Hur länge håller mat i frysen? Enkel guide
Är det farligt att äta mat som legat länge i frysen?
Det korta svaret är ett rungande NEJ.
Men det finns andra faktorer som spelar in i om du vill äta det eller inte. Här listar vi hållbarheten för en rad olika livsmedel, som kyckling, grönsaker och nötkött, och avslöjar hur länge du kan frysa dem innan det blir dags att säga adjö.
Vi svenskar slänger otroligt mycket mat.
Enligt Naturvårdsverket står våra hushåll för 717 000 ton matavfall varje år, vilket motsvarar cirka 74 kilo per person. Och mycket av det som slängs är helt i onödan.
Många glömmer exempelvis bort att frysen är en utmärkt apparat för att livsmedel inte ska gå till spillo. Mycket av det vi äter går nämligen alldeles utmärkt att frysa och ofta längre än vad vi tror.
Exakt tidsbegränsning kan skilja sig beroende på vilken organisation du frågar. Svenskt Kött AB skriver exempelvis att nötkött håller i frysen mellan 8-12 månader medan Livsmedelsverket drar ner siffran till ungefär ett halvår.
LÄS OCKSÅ: 7 myter kring kost som sabbar din hälsa
Blir mat farligt om det ligger i frysen för länge?
Det som är viktigt att komma ihåg är emellertid att maten inte blir dålig av att befinna sig i frysen. I teorin kan den hålla hur länge som helst utan att bli farlig att äta, vare sig den är tillagad eller inte. Detta eftersom mikroorganismer inte orkar föröka sig i kylan. Däremot kan maten tappa exempelvis textur och smak över tid, vilket gör den mindre aptitlig.
"Så länge din frys är inkopplad och fungerar som den ska kommer frusen mat aldrig gå ut, bli dålig eller utgöra ett hot mot din hälsa", skriver sajten Kitchn.com.
LÄS OCKSÅ: Fredrik Paulún: 11 billiga och nyttiga livsmedel
Faktorer som påverkar hållbarheten
Det är viktigt att förpacka maten rätt för längre hållbarhet och för att förhindra frysskador. Absolut bäst är vakuumförpackning, men även andra typer av frysanpassade förvaring fungerar. Du bör däremot undvika glas, som lätt går sönder, och förvaring som inte är lufttät.
Enligt Washington Post kan hållbarheten också påverkas av hur snabbt du fryser maten, temperaturen på frysen (-18 grader eller lägre är att föredra) och hur mycket temperaturen fluktuerar. En tumregel är också att mat med lite fett håller längre än mat med mycket fett. Detta eftersom fettet i maten härsknar med tiden vilket kan skapa mindre angenäma lukter och smaker.
Nedan listar Huffington Post, via en infograf från Freezerlabels.net, hur länge mat håller i frysen. Källor är bland annat den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA och foodsafety.gov. Längst ner hittar du även en lista över livsmedel du inte bör frysa.
Så länge håller kött och kyckling i frysen
Lamm & kalv: 9 månader
Fläskkotlett: 4-6 månader
Fläskkotlettrad: 4-12 månader
Biffstek: 6-12 månader
Nötköttskotletter: 4-6 månader
Nötkött: Upp till 12 månader
Hel kyckling/kalkon: 12 månader
Delar av kyckling/kalkon: 9 månader
Färs från kyckling, fläsk, nöt och kalkon: 3-4 månader
Tunga, lever, njurar och hjärta: 3-4 månader
Hjortkött: 3-4 månader
Skinka, tillagad: 2 månader
Burkskinka, öppnad: 1-2 månader
Hamburgare, rå: 3-4 månader
Bacon: 1 månad
Korv: 1-2 månader
Tillagat kött: 2-3 månader
Friterad kyckling: 4 månader
Så länge håller fisk och skaldjur i frysen
Mager fisk (torsk, abborre, gädda): 6 månader
Fet fisk (Sill, lax, makrill): 2-3 månader
Tillagad fisk: 4-6 månader
Rökt fisk: 2 månader
Skaldjur: 2-3 månader
Hummer: 12 månader
Krabba: 10 månader
Färska räkor: 3-6 månader
Bläckfisk: 3-6 månader
Musslor: 3-6 månader
Fisk och skaldjur i öppnad burk: 2 månader
Så länge håller mejeriprodukter i frysen
Smör: 6-9 månader
Margarin: 12 månader
Keso: 1 månad
Hårdost: 6 månader
Mjukost: 6 månader
Glass: 2 månader
Yoghurt: 1-2 månader
Så länge håller frukt och grönsaker i frysen
Citrusfrukt: 3 månader
Annan frukt: 9-12 månader
Nötter: 3 månader
Grönsaker: 8-12 månader
Livsmedel du INTE bör frysa
Ägg i skal
Hårdkokta ägg
Kaffe
Potatis
Majonnäs
Gräddfil
Cream cheese
Oöppnade burkar med skinka och fisk
Okokt pasta
Okokt ris
Frukostflingor
Äpplen
Meloner
Kronärtskockor
Aubergine
Sallad
Rädisor
Läsk och öl