Guide: Så länge håller din mat i frysen

Hur ofta slänger du mat som legat lite för länge i frysen?

Foto: Shutterstock

1 av 2: Hur ofta slänger du mat som legat lite för länge i frysen?

Faktum är att det mesta går att frysa väldigt länge. Det kan tappa smak och konsistens men blir inte dåligt eller farligt.

Foto: Shutterstock

2 av 2: Faktum är att det mesta går att frysa väldigt länge. Det kan tappa smak och konsistens men blir inte dåligt eller farligt.

Är det farligt att äta mat som legat länge i frysen? 

Det korta svaret är ett rungande NEJ.

Men det finns andra faktorer som spelar in i om du vill äta det eller inte. Här listar vi hållbarheten för en rad olika livsmedel, som kyckling, grönsaker och nötkött, och avslöjar hur länge du kan frysa dem innan det blir dags att säga adjö.

Andra har också läst

Vi svenskar slänger otroligt mycket mat.

Enligt Naturvårdsverket står våra hushåll för 717 000 ton matavfall varje år, vilket motsvarar cirka 74 kilo per person. Och mycket av det som slängs är helt i onödan.

Många glömmer exempelvis bort att frysen är en utmärkt apparat för att livsmedel inte ska gå till spillo. Mycket av det vi äter går nämligen alldeles utmärkt att frysa och ofta längre än vad vi tror.

Exakt tidsbegränsning kan skilja sig beroende på vilken organisation du frågar. Svenskt Kött AB skriver exempelvis att nötkött håller i frysen mellan 8-12 månader medan Livsmedelsverket drar ner siffran till ungefär ett halvår.

LÄS OCKSÅ: 7 myter kring kost som sabbar din hälsa 

Blir mat farligt om det ligger i frysen för länge?

Det som är viktigt att komma ihåg är emellertid att maten inte blir dålig av att befinna sig i frysen. I teorin kan den hålla hur länge som helst utan att bli farlig att äta, vare sig den är tillagad eller inte. Detta eftersom mikroorganismer inte orkar föröka sig i kylan. Däremot kan maten tappa exempelvis textur och smak över tid, vilket gör den mindre aptitlig.

"Så länge din frys är inkopplad och fungerar som den ska kommer frusen mat aldrig gå ut, bli dålig eller utgöra ett hot mot din hälsa", skriver sajten Kitchn.com.

LÄS OCKSÅ: Fredrik Paulún: 11 billiga och nyttiga livsmedel 

Faktorer som påverkar hållbarheten

Det är viktigt att förpacka maten rätt för längre hållbarhet och för att förhindra frysskador. Absolut bäst är vakuumförpackning, men även andra typer av frysanpassade förvaring fungerar. Du bör däremot undvika glas, som lätt går sönder, och förvaring som inte är lufttät.

Enligt Washington Post kan hållbarheten också påverkas av hur snabbt du fryser maten, temperaturen på frysen (-18 grader eller lägre är att föredra) och hur mycket temperaturen fluktuerar. En tumregel är också att mat med lite fett håller längre än mat med mycket fett. Detta eftersom fettet i maten härsknar med tiden vilket kan skapa mindre angenäma lukter och smaker.

Nedan listar Huffington Post, via en infograf från Freezerlabels.net, hur länge mat håller i frysen. Källor är bland annat den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA och foodsafety.gov. Längst ner hittar du även en lista över livsmedel du inte bör frysa.

Så länge håller kött och kyckling i frysen

Lamm & kalv: 9 månader

Fläskkotlett: 4-6 månader

Fläskkotlettrad: 4-12 månader

Biffstek: 6-12 månader

Nötköttskotletter: 4-6 månader

Nötkött: Upp till 12 månader

Hel kyckling/kalkon: 12 månader

Delar av kyckling/kalkon: 9 månader

Färs från kyckling, fläsk, nöt och kalkon: 3-4 månader

Tunga, lever, njurar och hjärta: 3-4 månader

Hjortkött: 3-4 månader

Skinka, tillagad: 2 månader

Burkskinka, öppnad: 1-2 månader

Hamburgare, rå: 3-4 månader

Bacon: 1 månad

Korv: 1-2 månader

Tillagat kött: 2-3 månader

Friterad kyckling: 4 månader

Så länge håller fisk och skaldjur i frysen

Mager fisk (torsk, abborre, gädda): 6 månader

Fet fisk (Sill, lax, makrill): 2-3 månader

Tillagad fisk: 4-6 månader

Rökt fisk: 2 månader

Skaldjur: 2-3 månader

Hummer: 12 månader

Krabba: 10 månader

Färska räkor: 3-6 månader

Bläckfisk: 3-6 månader

Musslor: 3-6 månader

Fisk och skaldjur i öppnad burk: 2 månader

Så länge håller mejeriprodukter i frysen

Smör: 6-9 månader

Margarin: 12 månader

Keso: 1 månad

Hårdost: 6 månader

Mjukost: 6 månader

Glass: 2 månader

Yoghurt: 1-2 månader

Så länge håller frukt och grönsaker i frysen

Citrusfrukt: 3 månader

Annan frukt: 9-12 månader

Nötter: 3 månader

Grönsaker: 8-12 månader

Livsmedel du INTE bör frysa

Ägg i skal

Hårdkokta ägg

Kaffe

Potatis

Majonnäs

Gräddfil

Cream cheese

Oöppnade burkar med skinka och fisk

Okokt pasta

Okokt ris

Frukostflingor

Äpplen

Meloner

Kronärtskockor

Aubergine

Sallad

Rädisor

Läsk och öl

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer