Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Har du fått halsfluss? Från det att du blir smittad till dess att symptomen visar sig tar det ungefär två till fyra dagar.Har du fått halsfluss? Från det att du blir smittad till dess att symptomen visar sig tar det ungefär två till fyra dagar.Har du fått halsfluss? Från det att du blir smittad till dess att symptomen visar sig tar det ungefär två till fyra dagar.
Har du fått halsfluss? Från det att du blir smittad till dess att symptomen visar sig tar det ungefär två till fyra dagar. Foto: Shutterstock

Halsfluss? Lindra smärtan i halsen – på rätt sätt

Halsfluss, eller tonsillit, ger symptom i form av halsont och feber. Behandlingen kan variera beroende på om den har orsakats av virus eller bakterier.

Här kan du läsa om hur det smittar, orsaker och enkla huskurer som kan lindra.

Vanliga frågor om halsfluss

David Landin är specialistläkare på öron-, näs och halskliniken på Karolinska Universitetessjukhuset i Solna svarar på vanliga frågor.

Varför får vi halsfluss?

– Halsfluss eller akut faryngotonsillit är en infektion i halsmandlarna som orsakas av virus eller bakterier. Det är den bakteriellt orsakade halsflussen som kan kräva antibiotikabehandling.

Vilka är symptom på halsfluss?

– Halsont, svullna halsmandlar med beläggningar samt feber.

Hur vet jag att jag har halsfluss och inte bara ont i halsen?

– Om du har halsont, feber, stora röda halsmandlar med beläggningar, feber mer än 38,5 grader utan att du har andra förkylningssymtom som hosta eller snuva. Och att symtomen inte försvinner på två dagar.

Då ska du uppsöka din husläkare för bedömning.

Vad är viktigt att tänka på för den som drabbats?

– Att försöka äta och dricka ordentligt. Ibland kan det vara svårt när du har ont. Då är vanliga smärtstillande som paracetamol(alvedon) och ibuprofen(Ipren) en bra hjälp.

Man ska heller inte glömma att, det i sällsynta fall, kan bli en mer allvarlig infektion. Om du inte blir bättre trots behandling ska du uppsöka husläkare igen.

Hur ska halsfluss bäst behandlas?

– Om det är en bakteriell halsfluss behandlas den med penicillin som ska tas tre gånger om dagen

När på året är de flesta fallen av halsfluss?

– Vanligast är det under tidig höst samt på våren.

Vilka är dina bästa tips för att slippa drabbas?

– Att tvätta händerna, det är också bra att vistas utomhus

Ökar antalet fall av halsfluss?

– Mellan 2006 och 2012 har antalet fall ökat något. Varför vet man inte.

Pågår den mycket forskning kring halsfluss?

– Det pågår en hel del forskning kring halsfluss, bland annat om när det är nödvändigt att behandla med antibiotika. För tillfället forskas det också kring, en tidigare relativt okänd, bakterie (Fusobacterium Necrophorum) som visat sig orsaka halsfluss.

Halsfluss är en infektion som orsakas av virus eller bakterier i halsmandlarna – oftast streptokocker. Den drabbar alla åldrar, men är vanligast bland äldre barn och ungdomar. Yngre barn kan i stället få scharlakansfeber.

Smittan sprids på flera sätt, till exempel genom kyssar, handslag och annan kroppskontakt eller genom nysningar. Du kan också drabbas av halsfluss genom att komma i kontakt med föremål som bär på dessa bakterier.

Det brukar ta två till fyra dagar från det att du smittats till symptomen visar sig.

LÄS OCKSÅ: Så vet du om ditt barn lider av scharlakansfeber

Vilka är de främsta orsakerna till halsfluss?

– Halsfluss eller akut faryngotonsillit är en infektion i halsmandlarna som orsakas av virus eller bakterier. Det är den bakteriellt orsakade halsflussen som kan kräva antibiotikabehandling, säger David Landin specialistläkare på öron-, näs och halskliniken på Karolinska Universitetessjukhuset i Solna.

Hur vet jag att jag har halsfluss och inte bara ont i halsen?

– Om du har halsont, feber, stora röda halsmandlar med beläggningar, feber mer än 38,5 grader utan att du har andra förkylningssymtom som hosta eller snuva. Och att symtomen inte försvinner på två dagar. Då ska du uppsöka din husläkare för bedömning.

LÄS OCKSÅ: Vanliga barnsjukdomar: Så skiljer du på farliga och ofarliga symtom

Vanliga Symptom på halsfluss 

Ont i halsen

Smärtan kan vara mycket stark, speciellt vid sväljning, ibland gör det ont även i öronen.

Grötigt tal

Svullna halsmandlar – ofta även med beläggningar – kan påverka talet.

Feber

Den kan ibland vara mycket hög.

Förstorade lymfkörtlar på halsen

Oftast är det lymfkörtlarna vid käkvinklarna som svullnar. De brukar kännas som ömma kulor under huden.

LÄS OCKSÅ: Expertens bästa tips för att lindra ögoninflammation

Symptom hos små barn

Små barn – på ett eller två år – får oftast inte vanliga halsfluss-symptom. De brukar istället få tjock färgad snuva. Förutom feber.

Hur smittar halsfluss och hur länge?

Hur länge smittar halsfluss? Det undrar många. Svaret är från första symptomen visar sig till två dagar efter påbörjad antibiotikabehandling. Äter du inte antibiotika måste du vara feberfri en dag innan du kan vistas med andra utan risk att smitta dem.

Så förebygger du 

Ett bra sätt att förebygga att smittas av halsfluss är att tvätta händerna ofta. Och att inte dela tandborste med andra i familjen.

Det är också viktigt att byta ut sin tandborste tre till fyra dagar efter att antibiotikakuren börjat. Annars kan bakterierna överleva i tandborsten och sprida smittan igen när antibiotika kuren är avslutad.

Så behandlas halsfluss

Halsfluss orsakad av bakterier kan behandlas med antibiotika. Har halsflussen orsakats av virus hjälper inte antibiotika. Då får halsflussen gå över av sig själv. Det brukar ta mellan en till två veckor.

Under den tiden är det viktigt att vila.

Det finns flera sätt att lindra besvären. Bland annat dessa:

Att ta receptfria och smärtstillande läkemedel. De ska innehålla paracetamol (Alvedon, Panodil) eller ibuprofen (Ibumetin och Ipren). Den som är gravid bör använda paracetamol i stället för ibuprofen.

Att dricka kall eller varm dryck Det brukar kännas lenande i halsen.

Att äta glass eller yoghurt. Det brukar också lindra halsont. Försöka äta och dricka ordentligt. Ibland kan det vara svårt när du har ont. Då är vanliga smärtstillande som paracetamol(alvedon) och ibuprofen(Ipren) en bra hjälp.

Man ska heller inte glömma att, det i sällsynta fall, kan bli en mer allvarlig infektion. Om du inte blir bättre trots behandling ska du uppsöka husläkare igen, säger David Landin.

Huskur mot halsfluss

Det finns få vetenskapliga bevis för att huskurer kan bota halsfluss. Där emot kan det vara värt att testa för att lindra besvären.

Exempelvis:

Att dricka te med honung, citron, ingefära och vitlök. Den blandningen sägs ha läkande och lindrande krafter.

Gurgla vatten med salt i – ett gammalt husmorsknep mot halsfluss.

Då bör du söka vård

Du mår mycket dåligt.

Du har stora problem med att svälja saliven.

Febern inte går ner på två dagar.

Du har problem med att gapa.

Du misstänker halsböld – symptom är bland annat stark smärta i halsen och svårigheter att svälja och gapa.

Halsmandlarna går att operera bort 

Den som får täta återfall av halsfluss - tre till fem gånger under ett eller två års tid - kan låta operera bort halsmandlarna. Det är oftast i halsmandlarna som infektionen sätter sig.

Kroppen klarar sig bra utan halsmandlar. Detta eftersom det finns mycket annan lymfvävnad i halsen som kan skydda och hjälpa immunförsvaret. Halsfluss utan halsmandlar är mycket ovanligt.

Men att ta bort halsmandlarna skyddar inte helt mot halsinfektioner. Streptokockbakterierna kan slå till ändå.

Följdsjukdomar vid halsfluss

Det är ovanligt med följdsjukdomar efter halsfluss. Vissa drabbas dock av halsböld, bihåleinflammation eller varig öroninflammation. Det handlar om två personer av 100.

Körtelfeber kan förväxlas med halsfluss

En sjukdom som kan förväxlas med halsfluss är körtelfeber. Det är en virussjukdom som sätter sig i halsen och har liknande symptom som halsfluss. Den kan även påverka lever och mjälte.

Källa: 1177.se, netdoktor.se, halsfluss.se