Skippa onödigt socker i 100 dagar? Jo, det går. Nästan 100 000 svenskar verkar anta Facebook-utmaningen med start den 1 januari 2016.
1 av 3: Skippa onödigt socker i 100 dagar? Jo, det går. Nästan 100 000 svenskar verkar anta Facebook-utmaningen med start den 1 januari 2016.
Malin Nilsson & Helena Jerksten Nybratt: "Förhoppningsvis kan vi inspirera många i vårt avlånga land att göra andra val än smågodis, bullar och tårta som belöning efter en arbetsvecka".
2 av 3: Malin Nilsson & Helena Jerksten Nybratt: "Förhoppningsvis kan vi inspirera många i vårt avlånga land att göra andra val än smågodis, bullar och tårta som belöning efter en arbetsvecka". Foto: Privat
I skrivande stund har 44 000 personer bekräftat på Facebook att de hakar på utmaningen. Ytterligare 43 000 personer har bockat i att de är "intresserade" av eventet.
3 av 3: I skrivande stund har 44 000 personer bekräftat på Facebook att de hakar på utmaningen. Ytterligare 43 000 personer har bockat i att de är "intresserade" av eventet.

Hakar du på utmaningen med 100 dagar utan socker?

SOCKER. Hakar du också på trenden med en sockerfri start på 2016?

Nästan 100 000 personer är intresserade av Facebook-eventet "100 dagar utan onödigt socker".

– Superkul att kunna inspirera andra att undvika tillsatt socker och hitta nyttigare och många gånger godare alternativ, säger Helena Jerksten Nybratt.

Precis som många andra droger får sockret människan att må bra på kort sikt, men bryter ned kroppen långsiktigt. Att utesluta onödigt socker kan alltså få många goda effekter på hälsan.

Och ska du bara göra en sak för vikten brukar många experter föreslå just detta.

– Att utesluta sockret innebär för de flesta ett minskat kaloriintag motsvarande 20 kilo kroppsfett på ett år, har näringsfysiologen Fredrik Paulún tidigare sagt till Hälsoliv.

LÄS MER: 9 sätt att bli fri från sötsuget

Socker - skippa det med utmaning

Många svenskar verkar sugna på att haka på den sockerfria "trenden" och på Facebook cirkulerar just nu ett event som nästan 100 000 personer har sagt att de ska delta i eller att de är "intresserade" av.

"100 dagar utan onödigt socker" innebär helt enkelt att undvika onödigt socker i 100 dagar och att via Facebook stötta varandra på vägen.

Vad som är just onödigt socker uppmanas deltagarna bestämma själva.

"Målet är att göra en förändring, alla kanske inte vill slaviskt utesluta allt utan helt enkelt bara minska ner på sockret. Vi har alla olika gränser för vad som är OK och på vägen vill vi ge er tips som kan göra det enklare", skriver Helena Jerksten Nybratt och Malin Nilsson som skapat eventet.

LÄS OCKSÅ: Experter: Dash-dieten är överlägset bäst

Skaparna: "Det är fantastiskt kul"

Att så många ville haka på utmaningen kom som en glad överraskning för PT:n Helena och hennes tidigare PT-kund Malin.

– Det är fantastiskt kul att så många vill vara med. Förhoppningsvis kan vi inspirera många i vårt avlånga land att göra andra val än smågodis, bullar och tårta som belöning efter en arbetsvecka, säger Helena till Hälsoliv.

De poängterar att utmaningen inte handlar om någon diet eller viktminskningsmetod utan en hälsosam syn på kost.

Denna utmaning är duons andra gemensamma.

– Malin och jag startade eventet 50 dagar utan socker i höstas efter en alltför onyttig semester. Då var tanken att vi skulle dra ihop en grupp av våra närmaste men vi blev över 8 000.

Denna gång verkar de bli betydligt fler.

LÄS MER: 5 saker som händer när du skippar socker

Aktuellt just nu