Gunde: ”Jag började tvivla på att jag skulle bli frisk”
Under coronan har Gunde Svan, 58, hållit sig undan folk och arbetat i skogen runt Skamhed. Efter att ha varit svårt sjuk i twar för några år sedan har han respekt för covid-19. Han vistas inte bland folk i onödan.
– Som gammal idrottsman har jag använt handsprit i 30 år och varit livrädd för förkylningar, säger han.
Gunde Svan sitter i bilen på väg till Malung.
– Jag ska till naprapaten en sväng. Jag får förebyggande behandlingar för mina känningar i ryggen. Det har jag lärt mig den hårda vägen, säger Gunde som skadade ryggen under ”Let’s dance”.
Just nu kan man se honom i ”Fångarna på fortet”, som firar 30-årsjubileum. Gunde, som tappat räkningen, är programledare för sjuttonde, artonde eller nittonde gången.
På grund av corona ställdes sommarens inspelningar av ”Fångarna på fortet” in. Om de hinner spelas in till nästa höst är ännu oklart.
Har du klarat dig från corona?
– Ja, peppar peppar. Jag har varit försiktig och inte vistats bland folk i onödan. I stället har jag röjt ungskog och huggit vindfällen. När jag handlat har jag hållit avstånd och haft plasthandskar. Som gammal idrottsman har jag använt handsprit i 30 år och varit livrädd för förkylningar. I alla herrans tider har jag fått höra att man inte ska ta i offentliga dörrhandtag. Folk har skrattat, men nu går det automatiskt.
LÄS OCKSÅ: Anders Öfvergård: ”Jag var less på mig själv”
Orkade inte ens hämta posten
Gunde, som drabbades av luftrörssjukdomen twar 2011, har respekt för covid-19.
Hur han smittades av twar vet han inte.
– När jag mådde som sämst orkade jag inte hämta posten. Det var för jobbigt att knyta kängorna, så jag fick hämta gummistövlarna för att slippa böja mig fram. Jag fick ingen luft.
Gunde Svan
Ålder: 58.
Gör: Programledare, skogsägare, mångsysslare.
Bor: Villa med två garage i uppväxtbyn Skamhed i Vansbro, Dalarna.
Familj: Hustrun Marie, 57. Dottern Julia, 27, sonen Ferry, 23.
Aktuell: Sista avsnittet av ”Fångarna på fortet” sänds 11 september. Leder programmet ”Sverige mot Norge”
i TV4 i vinter, där svenska och norska skidstjärnor tävlar mot varandra i olika grenar.
Men det värsta var inte rädslan för sjukdomen – det var att inte bli trodd, menar Gunde.
– En smittskyddsläkare sa att jag måste förstå att jag inte kan vara i samma form vid 50 som när jag var 20. En sådan kommentar är som en snyting i mellangärdet. Jag har haft kroppen som arbetsverktyg. Då lär man sig alla signaler, jag kan kroppen utan och innan. Till sist grät jag i telefonen. Läkaren trodde inte att jag kunde känna skillnad på när kroppen var sjuk. Att jag skulle tappa omdömet så fullständigt.
Hela familjen drabbades
Under ett år gick han med sjukdomen, innan en läkare till slut satte rätt diagnos på Gunde, hustrun Marie och dottern Julia, som också var sjuka.
Därefter tog det ett år för honom att bli frisk med hjälp av antibiotika. Vägen tillbaka var kämpig.
– Precis som coronan kan göra så satte det sig på humöret och i skallen. Jag började tvivla på att jag skulle bli frisk och tänkte: Är det så här jag ska leva nu? Då hade jag nytta av min bakgrund. Att kunna peppa sig en dag i taget och ha små delmål, som att det inte längre var något problem att hämta posten.



Hur är det med hälsan i dag?
– Jag är frisk och mår bra. När jag enligt statistiken mäts mot kreti och pleti är hälsan lite bättre än snittnivån för en 58-åring. Fortfarande är jag en renlevnadsmänniska, fast nu har jag börjat dricka kaffe. Det är på väg utför med mig också.
Gunde ger upp sitt karakteristiska skratt.
LÄS OCKSÅ: Carolina Gynning: ”Mina känslor för Viktor är desamma”
När jag gett en viss mängd av mig själv måste jag till sist fylla på. Annars blir det soppatorsk
Enligt ett test inför ”Let’s dance” hade Gunde en fysik som en 36-åring.
I dag försöker han träna sex dagar i veckan. Vissa dagar kör han rullskidor, andra cyklar han mountainbike, paddlar kanot eller springer i skogen.
Vad betyder skogen för dig?
– Precis som träningen är det att skapa och få ny energi. I skogen är det rofyllt och lugnt. Det handlar om att tanka. När jag gett en viss mängd av mig själv måste jag till sist fylla på. Annars blir det soppatorsk.
Förutom programledarjobbet är Gunde skogsägare. De cirka 1 000 hektaren breder ut sig runt hemmet i Skamhed i Vansbro. En del av skogsmarken har han ärvt från föräldrarna Hilding och Gunnel. Från dem har han också fått känslan för skogen, inte minst från mor som var fäbodkulla som ung.
– Men jag har fått lika mycket från min far, som var snickare av den gamla stammen. Han blev 99 år och var så mån om att kunna hjälpa till. När han var 75, 80 fick han en ny höft och var så bekymrad över att inte bidra. Han höll på med ved in i det sista. Till sist späntade han stickor att tända med. En del av min envishet har jag fått från honom.
Växte upp med äldre föräldrar
Från föräldrarna har Gunde fått med sig att man ska hushålla med resurserna, spara och laga allt. Som skidåkare såg han till att åka så energisnålt som möjligt. I dag är det hans inställning till det mesta. Gunde berättar att senast svetsade han ihop en trasig pall i garaget. Samma år som Gunde föddes fyllde hans mor 44, pappa 55.
– De hade väntat länge innan de fick mig. Alla grannfruarna, som var jämngamla med mor, sa: ”Du är efterlängtad du.”
Hur var det att ha äldre föräldrar?
– När jag gick i mellanstadiet var det lite skämmigt, eftersom de andra trodde att det var min mormor och morfar. Sedan har jag aldrig tänkt på det. De stöttade alltid mig. Mor blev hemmafru. Pappa var pensionär och hade alltid tid.
Än i dag kan Gundes vänner prata om kälkåkningen i den branta backen vid huset.
– Vi lurade med mor som tyngd. Hon var lite tjock och tung och bra som barlast. Hon låg framstupa på magen och vi fick sitta på hennes rygg. Att hon tordes fattar jag inte än i dag. Mor var tuff och hade egen hoj. Det är genom henne jag fått mitt motorintresse. Far hade inte ens körkort.
Familjekänslan är stark. Vi har stöttat barnen, men också släppt dem mycket
Vad betyder familjelivet för dig i dag?
– Vår äldsta dotter Julia flyttade hemifrån vid 16, precis som jag och Marie gjorde. Många tycker det är tidigt att klippa navelsträngen redan då, men för oss var det inte konstigt att åka på skidgymnasium.
Även sonen Ferry flyttade hemifrån när han började skogsgymnasium.
– Familjekänslan är stark. Vi har stöttat barnen, men också släppt dem mycket.
Julia, som flyttat till Stockholm, har precis gått ut Handelshögskolan. Ferry bor i Vansbro och är nordisk mästare i timbersport. Förra året knep han en sjundeplats i VM.
– Han hugger och sågar. Det han producerar på en vecka räcker att elda med ett helt år. Alla i byn eldar med det som blir över. Frun är involverad och han tränar hemma varje dag. Jag duger bara till att ordna med allt virke och städa.
I augusti firade Marie och Gunde 30-årig bröllopsdag. På grund av coronan hade de en liten bjudning ute i ladan.
– Det hängde regn i luften och jag insåg att vi skulle få hålla metrarna mellan gästerna. Vi bor på en gård, så det var bara att backa ut alla skogsmaskiner ur stallet.
LÄS OCKSÅ: Ernst: ”Vid Ullas sida blir jag en bättre människa”
Gunde om hustrun Marie
Sedan Marie slutade som polis har hon och Gunde jobbat med ledarutveckling. De gör också tv-projektet ”I huvudet på Gunde Svan” ihop.
– Vi har en väldigt rak och ärlig relation. Marie läser mig som en öppen bok, om jag försöker gömma något. Det är ingen idé att sätta upp någon gard. Det blir brutalt ärligt. Inget ligger och pyr och jäser för att sedan eskalera. Det är en faktor till att det hållit så länge. Vi tar saker direkt.



Vad uppskattar du mest med Marie?
– Hon har ett cv där hon både kan ta rätt på en älg som hon nyss skjutit för att sedan sitta i styrelsen för Länsförsäkringar. Är jag borta byter hon vinterhjulen själv. Vår dotter Julia bytte hjul redan som fyraåring.
Första gången Gunde spanade in Marie var på ett skidläger som 15-, 16-åring, men det tog det ett tag innan de blev ett par.
– Marie hade svårt att tacka ja till mina inviter. Jag tröttade ut henne och till slut gick hon med på det. Då var vi 17, 18 år. Åren har rullat på och jag har mer och mer förstått hur unikt det är.
Svårt att sitta still
Var befinner du dig i livet nu?
– Ja, inte känns det som att jag är riktigt beredd på det orange kuvertet och jag ser fram emot att göra saker nästa dag. Det jag ständigt tränar på är att leva mer i nuet och ta dagen som den kommer. Jag har svårt att tvätta ur effektivitetsränderna och inte utnyttja dagen maximalt. När jag åkte skidor tränade jag så effektivt som möjligt och skapade tider för att vila. Det har jag tappat lite. Jag har svårt att slappna av. Att se skillnad på helg och vardag är svårt för mig. På helgerna har jag ju presterat som högst på tävling.
Gunde Svans bästa må bra-tips
”Får jag träningen gjord direkt på morgonen mår jag som bäst”
– För egen del är att få endorfinkicken efter att man tränat. Får jag träningen gjord direkt på morgonen mår jag som bäst och får ut mest nytta av dagen. Endorfinerna skapar ett välbefinnande och en känsla av energi. I morse sprang jag en timme. Jag har ingen bana, utan springer på stigar i skogen.
”Jag lägger mig tidigt, sällan efter 22”
– Jag behöver sova bra för att må bra och få återhämtning. Eftersom jag är energisk och gör slut på mycket energi behöver jag vila. Jag är så gammeldags att jag lägger mig tidigt, sällan efter klockan 22.
”Det är lättare att lyckas med det man tycker är roligt”
– Se till att göra något du är intresserad av och utveckla det du är duktig på. Det är lättare att lyckas med det man tycker är roligt och gör bra. Det är inte alla förunnat att ha sin hobby som yrke. Kan du inte det, se till att utveckla ett fritidsintresse.
”Det skönaste med att sluta med idrotten är att få sluta äta när jag är mätt”
– Kosten är lika viktig som sömnen. När jag åkte skidor försökte jag få tag på så högoktanig mat som möjligt. För att orka äta en tillräcklig mängd var det viktigt vad jag stoppade i mig.
– Nu är jag inte så strikt. Fortfarande tänker på jag vad jag äter, men det är inte längre samma mängd och nivå. Det skönaste med att sluta med idrotten är att få sluta äta när jag är mätt.
– Jag är en väldig allätare och brukar lukta på maten, precis som katten. Är den inte skämd går den ner.
”När jag fyllt på i skogen mår jag som bäst”
– Det gäller att hitta sitt sätt att fylla på. Det kan vara att läsa en bra bok innan man somnar för att få sömnen att fungera. Hitta ett vattenhål eller en oas som passar dig själv. För min del är det skogen. När jag fyllt på i skogen mår jag som bäst, utvilad och nyäten.
Att få till vila är en utmaning för Gunde.
– Marie är inte bättre på att vila än jag tyvärr. Vi triggar varandra. Ser vi den andra hålla på för fullt, skulle vi aldrig få för oss att sätta oss och vila. Då tar vi tag i nästa sak som ska göras.
Energin har han fått med sig från modersmjölken, menar Gunde.
– För mig var den största utmaningen i skolan att sitta still i 40 minuter. Min fru tror att jag har en bokstavskombination, om jag skulle testa mig. Inte stora A och H, men kanske ett litet a och h. Det hon säger är inte ologiskt.