfluss
Halsfluss orsakad av bakterier kan behandlas med antibiotika. Har halsflussen orsakats av virus hjälper inte antibiotika. Då får halsflussen gå över av sig själv. Det brukar ta mellan en till två veckor.
Under den tiden är det viktigt att vila.
Det finns flera sätt att lindra besvären. Bland annat dessa:
Att ta receptfria och smärtstillande läkemedel. De ska innehålla paracetamol (Alvedon, Panodil) eller ibuprofen (Ibumetin och Ipren). Den som är gravid bör använda paracetamol i stället för ibuprofen.
Att dricka kall eller varm dryck Det brukar kännas lenande i halsen.
Att äta glass eller yoghurt. Det brukar också lindra halsont. Försöka äta och dricka ordentligt. Ibland kan det vara svårt när du har ont. Då är vanliga smärtstillande som paracetamol(alvedon) och ibuprofen(Ipren) en bra hjälp.
Man ska heller inte glömma att, det i sällsynta fall, kan bli en mer allvarlig infektion. Om du inte blir bättre trots behandling ska du uppsöka husläkare igen, säger David Landin.
Huskur mot halsfluss
Det finns få vetenskapliga bevis för att huskurer kan bota halsfluss. Där emot kan det vara värt att testa för att lindra besvären.
Exempelvis:
Att dricka te med honung, citron, ingefära och vitlök. Den blandningen sägs ha läkande och lindrande krafter.
Gurgla vatten med salt i – ett gammalt husmorsknep mot halsfluss.
Då bör du söka vård
Du mår mycket dåligt.
Du har stora problem med att svälja saliven.
Febern inte går ner på två dagar.
Du har problem med att gapa.
Du misstänker halsböld – symptom är bland annat stark smärta i halsen och svårigheter att svälja och gapa.
Halsmandlarna går att operera bort
Den som får täta återfall av halsfluss - tre till fem gånger under ett eller två års tid - kan låta operera bort halsmandlarna. Det är oftast i halsmandlarna som infektionen sätter sig.
Kroppen klarar sig bra utan halsmandlar. Detta eftersom det finns mycket annan lymfvävnad i halsen som kan skydda och hjälpa immunförsvaret. Halsfluss utan halsmandlar är mycket ovanligt.
Men att ta bort halsmandlarna skyddar inte helt mot halsinfektioner. Streptokockbakterierna kan slå till ändå.
Följdsjukdomar vid halsfluss
Det är ovanligt med följdsjukdomar efter halsfluss. Vissa drabbas dock av halsböld, bihåleinflammation eller varig öroninflammation. Det handlar om två personer av 100.
Körtelfeber kan förväxlas med halsfluss
En sjukdom som kan förväxlas med halsfluss är körtelfeber. Det är en virussjukdom som sätter sig i halsen och har liknande symptom som halsfluss. Den kan även påverka lever och mjälte.